Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tak došli praví muži

To mně při jedné z našich občasných schůzek sdělila moje dávná kamarádka. Respektive řekla konkrétně“ „v česku už žádní praví muži nejsou“ a pak se s gustem napila druhého espresso picolo. Trochu mně to zarazilo, neboť moje kamarádka nepatřila mezi ženy, které měly nedostatek mužů a to jakýchkoliv a bylo to na ní na první pohled vidět.

„Jak to myslíš“, zeptal jsem se. „Ty jsi konečně kopla Roberta do zadku?“ Dlouze se na mně podívala „tak daleko ještě nejsme a navíc od posledně je docela milej“. „Ale stejně to jednou skončí a děsí mně, že prostě nepotkávám žádné pořádné muže. Mám prostě pocit, že jsou kolem jen nevyzrálí kluci“ dodala mezi srknutím. Trochu jsem se ušklíbl, což ihned následovalo hněvivé zablýsknutí v jejích očích, které ale stejně rychle přešlo. Takovéto naříkání totiž slýchávám poslední dobou stále častěji. Mimochodem, její přítel Robert určitě nebyl nemužný typ, ale to je v podstatě jedno.

„A jak se to prosímtě projevuje?“ ptám se se zájmem. „Hele, já ani nevím, prostě přitahuju asi nevyzrálý typy, chvíli to je fajn ale pak mně přestanou bavit – většinou udělají něco, čím mně přestanou přitahovat“ řekla a nádherným způsobem si pročísla vlasy. Přesně věděla, co dělá a jak u toho vypadá. Vedle sedící Arab málem vylil čaj do nějakých listin. „To se mně nějak nezdá, ten … jak se jmenoval, ten co fotil ty žraloky, ten teda určitě nebyl nevyzrálý“ podotknul jsem.  „Myslíš  Arno?, jo tak ten byl zase citový chudák“ rozhořčila se moje kamarádka při té vzpomínce. Radši jsem se v tom dál nešťoural, Arno byl velká láska a fakt, že dal přednost žralokům před ní, bylo evidentně stále ožehavé téma.

Pokusil jsem se odvést hovor jinam, ale problematika neexistence pravých mužů moji přítelkyni evidentně trápila, neboť jsme se k tomuto tématu vraceli téměř při každé schůzce. Vždy jsem se dozvěděl další a další hrůzy o tom jak jsou muži neschopní. Stále jsem měl strach, aby se hovor nestočil na mně a přemýšlel jsem, zda se o mně baví také tímto stylem s jinými kamarády. Kdysi jsme spolu strávili pár chvil a tak mně čistě formálně zajímalo, zda jsem zařazen mezi citově chladné chlapy či nevyzrálé kluky.

Když jsem se ptal, jak by měl daný člověk-chlap vypadat, většinou jsem se nedobral odpovědi. I když na něčem jsme se nakonec shodli – Petra je pro moderní dobu problematický jedinec. Otec byl voják a do vínku jí opravdu dal odpor k změkčilým mužům. Hrdina čtenářek Kosmopolitanu, vnímavý a přecitlivělý muž, který se rozpláče při čtení Blesku v ní vyvolával odpor. Bohužel ale současný trend je právě takovýto muž a čím více jí nápadník dokazoval, jak je milý a vnímavý, tím více Petru odpuzoval.

Na druhé straně mám pocit, že ona sama evidentně odrazovala ty správné typy, ve kterých intuitivně rozpoznala svého tátu vojáka – tvrdého, málomluvného ale oddaného a milujícího. Masáž módních a life-stylových médií v ní vytvořily představu, že žena se musí vyrovnat mužům za každou cenu. Bohužel nikoliv ženskostí ale tím, že zvládne vše co muži. A muži sice ocení, že ženská vypije stejně piva jako on, při jednání nosí kalhoty a mluví i jedná jako chlap ale proč by si vybíral někoho takového s mužskými vlastnostmi jako svoji manželku? Na to má kamarády a po ženě chce především ženskost a nikoliv snahu vyrovnávat se mužům ve všem.

Tehdy jsem Petře řekl, že mám podobný, ale opačný pocit, tedy že mizí opravdové ženy. Když se člověk podívá na americký akční film, téměř vždy je tam buďto tvrdá pistolnice či alespoň hlavní ženská postava umí zmydlit padoucha lépe než Gejza Horváth v Kladenské hospodě. Je otázka, zda to požaduje publikum či zda je to názor omezeného množství producentů či scénáristů žijících ve světě odtrženém od reality. Nakonec je to jedno, ve filmu je to sice relativně zajímavé, ale, který chlap by chtěl mít ženu, která zmlátí v hospodě barmanku, když přinese teplou plzeň?  Bohužel moderní dívka je od malička masírována tím, že je mužům rovnocenná a musí se jim vyrovnat (ano je ale nikoliv tím, že se v něj přemění). A bohužel, pokud to nekoriguje osvícený otec, asi není vidět jiná cesta než se změnit v Kill Billa s pocitem, že to takto má být. K tomu doplňme, že naopak po mužích se chce, aby nosili růžovoučké košile a večer při telenovele plakali štěstím a pokud to opět nezkoriguje v mládí otec či mužská autorita, je zde problém s identitou.

Výsledek pak je, že praví muži utíkají ke žralokům, neboť ti jsou pro ně přívětivější a pro Petry zůstávají muži z Kosmopolitanu, kteří nevědí ale pouze tuší, že něco je špatně. Nicméně nejsem si tak úplně jistý, jestli mně Petra pochopila – před pár dny mně poslala e-mail, že si dělá zbrojní průkaz a zda bych jí jako znalec nedoporučil nějakou zbraň ale, že devítku nechce, je prý už nemoderní a příliš slabá.

Autor: Jan Neuman | pondělí 13.6.2011 17:44 | karma článku: 16,35 | přečteno: 1474x
  • Další články autora

Jan Neuman

Jak Západ ovládl svět a proč je nyní v krizi

Mnoho současných politiků, a především filozofů se domnívá, že Západ – tedy země tzv. euroatlantického kulturního okruhu (což můžeme zhruba upřesnit na státy Evropské Unie, Velkou Británii a státy USA a Kanady) jsou v krizi.

14.3.2023 v 19:32 | Karma: 18,90 | Přečteno: 627x | Diskuse| Ekonomika

Jan Neuman

Jak netradiční spiknutí megakorporací a levice zmanipulovalo US prezidentské volby

Historie je plná zajímavých příběhů kdy často pachatelé v naivitě prozradí, jak zločin plánovali a připravovali. Podobný ale bohužel aktuální a autentický příběh přinesl americký časopis Time.

12.2.2021 v 18:42 | Karma: 38,46 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Politika

Jan Neuman

Jak mainstreamová média podléhají stejným dezinformacím jako amatéři aneb proč jim nevěřit

Již jsme slyšeli mnoho o filtrovaných bublinách na sociálních sítích, o místech, kde se setkávají lidé stejných názorů a kde se šíří dezinformace, omezuje se opoziční či jiný názor a kde se jinak spořádaní občané radikalizují.

17.12.2018 v 11:13 | Karma: 26,34 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Média

Jan Neuman

Cenzura sociálních sítí – ochrana demokracie či cesta k totalitě?

Mnozí z vás se setkali v poslední době s mizejícími účty lidí na sociálních sítí, některým byl účet zablokován či zrušen bez vysvětlení či za marginální prohřešky.

30.7.2018 v 14:38 | Karma: 28,45 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost

Jan Neuman

Nastal počátek konce NATO?

Člen NATO vyzbrojen nejmodernější výzbrojí za pomoci islámských milicí které jsou známé použitím bojových plynů proti civilistům útočí na spojence NATO v boji proti islámskému státu v agresi proti suverénnímu státu ...

21.1.2018 v 14:23 | Karma: 34,95 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Požár v garáži způsobila baterie elektrokoloběžky, škoda dosáhla půl milionu

3. května 2024  13:21

Čtyři jednotky hasičů musely dnes zasahovat u ranního požáru garáže v České Rybné nedaleko Proseče...

Poslanci hlasují, zda umožní prodej některých lehčích drog, ale jen dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:20

Přímý přenos Politici rozhodují, zda umožní prodej některých lehčích drog jako je HHC, kratom nebo konopí s...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu, zaseklý kmen soupravu zvedl z kolejí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 13:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Zloději stačila otevřená větračka. Z přízemních bytů kradl šperky i elektroniku

3. května 2024  13:07

Policisté dopadli v Ostravě recidivistu, který se krátce po propuštění z vězení vrátil ke svému...

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3023x
Rád hledím do dáli ale někdy kvůli tomu nevidím krásu blízko sebe. Mám rád volnost za kormidlem či na lyžích, ale zároveň se cítím být silně vázán na rodnou půdu. A hlavně naivně a marně doufám, že rozum vyhraje nad hloupostí (alespoň tedy někdy).

hit counter

Seznam rubrik