Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

Ruštinu jsem ve škole nenáviděl a bojkotoval ji z ideových důvodů. Dokonce jsem si z ní měl na gymplu i čtyřku.

A hle: jeden z mých synů, kterého revoluce zastihla dříve než mu mohla začít ve škole povinná ruština, se sám dobrovolně azbuku a základy ruštiny naučil ve volném čase, aby mohl číst Landauovy přednášky z fysiky a také nějaké učebnice matematiky, které nebyly do češtiny přeloženy.

Kolo dějin...

0 0
možnosti
Foto

Bohužel, Vaše neschopnost naučit se cizí jazyk má následek - v současných událestech se těžko můžete vyznat. Neb kdo zná ruštinu, pochopí i myšlení a mentalitu Rusů - jak prostých pasivních občanů, tak vládnoucích jestřábů.

1 0
možnosti
MC

M55a21r45e32k 25C13o28z55l

22. 4. 2014 1:18

Karma...a to nejen kvůli dyslexii azbukové, která mě fakt pobavila, ale zejména kvůli tomu vícebarevnému světu.

1 0
možnosti
IN

Výstižně popsáno trápení s ruštinou, také mi to připomnělo gymnaziální léta a 9 školních let snažení osvojit si ruskou literaturu nebylo marné. A ten vícebarevný svět je trefná metafora. Karma.

0 0
možnosti
PJ

Jsem na tom s cizíma jazykama taky bídně, mozek je nějak odmítá brát. Jsem asi o rok či dva starší než autor, měli jsme ruštinu od 4. třídy, kterou jsem začínal v roce 1977. Jenže... jediný, čemu mě škola dokázala naučit, bylo přečíst nějakej ten psanej text z učebnice. A že bych mu byl rozuměl? Ani náhodou. Poslech mluvenýho - nic. Samostatná mluva - nic. Ale kantoři to měli tak nějak na háku a z milosti mi na závěr dávali jen dvojky, aby mi nekazili vysvědčení horší známkou.

Na gymplu k trápení s azbukou přišly obdobný problémy s němčinou (ještě že jsem si vybral jí a ne něco jinýho). Opět jsem se naučil jen přečíst psanej text a odříkat nepravidelný slovesa a předložky s 3. a 4. pádem. Neslyšel jsem, nemluvil jsem. A dostával čtyřky a trojky, jak z ruštiny, tak z němčiny.

Teď už se k tomu přiznat můžu - maturitní písemku z ruštiny jsem kompletně opsal z předem udělaných příprav (včetně pár záměrně udělaných chyb) a u ústního se to taky nějak zašmoulilo a ve výsledku jsem nějakým zázrakem z RJ odmaturoval za jedna.

...

Jaká klika, že jsem se narodil už za "pražskýho jara" a ne o 15-20 let pozdějš, to bych pak ve škole vyfasoval povinnou "hádejte_jakou_příšernou_absolutně_nesrozumitelnou" řeč a byl bych vedle jak ta jedle a nejspíš skončil bez maturity.

1 0
možnosti
JL

To jste si to hodně zjednodušil. Ti co odsuzují Putina, neodsuzují národ nebo jazyk

ale politiku Kremlu!  Na rozdíl od vás, jsem z ruštinou nikdy neměl problém a mám

ji rád, Putina ne!

6 0
možnosti
Foto

Kde jsem psal o Putinovi?

4 0
možnosti
Foto

Já jsem i z ruského jazyka maturoval, a když jsem přijel do Ruska, tak jsem zjistil, že oni mluví jiným jazykem, než který jsem se já od 4 třídy učil. To byla jediná možnost, kdy jsem se jej snažil použít. Jinak jsem ji ze zásady nepoužíval a zejména ne po roce 1968, i když jsem dotázán ze strany Rusů na něco.  Rozumím jim sic mizerně, ale mlčím. U nás ve městě jejich podle sčítání víc než Vietnamců a jejich arogance a povýšenost a zejména to, když česky řeknou, že jednou budeme rádi, když se k nám vrátí ruská vojska mě pěkně s.re.

4 0
možnosti
Foto

jsme na tom asi stejně

1 0
možnosti