Ministr Kalousek je Macho Man

Ano, machismus je zřejmě nová strategie PR týmu šéfa TOP09, jak získat upadající preference své osoby potažmo celé strany. Jak jistě všichni z médií ví, pan ministr profackoval jakéhosi údajně dvacetiletého mladíka za to, že mu na ulici nadával. Ministr financí fyzické napadení odůvodnil tím, že „prý šlo o facky výchovné“ a tudíž není kolem toho třeba dělat žádný rozruch, to jen prý „jakýsi ksindl z Věcí veřejných se z toho snaží udělat aféru," – cituji oficiální vyjádření ministra české vlády.

No ponechme stranou výchovné metody pana ministra a jeho slovník, pokud na potkání fackuje kde koho, nechci si představit, co asi musejí (museli) vytrpět jeho rodinní příslušníci. Ale sranda stranou – osobně si myslím, i vzhledem k absenci trestního oznámení ze strany napadeného mladíka, že se jedná zejména o cílený pokus odvést pozornost od selhání pana Kalouska jako ministra financí. Sekundární cíl této PR akce je vyvolat dojem, že pan Kalousek je muž činu a na ochranu své cti je ochoten vyzvat kohokoliv ihned na souboj (že by vliv politického a pijáckého přítele s modrou krví?).

Rozhodnost a brutální (pseudo) mužnost má v českých krajích poměrně velkou a příznivou politickou odezvu. Už jen díky absolutnímu nedostatku skutečných „mužských“ vlastností v celé politické reprezentaci, má jen parodická role „hospodského tvrďáka“ či „chlapa s gulemi“ obrovský ohlas a přináší (byť krátkodobě) důležitá procenta preferencí. Vzpomeňme si na obrovský nárůst popularity u „buldozera“ Paroubka, který zahájil svoji premiérskou dráhu rozhodným osobním příkazem ke zmasakrování tancujících dětí kdesi na louce u Tachova, či tvrďácké vzezření a chlapáckou mluvu premiéra Topolánka, který neváhal fyzickým úderem potrestat dotěrného novináře, což mu ihned přineslo aureolu neohroženého muže (což následně zase až moc přehnal když „mužně“ nacpán do přiléhavých kalhot vystoupil rádoby chlapsky při interview pro jakýsi Gay magazín).

Pan ministr Kalousek, důvěrný to přítel chlapa s gulemi, chce evidentně okoukat jeho styl a po volbě stylu oblečení (něco asi mezi gubernátorem dálněvýchodné provincie a Capo di tutti capi) potřebuje získat i pověst pravého ranaře, se kterým není radno si zahrávat. Tu pověst trochu bude asi kazit ministrova minulost, kdy například na bruselském summitu EU v roce 2009 odpověděl na dotaz novinářů, proč ČR nezastupuje ani jedna žena, že on to nahrazuje neb je zženštilý.

Nicméně podívejme se na celý incident z hlediska rovnoprávnosti občana před zákonem. Žijeme v zemi, kde vlastní obrana a to nejenom cti ale hlavně životů je trestána (příkladů je nespočet, níže v mém blogu je pár osobních zkušeností)). Zkuste jako obyčejný občan byť jen vyhrožovat, že někomu dáte facku, když vám například slovně napadne manželku či přítelkyni, budete rádi, když neskončíte ve vazbě (také osobní zkušenost). Žijeme v zemi, kde si obyčejný člověk musí nechat líbit řádění kdejakého gaunera a pokud se jen trochu snaží postavit na odpor, je nemilosrdně ztrestán či šikanován státem, kde je pan Kalousek ministr vlády. Byť se situace nepatrně zlepšuje, zkuste třeba násilím zastavit zloděje, který utíká s vašimi celoživotními úsporami (bez nich třeba skončíte na dlažbě a vaši rodinní příslušníci se mohou kvůli tomu pokusit o sebevraždu), když ho zraníte či nedejbože zabijete, strávíte zbytek života v kriminále, neboť stát, kde ministr libovolně fackuje občany na ulici vás nemilosrdně zlikviduje.

Takže dle mého názoru by ministr Kalousek měl buďto odstoupit či iniciovat zákonné změny, dovolující občanům ČR aktivně bránit svá práva (tedy například beztrestnost v případě napadení zloděje na cizím pozemku či zloděje, který aktivně dokončuje trestný čin – odnáší lup). Vše ostatní znamená jen, že ministr Kalousek plivnul občanům ČR do obličeje a jejich právům na obranu se vysmívá.

Autor: Jan Neuman | čtvrtek 22.9.2011 12:57 | karma článku: 33,31 | přečteno: 2295x