Lidé by se uskromnili, ale ne pro Vás!

Nechme nyní stranou levici a pravici. Každý sám dobře ví, na kterou stranu politického břehu ho to táhne. Současná ekonomická situace není dobrá a každá země, každá vláda, ale každý jednotlivý občan s ní musí bojovat. Hlavním mottem uskupení, jenž nám v této chvíli vládne, byl boj proti korupci a hledání úspor. Domnívám se, že lidé v České republice by se uskromnili (alespoň ti, kteří ještě mohou), ale pro současné představitele to udělat nechtějí. Já se jim nedivím, ani trochu.

Český národ pravidelně ukazuje, jak se umí semknout. Ukazoval to v historii, kdy jsme se dokázali nadchnout pro společnou věc a odolávat všem nepříjemnostem, ukazuje to stále. Já sám v sobě cítím hrdost a vztah k této zemi a nestydím se za to. Věřím tomu, že si máme v Evropě pomáhat a všichni se vzájemně respektovat, cítím se být Evropanem, ale cítím se být i Čechem. Raduji se, když se někomu z ČR povede výzkum, chirurgická operace nebo sportovní výkon. Na základě tohoto vědomí věřím, že lidé v ČR by si klidně utrhli od úst pár korun, když by věděli, že bude celá částka pečlivě využita pro blaho všech lidí žijících v České republice.

Nečasova vláda údajně bojuje proti korupci a při tom stále drží ochrannou ruku nad skrytými vlastníky akcií. Nový systém na MPSV, kde vládne Drábek (TOP09), dodávají přesně takové firmy. Nikdo neví, kteří lidé za firmami stojí. Je klidně možné, že jsou to ti samí, kteří zakázky zadávají nebo ti, kteří o nich rozhodují. Na aktualne.cz se objevil seznam firem s anonymní strukturou a objem jejich státních zakázek, doporučuji malou ukázku: EDS Holding, Ústí nad Labem 3,28 miliardy Kč, BAK, Trutnov 2,03 miliardy Kč, Financial Found, Ostrava 1,48 miliardy Kč, Herkul, Most 1,42 miliardy Kč, CE Wood, Zlín 1,22 miliardy Kč. Výčet zdaleka nekončí.

Dalším problémem je absence zákonů, které jsou nutné a v okolních zemích obvyklé. Zákon o státní službě dává úředníkům určitou nezávislost na politicích, kteří zrovna sedí na vedoucí pozici.  Zákon o prokázání původu majetku zase umožňuje kontrolu a zdanění majetku získaného nelegálně.

Každý den posloucháme od premiéra protikorupční rétoriku a přehled vládních kroků s cílem omezení rozkrádání. Odvolání ministrů (Besser, Drobil, Kocourek, Bárta), co se "namočili", považuji za samozřejmost, neodvolání ministra Vondry naopak za skandální jednání. Nečasova respektive Kalouskova vláda škrtla státním zaměstnancům 10% z jejich platů, aby následně přidala všem svým věrným poradcům, náměstkům či sekretářkám sumy v řádech stovek tisíc. Ředitel továrny přeci nemůže svolat své zaměstnance, prezentovat srdcervoucí projev o nutnosti úspor na platech, aby vzápětí nakoupil všem členům vedení nové luxusní automobily. Ale přesně tohle Nečas dělá a lidé nemají na jeho úspory ani peníze ani náladu.

Stát jsme my všichni dohromady. Uskromníme se, ale jen tehdy, pokud někdo prokáže morálku, respekt a odpovědnost. Skutečnou odpovědnost - ne tu proklamovanou. Až někdo schválí protikorupční zákony a trest dopadne na všechny, kteří je budou porušovat nebo již porušili. Ano, pak se uskromníme a budeme doufat v lepší zítřky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Novak | úterý 1.5.2012 23:39 | karma článku: 35,91 | přečteno: 1924x
  • Další články autora

Jan Novak

Nenávist je největším zlem dneška

24.4.2017 v 13:53 | Karma: 13,82

Jan Novak

Jsou (mladí) lidé v Česku jiní?

17.3.2016 v 2:00 | Karma: 16,69

Jan Novak

Prague pride a ochrana dětí

28.7.2014 v 23:59 | Karma: 15,46