Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EP

Snaha o objektivitu je zřejmá. Dovolím si vyslovit dojem, že autor knihu Jiřího Hájka: Smrt v sametu, nečetl. Vychází z docela jednostranné kritiky kterou  na tuto knihu reagovla media.

S odstupem času se dá předpokládat, že každý politik bude charakterizován. Kvalita charakteristiky je závislá na jejím autorovi. Společnost jako celek je často pěkně vedena za nos a raduje se, že jí někdo řekl pravdu./př. husitské hnutí/.

0 0
možnosti
Foto

aby si lidi o Hájkovi mysleli své...tak snad nejsou povinni tomu exotovi dělat kšeft a kupovat jeho knihy.;-)

0 0
možnosti
TV

Moc pěkný článek. Ale k objektivitě mu chybí ona "druhá strana mince". Václav Havel byl velkou osobností našich dějin a zasloužil se o nastolení demokracie v naší zemi. Rozhodně však nebyl ideálním člověkem, politikem či prezidentem. Nikdo nemá rád když je nějaký jeho vzor "pošpiňován", ale jak už bylo psáno v článku: vše není černobílé. A Václav Havel spíše než v bílém rouchu s černou tečku byl v tomto přirovnání vlastníkem výrazně šedého hábu... Uctívači pusťte se do mě, ale nejdřív si například najděte nějaký historický článek popisující způsoby, jakými byl vlastně náš idol národa zvolen

3 0
možnosti
DN

Myslím, že se právě musíme zbavit onoho uctívání - jak píšete, abychom mohli alespoň částečně objektivně posuzovat či reflektovat VH potažmo jednou i VK. Jakmile je někdo "démon", jakákoli diskuse končí.

0 0
možnosti
PB

Moc hezké ! Vidím, že jsme dneska měli podobné téma a každý jsme to vzali odjinud. Ráda jsem si přečetla Váš postoj. Velmi hezky řečeno. Děkuji :-)

4 1
možnosti
Foto

pohled slušného tolerantního člověka. Ode mě velká karma...moc jsem Havlovo vidění světa nesdílel, ale slušnost a úctu k němu jako k prezidentovi po jeho smrti mám jaksi samosebou. Klausovi názory jsou mi i tu a tam bližší....rád ho ale nemám....po jeho odchodu, ale tuto úctu zachovám taky.....jinak bych ji nemohl mít k sobě

4 1
možnosti
JJ

J34a79n 29J90o72š61t

18. 12. 2012 18:37

Jde o úhel pohledu ... nevím kterému národu VH přinesl dobro, ale Moravanům, Slezanům vpodstatě zamezil v návratu k zemskému zřízení zrušeném v 1949 komunisty a Srbové na jeho objímání se s Tudjmanem, Izetbegovičem a Rugovou jistě také nezapomenou. Navíc velmi málo se hovoří o jeho zásadním podílu na rozpadu Československa - bez referenda ! -  což pro mnoho lidí se dodnes rovná "vlastizradě" !!!

Zavedením tuhé cenzury při jeho úmrtí, a dnešním celodenním budováním kultu osobnosti mnoho příznivců jistě nezíská .... zažil jsem "cirkus" při úmrtí Brežněva, Černěnka a Andropova a ten dnešní si s tím vůbec nezadá. Ještě tu chybí ty severokorejské "plačky" ... ale ony se nějaké najdou.

P.S. VH je pro mne jen dalším kontraverzním politikem našich dějin a nechme historikům aby s odstupem času spočetly jeho klady a zápory.

9 9
možnosti
MS

Kde jste žil dodnes?

Aspoň že ta poslední věta:-)[>-]

4 3
možnosti
RH

Havel nebyl filosof, jen se tak tvářil a nechal titulovat. Nebyl filosof ani vzděláním, ani dílem ani žádnou silnou myšlenkou..

8 7
možnosti
DN

Vzděláním zajisté filozof nebyl, ale to nebyli ani jiní. Jeho myšlenky ohledně totality, moci bezmocných, strachu a dalších jsou - tedy dle mého, skvělé. Navíc jsou i srozumitelné, což vůbec nemusí být známou slabého ducha. Též stojí za úvahu, že filozofem ho titulovali filozofové (např. Kohák, Funda, Hejdánek a další) a to uvádím jen naši kotlinu. :-)

4 2
možnosti
AF

A16l69e79n76a 16F83i60r78s38t

18. 12. 2012 18:13

Výborně napsáno. Karma.

6 3
možnosti
DN

... a bráníte ji dobře. Zároveň když čtete třeba Camuse, Sartreho ale třeba i Nietzscheho ale i další, tak též nějaký ucelený systém hledáte těžko - přesto že tam je. I to může být "filozofie" jen jinak předávaná.

1 0
možnosti
Foto

J27i70ř41í 87K74i19n15d12l

18. 12. 2012 17:30

Václav Havel byl filozof ? Sakra. Já bych spíše   řekl, že si na něj hrál a hodně používal myšlenky jiných.

12 7
možnosti

J91a38n 36Š88e72s93t90á22k

18. 12. 2012 17:23

Vy máte ale zase nějakých starostí s přejmenováváním ulic;-D

3 5
možnosti
Foto

Ona každá akce vyvolává reakci a pokud nám byl, a občas ještě je, Havel necitlivě cpán do krku jako husám šišky, tak se prostě nemůžete divit nepřiměřeným reakcím, když ta samotná akce okolo jeho úmrtí byla vrcholně nepřiměřená.

Zažil jsem různou bubnovou palbu komunistické propagandy, ale takový kobercový nálet jako vloni s úmrtím Havla NIKDY.

16 12
možnosti
Foto

Hmmm. Tak to jsem asi žil za komoušů pod zemí, bez kontaktu se světem a nebo zapomínáte - např. po Chartě 77 jaká vypukla zběsilost. A to nebylo jediné.

7 6
možnosti
  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem kazatelem v Církvi bratrské, učitelem filozofie a etiky na dvou školách a především otcem dvou dětí.

Seznam rubrik