Když pravice reguluje

Regulace vládne společenským a politickým tématům. Levicové strany chtějí regulovat hazard, finanční trhy nebo ratingové agentury. Bojují proti spekulacím, nelíbí se jim, že nikým nevolení pánové a dámy rozhodují o osudech miliónů lidí v jednotlivých zemích. Staví se proti tomu, aby nadnárodní finanční korporace diktovaly, co mají lidé dělat a koho mají volit. Pravicové strany v České republice chtějí také regulovat. Jdou na to ovšem jinak. Ačkoliv se neustále zvyšují a budou zvyšovat daně (DPH), správní poplatky či sociální odvody (plánovaný druhý pilíř penzijní reformy - další 2% z čisté mzdy), je podle nich nutné regulovat přístup ke zdravotní péči a vzdělání.

Školné na VŠ je stálým tématem a naši političtí představitelé dlouhodobě hledají země, kde by se mohli inspirovat a prosadit podle nich vytoužené poplatky za vzdělání i u nás. Zkoušeli to s Německem, ale tam je trend jasný. V současné době mají školné už jen 3 spolkové země a sílí tlak, aby placení skončilo i tam. Dalším vzorem mělo být Rakousko, ale tam školné také ruší. Půjdeme tedy vlastní, českou cestou a zavedeme zápisné. Co to vlastně zápisné je? Všude tam, kde ho mají, jde o velmi symbolickou částku, kterou jsou následně financovány například studentské aktivity. O tom, jak moc je plánovaná částka 7000 Kč/rok symbolická, nechám na každém z Vás.

Nový ministr školství se uvedl větou: "Zápisné není školné v pravém slova smyslu. Má spíše regulační, technickou funkci." A já se tedy ptám, co proboha má regulovat? Pokud má někdo pocit, že na VŠ dochází větší počet studentů, než země potřebuje, ať se tedy zvýší požadavky nebo ať se sníží počty přijatých studentů. Není možné regulovat počty studentů na základě peněženky nebo stavu konta! Vždy musí být hlavním kritériem pouze a jen studentovy schopnosti a vědomosti!

Zdravotní poplatky byly také zavedeny kvůli regulaci. Jeho zadavatelé nám tvrdili, že lidé péči zneužívají a chodí si k doktorovi "na pokec". Nevím, jak vy, ale já ve svém okolí neznám nikoho, kdo by chodil k doktorovi, když nemusí. Všichni tam jdou, až když skutečně něco potřebují a radost z toho nemá nikdo. Pravicové strany vykřikují hesla o individualismu a vlastní zodpovědnosti, aby následně trestali společnost na základě kolektivní viny. Poplatky byly zavedeny a všichni nyní čekají na další rozhodnutí Ústavního soudu, zda jsou v souladu či v rozporu s naší Ústavou.

Současný ministr zdravotnictví prohlásil v pořadu Partie, že regulační poplatky přestávají fungovat, tak by se měly zvýšit. Co to znamená? Lidé začali chodit k lékaři navzdory tomu, že musí platit regulační poplatky. Řešením má být jejich navýšení. A já se ptám: "Kam až je tedy máme zvednout, aby lidé konečně přestali chodit k lékaři? 100 korun? 150 korun?"

Je důležité si uvědomit, že lidé si svou péči hradí, vzdělání jim hradí rodiče nebo budou sami, až budou vydělávat. Proto je nutné důrazně se postavit těm, kteří lidem vnucují, že je třeba platit ještě něco navíc. Popírá to smysl zdravotních a sociálních odvodů, a zároveň to vytváří duplicitní platby. Chcete zavést školné? Chcete zavést zdravotní poplatky? Dobře, ale pak musíte snížit odvody. Jsem zastáncem cesty, kdy si zaplatím a dostanu za to služby. Nechci žít ve státě, kde budou socialistické daně, ale veřejné služby na úrovni Číny!

A pokud jsem zdravý a mám ukončeno studium? I tak raději ze svých daní umožním přístup ke studiu většímu počtu studentů i na základě vyšších výdajů, než bych odstřihl někoho, kdo má potenciál, ale nemá prostředky. Raději zaplatím léčení lidí, co reálnou lékařskou péči nepotřebují, než bych omezil péči tomu, kdo ji skutečně potřebuje.  V tomto státě žijí lidé, kterým po zaplacení složenek zůstává v peněžence třeba padesát korun na den. Já o takových lidech vím a budu za stát za nimi!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Novak | neděle 17.6.2012 15:41 | karma článku: 22,99 | přečteno: 1219x
  • Další články autora

Jan Novak

Nenávist je největším zlem dneška

24.4.2017 v 13:53 | Karma: 13,82

Jan Novak

Jsou (mladí) lidé v Česku jiní?

17.3.2016 v 2:00 | Karma: 16,69

Jan Novak

Prague pride a ochrana dětí

28.7.2014 v 23:59 | Karma: 15,46