Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Dobrá ironie, ale teď vážně. Jediné spravedlivé volby by byly ty, kde by váha hlasu voliče byla přímo úměrná výši zaplacených daní. Nebo-li o tom kam půjdou peníze ze státního rorpočtu, by měli rozhodovat jejich plátci.

1 0
možnosti
PR

P44a37v23e38l 45R98u67s82ý

14. 8. 2013 22:02

Degradovat práva člověka na jeho schopnost vydělat peníze a neschopnost se vyhnout placení daní, to není fakt dobrý nápad.

5 0
možnosti
RH

Mezi lidmi jsou lidé hloupí a chytří. V demokracii mají volební právo i hloupí.. Pokud přiznáme, že to tak je, pak se dá dále logicky usoudit, že budou hloupí náchylní k volbě určitých subjektů, protože budou slyšet na určité (nesložité) argumenty. Vychází tedy, že určitá volba je kvalitnější než jiná, tak jako v ekonomii je ekonomické rozhodnutí chytrého a vzdělaného člověka prostě zpravidla lepší než hloupého a nevzdělaného. Že je některá volba lepší nebo horší nijak nesouvisí s legitimitou této volby, každý má právo rozhodovat se špatně, ale problém spočívá v tom, že pokud rozhodnutí hlupáků výrazně ovlivňuje politiku, tak to odnáší celá země. Veliká výhoda ovšem je, že ti chytří a vzdělaní mají daleko větší šanci se prosadit i ve špatně řízené společnosti než ti hloupí a nevzdělaní.

3 0
možnosti
PR

P24a92v91e86l 92R66u41s67ý

14. 8. 2013 22:05

Ta realita trochu popírá vaši hypotézu. Mám pocit, že ti vzdělanější zvolili pěkný póvl. A naletěli na nesložité populistické kecy úplně stejně jako ti méně vzdělaní.

6 0
možnosti
Foto

Pane Nitko, je sice jasné, že jste to myslel ironicky, ale váš článek v podstatě vystihuje realitu. A král všech vidláků sedí na Hradě. Pokud tedy touto dobou neleží pod stolem :-)

7 5
možnosti
Foto

O26t30a43k30a51r 52S41e35k24l

14. 8. 2013 19:42

Pěkné, ironické, výstižné. Pravda , není to však tak jednoduché. Již otcové demokracie v starém Řecku pochybovali o správnosti jedině možného - všeobecného volebního práva. Zkoušeli to se střídavým úspěchem regulovat - svobodný občan , právo nosit meč etc etc.Každý jistě známe ze svého okolí několik osob, o jejichž schopnosti zdravého úsudku se dá s úspěchem pochybovat.

Zkrátka , zejména v dobách těžkých nebývá hlas lidu hlasem božím :-(.

1 0
možnosti
Foto

Hlas lidu nikdy nebude hlasem božím! Ale pokud demokracie stojí na hlasu lidu, tak se s tím nedá nic dělat! A pokud si některý politik bude myslet, že právě jeho hlas (tím myslím názor) bude rozhodovat o hlasu (volebním) voliče jen tím, že se sám označí za neomylného, tak to vždy dopadne blbě....

3 0
možnosti