Fraška s radarem a politiky v hlavní roli

Premiér Topolánek oznámil, že by ruští inspektoři měli mít možnost čas od času zkontrolovat americký radar na našem území a ujistit se, že opravdu, ale opravdu není určen k ohrožování Ruské federace. Fraška vstupuje do dalšího dějství…

Nejsem ani pro radar, ani proti. Ze zdravotního hlediska je podle mne vše v pořádku a jeho přítomnost by mi nevadila - ale beru ji jako problém z hlediska mezinárodní politiky. Kdybychom nebyli v EU, taková potíž by tu nebyla. Ale nyní, jako členové Evropské unie, nemůžeme o americké základně na našem území rozhodovat sami, bez ohledu na názor Bruselu.

To je, myslím, rozumný a závažný argument - a „kupodivu" v médiích ani proslovech politiků nezaznívá.

Teď navíc existuje možnost, že na americký radar budou částečně dohlížet Rusové. Nebudu brát v potaz stovky diskusí s příspěvky křičícími vše špatné o Rusku. V současnosti je to demokratická země, i když zkorumpovaná a s poněkud autoritářskými tendencemi. (Ale korupci stěží můžeme vyčítat právě my...) Nebojím se toho, že by se Rusko mohlo znovu stát tím, čím býval Sovětský svaz. Jeho doby už dávno minuly - a Rusové si je pamatují. Naprostá většina z nich k nim chová pochopitelný odpor. Ale tamní rozčilování nad americkým radarem beru hlavně jako snahu Vladimíra Putina zlepšit své politické renomé ve vlastní zemi a pokus dát světu najevo, že Rusko je ještě pořád největším státem světa - a jedním z nejmocnějších.

Zaráží mě jen to, co se děje kolem plánovaného radaru. Je americký, na českém území, prý bude k dispozici i NATO, EU se v jeho případě zřejmě vůbec nedostává ke slovu a Rusku jsou činěny diplomatické ústupky. Co přijde příště? Žádost Íránu o přístup k informacím z radaru?

Radar je možná opravdu potřeba, i když v soudech ohledně Íránu jsem zdrženlivá. Tamní vláda je sice extremistická, ale většina obyvatel se jí vzpírá. Souhlasím s tím, že  radar zdraví ani přírodu neohrožuje. Ale nejlepší by bylo, kdyby spadal pod kompetence NATO a Evropské unie a posádka by byla mezinárodní s účastí našich vojáků.

Jenže to Američané nechtějí. A tak fraška pokračuje.

Možná něco změní příští americké volby, ve kterých má zatím největší šanci Hilary Clintonová. Ale kdo ví. Lidé se mění, hloupost je věčná.

A hlupák je nebezpečný ze všech stran - ať už je americký, ruský, íránský nebo český.

Myslím, že si dám šálek čaje a budu se pro změnu věnovat něčemu vážnému.

Autor: Julie Nováková | čtvrtek 25.10.2007 13:41 | karma článku: 13,66 | přečteno: 1380x
  • Další články autora

Julie Nováková

Rozhovor na rádiu APPlaus

14.9.2014 v 12:18 | Karma: 0

Julie Nováková

V otroctví memů. Nebo ne?

30.10.2013 v 10:40 | Karma: 11,05

Julie Nováková

Po dlouhé přestávce...

20.1.2013 v 21:44 | Karma: 0