Příroda zahájila jaro neobvyklou nebeskou podívanou

Hora Milešovka (Milešov) – Odbylo půl desáté a sedm minut dopoledne a na obloze se počal uskutečňovat velmi zajímavý astronomický jev. Měsíční kotouč, který je v současné době v novu, se začal nasouvat na ten sluneční. Na jarní rovnodennost tedy mohli obyvatelé severní polokoule pozorovat zatmění Slunce.

V našich šířkách částečné, v těch severních úplné. Jak vlastně zatmění Slunce vzniká? Tento úkaz je astronomický jev, který se opakuje každý měsíc a to ve chvíli kdy náš souputník Měsíc vstoupí do novu, to jest, když je ozářena jeho odvrácená strana. Tehdy se totiž pohybuje mezi Zemí a Slunce. Zatmění Slunce je tedy jev, kdy Měsíc, který má shodou okolností na obloze stejný úhlový průměr jako Slunce, naši mateřskou hvězdu zakryje. Bohužel, ne pokaždé Měsíční stín dopadne na Zemi, ale když se tak stane, můžeme tuto neobvyklou podívanou sledovat. Naše redakce se rozhodla jev pozorovat z nejvyšší hory Českého Středohoří – Milešovky a to ve spolupráci s pracovníky místní observatoře výzkumu fyziky atmosféry Akademie věd. V dřívějších dobách se lidé tohoto jevu obávali a považovali ho za zlé znamení, ukazující buď hněv bohů, nebo projev ďábla, jelikož neznali pravou příčinu takové události.

Dnes si už těžko můžeme představit, co takováto událost udělala s myslí našich předků a to nejen těch relativně nedávných, ale hlavně těch pravěkých. Jak lze tyto jevy snadno zneužít ukázal třeba Kryštof Kolumbus na Jamaice počátkem 16.století. Tamním Indiánům se nelíbilo, že je jejich španělští „hosté“ zneužívají a nechají se jimi živit. Vzpoura visela ve vzduchu a tak Kolumbus, který měl propočty budoucích zatmění, předvedl moc křesťanského Boha. Řekl domorodcům, že jeho silný Bůh zakryje pro výstrahu Slunce . Když se tak stalo, Indiáni se ze strachu opět podrobili.

Dnešní zatmění Slunce bylo nejhezčí u nás viditelné od roku 2011 Na další si budeme muset počkat až do roku 2021. Tento mimořádný úkaz jsme mohli spatřit v celém průběhu díky nejen jasné obloze, ale i výšce Slunce nad obzorem. Ti movitější si mohli za úplným zatměním dojet třeba na Špicberky.

Všímavý pozorovatel si mohl všimnout, že při vrcholné fázi došlo nejen k poklesu slunečního jasu, ale i poklesu pocitové teploty, což se několik minut před třináctou hodinou změnilo opět k normálu, neboť Měsíc přešel přes Slunce a opět zmizel v jeho záři a temnotě Vesmíru. Průběh zatmění je k vidění zde:

http://siegfried-neumaier.simplesite.com/414307172

Foto, text: Siegfried Neumaier

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Neumaier | pátek 20.3.2015 19:42 | karma článku: 6,57 | přečteno: 275x