Voliči pravice nejsou hloupí. Snad.

V nedávné době se ke mně dostala studie, která srovnávala voliče hlásící se k dvěma protipólům politického spektra. Levičáci v ní vyšli mnohem lépe. Studie zkoumala u 15 000 respondentů různé aspekty a důvody vlastního přesvědčení. Jedním z výsledků bylo, že konzervativní politika představuje bránu do světa předsudků, rasismu a sexismu.

Ponechme stranou zámořskou studii a zaměřme se na voliče v České republice. Český volič pravice je mi dnes a denně představován jako někdo, kdo je úspěšnější a schopnější. Někdo, kdo si vše dobře spočítá a uvědomuje si svou vlastní odpovědnost. Představuji si ho tedy jako člověka, jenž myslí kriticky a nenechá se snadno napálit. Kupuje si jen to, na co má, nebo na co si sám vydělá.

Český volič pravice nesnáší slovo přerozdělování . Nepřijde mu spravedlivé a spojuje si ho pouze s tou druhou, nepřátelskou stranou. Někteří jsou kvůli svému přesvědčení dokonce schopni burcovat své známé, nosit trička odsuzující členy opoziční strany či hromadně vstupovat do nejrůznějších skupin na sociální síti.

Naši pravici v České republice reprezentují především dvě strany ODS a TOP09. Abych předešel hádkám na téma, co je a není pravice, zdůrazním jedno: Obě strany a její vrcholní představitelé sami sebe za pravici považují a ostatně i voliči hlásící se k pravému spektru volili naposledy jednu z těchto stran.

V roce 2010 zvítězila ve volbách sociální demokracie s programem, který na jedné straně sliboval kosmetické zvýšení některých daní, například opětovné zavedení daňové progrese pro lidi s nejvyššími příjmy. Tím bychom se opět srovnali s vyspělým světem. (Progresivní daň mají v  třeba USA, Německu nebo Francii.) Na druhé straně program sliboval, že za to, co si lidé na daních zaplatí, dostanou odpovídající služby. Každý, kdo je toho schopen, může studovat bezplatně na vysoké škole, může užívat bezplatného zdravotnictví a v případě, že ztratí zaměstnání, může očekávat pomoc od státu. Nevím, jak Vám, ale mně to přijde logické. Platím celkem vysoké daně dle svých možností a za to mám pak odpovídající služby.

Vládu sestavily strany ODS, TOP09 a VV. Vznikla pravicová koalice, jež se rozhodla zavádět reformy v jednotlivých oblastech systému naší země. Vláda ponechala v zemi  aktuální vysoké zdanění a začala vymýšlet, jak nás zdanit ještě více. Zvedly se právní poplatky. Zvýšily se poplatky za pobyt v nemocnici. Je naplánováno zavedení školného na VŠ. Péče, která byla ještě nedávno hrazená pojišťovnou, se bude přesouvat do nadstandardu. Zvýšila se cena dálničních známek. Další dvě procenta z Vaší čisté mzdy vložíte dobrovolně do penzijních fondů v rámci důchodové reformy. Jakmile to uděláte, už nebudete moci nikdy přestat. Zvýšilo se DPH a bude se dále zvyšovat. Zde už mi to logické nepřijde.  Platím stále vysoké částky na konto státu a každý den se dozvídám, že za mé peníze dostanu méně a méně! Česká pravice má také rada přerozdělování a jen tak se ho nevzdá!

Musíme si tedy vybrat. Buď chceme volit strany, které nás sice slušně zdaní, ale zase nám za to nabídnou a poskytnou odpovídající služby dle vzoru západních států v Evropě. Nebo budeme volit ty, kteří nás zdaní úplně stejně a navíc nás poté zdaní ještě několikrát znovu. Nechci žít v zemi, kde bude zdanění obyvatel atakovat severské země a služby budou kopírovat Čínu.

NE! NE! NE! Nevěřím, že se dá kanadská studie aplikovat i na české voliče. Čeští voliči pravice nejsou hloupí a prohlédnou, koho si zvolili...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Novak | pondělí 20.2.2012 1:39 | karma článku: 24,43 | přečteno: 1606x
  • Další články autora

Jan Novak

Nenávist je největším zlem dneška

24.4.2017 v 13:53 | Karma: 13,82

Jan Novak

Jsou (mladí) lidé v Česku jiní?

17.3.2016 v 2:00 | Karma: 16,69

Jan Novak

Prague pride a ochrana dětí

28.7.2014 v 23:59 | Karma: 15,46