Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministryně Peake dělá z Nečase kašpárka

Nová ministryně obrany před jmenováním slibovala, že žádné čistky nebudou, že chce navázat na minulou agendu a pokračovat v rozdělané práci. Krátce po jmenování šéfkou rezortu obrany zapomněla Karolina Peake na své sliby a s rázností generála vyhodila na hodinu skutečného čtyřhvězdičkového generála Picka. Ve funkci skončili i šéf sekce vyzbrojování Pavel Bulant a ředitel kabinetu ministra František Šulc.

Když bychom přirovnali současnou politickou situaci ke sportu, napadl mě fotbalový zápas. Je 65. minuta za rozhodnutého stavu. Navíc v situaci, kdy Váš tým prohrává. Vy se klepete hrůzou, kdo další se Vám ještě stihne do konce zápasu zranit a aby toho nebylo málo, nemůžete odejít. Musíte to sledovat s hořkostí až do konce.

Co se tedy děje? Vládu drží pohromadě strach z voleb. LIDEM by jako strana skončila dříve, než prakticky začala. TOP09 se dle průzkumů pohybuje pár procent nad hranicí volitelnosti. Navíc jim hrozí odchod magnetu na voliče a člověka, za kterého můžete pro jeho čestnost a „nezkorumpovatelnost“ schovat kdejakého šibala (viz kampaň) – Karla Schwarzenberga. A konečně ODS rozhodně také není v kondici načasované na volební střet.

Karolina Peake, ač vede některými vysmívaný, jinými zpochybňovaný spolek několika desítek členů, několika poslanců a několika ministrů, drží z logiky věci vládu v šachu. Co by se stalo Nečasovi, když by nevyhověl přání Peake a neodvolal ministra Dobeše? A co, když by ji nejmenoval ministryní? A co, když by ji nyní odvolal? Je velmi těžké hádat, neboť jsou tu dvě strany a jedna „strana“, které se navzájem drží ve velké nejistotě.

 Když k tomu připomeneme drobný detail, že vládní poslanci jsou cca třikrát více zadlužení než poslanci opozice a že další dva roky mají při vzájemné konstantní podpoře sebeblbějšího nápadu jisté poslanecké platy, vychází nám jednoduchá rovnice. Předčasné volby nebudou, kritici vlády budou muset počkat na řádné volby.

Co by takovému předpokladu mohlo v naplnění zabránit? Může to být předseda ODS Petr Nečas. I on by se měl zamyslet, co bude dělat, až prohraje další volby. Jako předseda ODS totiž ještě žádné nevyhrál. A s příštími to moc růžově nevypadá. V jeho vztahu k paní Peake dosud vždy platilo, že za kašpárka byla především poslankyně Peake. Nyní se karta obrací a kašpara z Nečase dělá ona. Peake si stanovuje stále nové podmínky, mění jednací řád nebo porušuje domluvy (například v otázce vyhazovů) a Nečas musí ustupovat. Jak dlouho to ale může vydržet? A co to udělá s jeho postavením v Občanské demokratické straně? V následujících měsících budeme moci sledovat, jak zareaguje třeba na možný návrat Omnipolu na MO, rušení armádních tendrů nebo vypisování tendrů nových. Uvidíme.

Autor: Jan Novak | pátek 14.12.2012 17:50 | karma článku: 32,67 | přečteno: 1706x
  • Další články autora

Jan Novak

Česko na křižovatce

Česká republika se nenachází v dobrém stavu. Stále trvá nejdelší recese v historii, nezaměstnanost je na nejvyšší úrovni a roste zadluženost země. Ve společnosti je velký sociální neklid a celkově se zvyšuje napětí. Do tohoto velmi výbušného koktejlu přichází Zemanova vláda odborníků.

27.6.2013 v 16:53 | Karma: 18,45 | Přečteno: 875x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Karolina Peake - morální autorita?

Protikorupční bojovnice Karolina Peake osobně spolu s Lenkou Andrýsovou sepsala kodex pro poslance strany Věci veřejné, ve kterém obě dámy zakazovaly přeběhlictví k jiné straně. V takovém případě by se dle kodexu měl poslanec vzdát mandátu. Krátce po jeho sepsání obě dokonce novou stranu založily. Dnes se po odvysílání pořadu Otázky Václava Moravce pustila do Jiřího Dienstbiera. A to mě namíchlo.

23.6.2013 v 16:08 | Karma: 34,79 | Přečteno: 1831x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Mediální svět odstřihnutý od reality

V minulém týdnu jsem se pustil do zajímavého rozhovoru s člověkem, který na rozdíl ode mě poznal období před rokem 1989 jako dospělý člověk. Mluvili jsme o současném tisku, televizi zkrátka mediálním světě. Společně jsme našli jednu velmi smutnou paralelu. Tak jako tehdy i dnes popisují novináři v tisku nebo reportéři v televizi život takový, jaký ve skutečnosti není. Mnoho lidí to cítí a podle toho tak i na svět médií reagují.

1.6.2013 v 14:43 | Karma: 23,70 | Přečteno: 1053x | Diskuse| Ostatní

Jan Novak

Média, společnost a rodičovská dovolená

Už dva dny se nese mediálním světem poselství, že ČSSD by snad mohla nutit manžely a manželky, kteří nejsou na rodičovské dovolené, aby přestali vykonávat svou práci, vystřídali partnerku respektive partnera a jali se péče o své potomky. Mnohokrát bylo řečeno, že tento výrok není zcela pravdivý. Respektive že se nezakládá na pravdě zcela. Nikdo nikoho nutit nemůže a ani nebude.

14.5.2013 v 21:45 | Karma: 16,39 | Přečteno: 862x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Evropa není nepřítel, je to šance!

Příliš dlouho jsme byli pod vlivem mocností, příliš dlouho jsme měli na koho nadávat, že si s nabytou svobodou a vlastní suverenitou nevíme příliš rady. Politici občas vycházejí lidem vstříc a jejich poptávku po mocnosti naplňují ukazováním na Evropu a Evropský parlament. Myslím, že je to škoda. Nevnímám Evropu jako nepřítele, nýbrž jako šanci.

26.4.2013 v 18:44 | Karma: 16,74 | Přečteno: 671x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2078x
Je mi 30 let. Jsem bakalář Technické fakulty, České zemědělské univerzity, obor Obchod a podnikání s technikou. Jsem jedním ze zakladatelů spolku Idealiste.cz. Mám rád fotbal a hokej, v poslední době spíše pasivně. Ve volném čase se věnuji politice, chodím plavat, běhám nebo hraji florbal.

Seznam rubrik