Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MR

Proč se demokracie a lepší společnost nemůže plně uchytit je v tom, že pořád nechápeme strukturu řádu ve společnosti, jež je položena na více úrovních, živočišné, instinktivní, sociální, tradicionální, etnické a samotných charakterových potencionálech jedinců. Dále máme problém uchopit to v rozměru jak se vyvíjí lidská osobnost a sama společnost. Je to docela složitá kooperace, kde jednotný směr a volba určité společné platformy, tento systém nabourává a i proč se demokracie, ideologie ... .zde moc neuchytí ... . Lidská osobnost vzniká pomalu z ničeho má jen potenciál a k tomu aby se rozvinula, potřebuje bohaté prostředí různých dějů a chování. Společnost aby se vymezila potřebuje precedenty, tedy krize ... . Zde je potřeba nové myšlení vnímat společnost jako množinu dalších podspolečností, které mají odlišnější potřebu a tah dle svého naturelu. Obdobně se chová zdravý ekosystém krajiny, kde podspolečenství je les, rybník, remízek, louka a nelze k tomu přistupovat jako k monokultuře. Je potřeba vnímat že zde jsou lidi jež mají tah k víře a k Bohu, ke sportu, umění,vědeckému poznání, práci s lidmi, nebo jen pro své blízké ... .  Zde je potřeba se jinak naučit spravovat společnost, ne plošně a ne vytvářet jeden obraz člověka. Ostatně zde máme již velké krize a oběti v rámci minulého století, Hitler, Stalin, kolonializmus. Co je ještě nutné osvobodit se z dogmatu humanizmu, který vlastně umrtvuje rozvoj lidského charakteru, který potřebuje tréning mnoha zkušeností a krizí jež vytváří nakonec životní moudrost a osvícenější pohled na své okolí ... . Nelze všem vytvářet život v bavlnce. Samotný vyšší princip "žije" a rozvíjí se v člověku na základě jeho krizí a zkušeností z akcí a reakcí do momentu prohlédnutí ... .  Doba kdy stačilo řídit a vést společnost z hora již pominula.

0 0
možnosti
AK

Souhlas, podívejme se třeba na Švýcarsko, přímá demokracie a obecné referendum tam již funguje více než 700 let a jak to jde. U nás by to také šlo, ale to bychom museli mít správnou a platnou ústavu a ne takovou, která vyhovuje jen mocipánům.,např. zák.č. 1/1993 Sb. čl. 3  Prezident republiky není z výkonu své funkce zodpovědný. Samozřejmě, že nejde jen o prezidenta. Tím chci ukázat jaké nesmyslnosti jsou v naší ústavě zákotveny. A co volební zákony, to je to samé. Dále pak jde o jejich dodržování atd. Musel by tu být zaveden  pořádek a to odshora dolů. Sleduji vznikající a vzniklá hnutí, které mají ve svém programu přímou demokracii a obecné referendum.  Doufám, že nastane čas a v naší zemi se  pořádek.nastane  Je to otázka času.

1 0
možnosti
MR

Zde je potřeba uvědomit si tu skutečnost, že naše společnost si prošla naprostou destrukcí svých funkcí a to koordinací a vzájemné interakce různých společenských vrstev, dále přišla o zdravé jádro - motor společnosti, což je cosi jako elita ve všech oblastech společnosti, jež v sobě nese určitý standard a rozvoj, v oblastech zemědělství, průmyslu, vojenství, školství, umění ... . Nebyla zde tolerována odlišnost, samostatnost, odpovědnost, tvůrčí myšlení ... , jen loajálnost, patolízalství a přežití ... . Většina zde "zmasakrovala" menšinu,  jež bohužel nesla otěže a hnací sílu rozvoje společnosti . Rok 89 není rokem osvícení, jen rokem zhroucení tohoto stavu a následný pomalý proces odpoutání se od vedení za ručičku a převzetí odpovědnosti za svůj život a život svých bližních. 

Nemá smysl zde něco zavádět ze z hora, vytvářet stále nové zákony, neboť to tu všechno je máme nesmírnou záplavu zákonů a norem ... . Zde je dobrý předobraz chování lidí na silnicích ... . Zde to chce jen čas, nebo pořádnou krizi aby lidi po 40 letech pochopili jak tvrdě vznikají hodnoty a řád společnosti, nebo "vyměnit" 60%  populace :-).

0 0
možnosti
RH

idea rozšířená, ovšem vzhledem k charakteru dnešní společnosti  neuskutečnitelná. Vážně se tím zabýval Robert Dahl v konceptu demokratických transformací. Řecké městské státy byla první transformace, druhá transformace byly od 18. století parlamentní demokracie velkých států a třetí transformace je to, co se rodí.. Problémem je, že řecká demokracie byla demokracií jen co do systému "lidového rozhodování", ale ten lid byl velmi omezen. Hlasovací právo měl v těchto městských státech cca každý šestý a to především člen střední třídy, který byl vzdělaný a kultivovaný. Změnou na parlamentní demokracii se snížilo rapidně přímé rozhodování, ale rozšířilo se značně množství rozhodujících a zvětšily se spravované jednotky. Vzhledem k velikosti současných státních celků (EU) a globalizaci problémů není možné rozhodovat v malých jednotkách, protože je potřeba rozhodovat o globálních věcech. Navíc není možné z procesu vyřadit nevzdělané a méně inteligentní, protože je to proti duchu našeho politického uvažování. Aby mohla v nějaké formě existovat přímá demokracie z všeobecným volebním právem, tak to předpokládá právně, politicky, ekonomicky a sociálně vzdělanou velkou většinu občanů, což u nás není.. V opačném případě se stane hlasování jen příležitostí na masáž davů jako jsme viděli v prezidenstké volbě..

2 0
možnosti
KB

Píšete, že „Morálním hazardem“ nazýváme cílené jednání, kdy následky nenese ten, kdo přijal špatné rozhodnutí, ale někdo jiný. A kdo ponese následky špatného rozhodnutí v přímé demokracii? Všichni občané? Nebo jen ta menšina, která to třeba bude platit, atd?

2 0
možnosti
LH

Docela se těším až se místo dvouset poslanců bude hádat 8 milionů voličů;-D;-D;-D

3 0
možnosti
  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3023x
Rád hledím do dáli ale někdy kvůli tomu nevidím krásu blízko sebe. Mám rád volnost za kormidlem či na lyžích, ale zároveň se cítím být silně vázán na rodnou půdu. A hlavně naivně a marně doufám, že rozum vyhraje nad hloupostí (alespoň tedy někdy).

hit counter

Seznam rubrik