Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AK

adua

2. 5. 2012 8:04
karma

R^Díky za moudra.:-)

0 0
možnosti
AS

viveka

29. 4. 2012 18:52
Článek taky dobrej, karma

Měně čteme Bibli a více reklamy úvěrových společností, tím to bude. :-)

0 0
možnosti
AS

viveka

29. 4. 2012 18:48
Jste dobrej

když Vám na takové vodě háček stíhá fotit :-)R^

0 0
možnosti

misam

29. 4. 2012 17:08
určite nejste špatný člověk a hodně máme společné.....ale.

vy nabadaté že vlastně kroky současné vlády jsou správné proto že hlavně chce šetřit....já řeknu takto.....každý rozumní člověk šetří!!!!!....rozdíl mezi vládou a rozumnými lidmi vidím vtom že oni začínají šetřit až vtedy jak již není co krást.....oni se dostali k bodu,,vše je rozkadené a podme všichni tedy i důchodci opět naplnit kasu a teda legalizovat jejich lumpárnu,,...ač jsem i věříci tak Kalouska považují za velice nečestného člověka....jinák nikdy v životě jsem si nepůjčil....:-)

3 0
možnosti
PP

Pavel Pátek

29. 4. 2012 15:10
Půjčit si přece není nic špatného.

Ovšem pouze za předpokladu, že si půjčím od toho, kdo z nějakého důvodu odložil svou spotřebu a jeho volné prostředky byly nabyty jako ekvivalent jeho práce - vytvořením nějakých reálných hodnot. To za prvé. Za druhé musím přijmout plné riziko takového kroku a být si "jist", že v dohodnutém čase zase já vytvořím reálné hodnoty, kterými budu schopen dostát svým závazkům z půjčky vyplývajících a to včetně úroků. Stejně tak, kdo půjčuje si musí být vědom všech rizik s půjčkou spojených. Tak by to bylo v pořádku, ale na počátku celého monetárního systému jsou dnes již jen prostředky, na jejichž vytvoření nebylo třeba žádné práce, žádných vytvořených reálných hodnot. Ten první v řadě nemusí vytvořit nic a nenese žádná rizika. Ten na konci to všechno zaplatí a třebas i vlastním životem. To už ale není půjčka, ale krádež.

0 0
možnosti
PH

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

29. 4. 2012 15:04
Problém na státní úrovni je ten,

že volit mohou i lidé, kteří toto nechápou a ti pak volí ty, kteří jim naslibují rozdat hory, doly teď a neřeší, že si na to budou muset půjčit.

2 0
možnosti
JC

chudacek.blog.idnes.cz

29. 4. 2012 17:24
Re: Problém na státní úrovni je ten,

Lidé, kteří politiku nechápou, je třeba vychovat anebo alespoň trochu SPRÁVNĚ zmanipulovat!!:-)

0 0
možnosti
PH

petrph

29. 4. 2012 13:50
ono je přeci úplně jedno

Jestli šetřím a pak kupuji  nebo rozumně kupuji na dluh a pak šetřím abych mohl platit splátky...Je to naprosto stejné, pokud v obou případech dodržuji. to co jsem si naplánoval.

Pouze když ten plán nedodržuji (a nebo žádný nemám), tak pak nakonec nemám ani peníze ani co co jsem si koupil či chtěl  koupit...

2 0
možnosti
KD

SecondWisdom

29. 4. 2012 14:01
Re: ono je přeci úplně jedno

Nepřehlédnutelný rozdíl ovšem je, že v případě koupě z ušetřených peněz je šance, že se dostanete do problémů se splácením blížící se nule. Půjčka je subjektivně akceptovatelný risk. Tvoří ho důvěra jedné strany, která půjčuje, v návratnost a druhé ve splatitelnost. Tedy existují určité limity, kdy přestává být půjčka efektivní. Tedy je to spektrum vycházející od jistoty splacení (šetření), přes nejsistotu (půjčky) až po jistotu nesplacení. A myslím, že je důležité si toto připomínat, protože lidé zdá se zapomínají, jak věci fungují (především tato ekonomická matematika).

1 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

29. 4. 2012 13:13
Není dluh jako dluh

Jsou mladí lidé a mají pár možností. Jedna je bydlet u jedněch rodičů, což je dlouhodobě neúnosné a často to vede k rozpadu rodiny. Nakonec je napsáno, že člověk opustí svého otce a matku, což chápu, že by se měl odstěhovat a mít samostatnou domácnost. Zde jsou 2 možnosti, buď platit tržní nájemné nebo si vzít tu hypotéku. U hypotéky to znamená za půjčený milion vrátit postupně tak 1,8 milionu - dle doby splácení. Bydlet ale ve svém, v novém bytě - vč. dalších poplatků. Druhou možností je tržní nájemné. Zde bydlení vyjde lecdky srovnatelně s tou hypotékou. S jediným rozdílem, za 20 či více let člověk stále nic nemá. U té hypotéky ano.

Vidím myslitelné i zadlužení se u podnikání. Chce-li např. někdo jako Jančura rozjet vlakové spoje, tak mu nemusí stačit dosavadní zisk firmy. Ten by stačil asi na nákup nových autobusů, vlaková souprava je ale výrazně dražší. Tady to chce vzít kalkulačku, řadu čísel a počítat. Jak u hypotéky tak i u podnikatelské půjčky tu počítají i banky. A jsou dosti

0 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

29. 4. 2012 13:20
Re: Není dluh jako dluh

tvrdé. Hypotéku nedostane např. někdo, kdo má sice dosti vysoký příjem, ale není tu záruka stability. Např. je ve věkové kategorii, kde časem hrozí nezaměstnanost. Nedostane nic a ne hypotéku. I banky jsou opatrné u podnikatelských půjček.

Souhlasím s principem, kupovat zejména za našetřené. Dost firem ale rozjelo díky počáteční půjčce. Kdo by šetřil a pár let čekal, tak za pár tu už nebyla šance prorazit jak na začátku. Ujel by mu vlak.

Dosti výrazně jsem ale proti nákupu zbytečností na půjčku. Kdo nemá peníze, tak ať je bez televize. Ani mikrovlnka není nutná či výkonný počítač na hraní her.

0 0
možnosti
PK

repanak

29. 4. 2012 12:59
Rozjetí velkovýroby s botami

byl mimořádný byznys, který umožnil Baťovi vytvářet takové prostředky, že nebyl tak závislý na bankách. Baťovci mi říkali, že Baťu neměly banky vůbec v lásce. Batismu patří samozřejmě obdiv, jako Fordovi, ale při nejlepší vůli nelze takových výsledků dosáhnout ve všech oborech. Takže souhlas s čertíkem bertíkem a tentokrát i s Edmundem.

0 0
možnosti
C

certik_bertik

29. 4. 2012 12:45
no

úvěr je dobrý sluha, ale zlý pán, ale takhle by se nic nepostavilo s tímhle přístupem. To bychom se tu ještě brodili ve troskách po 2. světové válce

0 0
možnosti
  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem kazatelem v Církvi bratrské, učitelem filozofie a etiky na dvou školách a především otcem dvou dětí.

Seznam rubrik