Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Upřímně řečeno, nevím, co sleduje Zeman tím, že chce protlačit služební zákon prvním čtením.

Jedná se totiž o předlohu z dílny ČSSD někdy z roku tuším 2001, která byla v roce 2002 řádně schválena sněmovnou i senátem, ale jejíž platnost byla postupně několikrát odložena. Naposledy by ten zákon měl platit od 1.1.2015.

Ten zákon ale nereflektuje změny v právním řádu, které se mezitím udály, především nový Občanský zákoník. Podle vyjádření právníků je s ním v mnoha ohledech v rozporu.

To znamená, že i kdyby návrh prošel prvním čtením, druhým v této podobě neprojde a bude třeba jej změnit. A i kdyby nakrásně prošel, určitě ho někdo napadne u Ústavního soudu a ten ho zruší, nebo do něj velmi významně zasáhne.

Čili celý schvalovací proces může trvat klidně dalších 12 let, než se to někam pohne...

Já si myslím, že celý Zemanův taneček kolem jmenování vlády výměnou za služební zákon je jen zoufalý pokus o demonstraci síly, která už ale hradnímu pánovi evidentně dochází...

0 0
možnosti
Foto

V Nemecku presouvaji ministry z jednoho ministerstva do druheho a funguje to. Takze je to asi opravdu funkce politicka a zalezi na poradcich.

0 0
možnosti

Dobrý den, Pane Netopile, plně souhlasím s Vaším článkem. Možná bych jen dodala, že pokud dojde ke schválení služebního zákona v prvním čtení, bude moci pan prezident říkat, že dokázal prosadit služební zákon, což byl jeden z jeho předvolebních slibů, a že bez jeho přičinění by se tak jistě nestalo. Pokud ovšem bude tento zákon nekvalitní,  je to  vina poslanecké sněmovny, která ho schválila.

5 0
možnosti

J69a19n 93H56l55e21d38í19k

11. 1. 2014 12:32

služební zákon má zajistit setrvání desetitisíců úředníků--- nabraných soudruhy z Rusnokovy vlády "odborníků". Vděční soudruzi budou pak šlapat pouze tak, jak jim monarcha z hradu přikáže.-=-=-=-  Kdyby alespoň splnili sliby na snížení stavů klotových rukávců, kdyby alespoň vyrazili slovenské absolventy Karlovy university.

0 1
možnosti

Zeman sám prohlásil, že bude jednat nezákonně.

    Ve svém "státnickém projevu" prohlásil, že zákonnou překážkou pro jmenování ministra je lustrační osvědčení.  Jemu, (Prezidentskému Géniovi) stačí  p r v n í   č t e n í  úplně jiného zákona k tomu, aby tuto zákonnou překážku pominul.  Pokud tedy nelže s tvrzením o zákonné překážce, hodlá jednat vědomě v rozporu se zákonem.

   Mimochodem: Všimli jste si, že možnost jmenování Babiše bez osvědčení je zde až po soukromé schůzce Babiše a Zemana?

2 1
možnosti

J24a61n 94N92e97t47o50p35i95l

11. 1. 2014 10:08

Já si akorát nejsem jist, jestli lustrační osvědčení je pro ministra povinnost. Nejsem právník, ale jak sleduji názory na tento problém, tak nemalá část z nich říká, že ministr podle zákona toto osvědčení nepotřebuje, ale že se jedná pouze o "zvyklost", resp. praxi zavedenou po vzniku ČR. Takže nevím jak to skutečně je, ale Zeman každopádně buď lže o tom, že to povinnost je, nebo (pokud je to povinnost) se staví do role člověka, kterého dodržování zákonů nezajímá. V tom s Váma naprosto souhlasím.

Mimochodem: Za sebe říkám, že všiml a nemám z toho dobrý pocit.

1 1
možnosti

Jen pro přesnost: Služební zákon byl přijat v roce 2002, ve sbírce zákonů vyšel v dubnu 2002  a     p l a t í   o d    června 2002 (s původní účinností od roku 2004).  Další vlády, resp. koalice pak jeho účinnost neustále odkládaly, takže není účinný dosud.

   Takže neúčinnost zákona jste Zemanovi vyčetl opravu blbě.

2 1
možnosti

J50a29n 81N54e57t23o87p90i37l

11. 1. 2014 10:03

Rozumím Vaší námitce, ale patrně si jen nerozumíme. Tak jak to píšete, máte zřejmě naprostou pravdu. Ale myslel jsem to spíš tak, že měl 4 roky na to, aby byl zákon jak schválen, tak i nabyl účinnosti.

2 1
možnosti

Je to pravda, EU vůbec nespěchá, chce to až do roku 2016. Spěchá se kvůli jednomu člověku, jde o ÚČELOVÝ zákon. Proč dosud nevydal pan Bureš osvědčení? Důkazů je přebytek jak u nás tak na Slovensku. Vím, že soudu se 30.ledna nezúčastní a nezúčastní se ani ostatních soudů a bude je prodlužovat do nekonečna. Má-li čisté svědomí a není-li pan Bureš, proč nevydá lustrační osvědčení a nezúčastní se soudu???

1 3
možnosti

Výjimečně s Vámi souhlasím.

0 2
možnosti

Že má Stropnický praxi diplomata, neznamená, že má aspoň šajna o gripenech a zbraních.

1 1
možnosti

Obrana, to je především diplomacie a velmi dobře placené státní zakázky. Proto si nemyslím, že je podstatné, aby "věděl něco o zbraních". Ostatně každý ministr si obyčejně vytvoří sbor poradců, pokud má zájem řídit resort kvalitně, to je přece normální. Nikdo nerozumí všemu. Zkušenosti s diplomacií pan Stropnický má, o tym nic. A navíc je to pro mě člověk s - na naše politické poměry - nadstandardním morálním kreditem. Což je věc subjektivního názoru, to jistě, ale takovýto názor na pana Stropnického mám. No a obrana je resort, kterým protékají mnohdy desítky miliard korun. Takže já si myslím, že pan Stropnický na obraně bude člověk na svém místě a to je podle mě pravý důvod, proč ho tam Zeman nechce. Ne proto, že by na to kvalifikaci neměl, ale právě proto, že ji má.

4 0
možnosti

Pane Netopile, Služební zákon prošel sněmovnou již v roce 2002, jeho účinnost byla pouze několikrát odložena. Nedopátral jsem se proč.

To, že se s ním teď spěchá, nesouvisí s Babišem. Evropská komise před léty nám dala lhůtu do roku 2013, a pokud Služební zákon nevstopí v platnost, zastaví nám všechny dotace, přijdeme o pěkné miliardy.

Ta diskuze o Služebním zákonu by tu dnes byla, i kdyby nebylo Babiše, svedlo by se to na něco jiného.

1 0
možnosti

Ale EU to po nás chce od roku 2016 ;-) 

Takže se spěchá jen a jen kvůli Babišovi, přiznala to i Jourová.

Souhlasíme asi všichni, že je to naprosto stěžejní a jeden z nejdůležitějších zákonů, který by měl být především kvalitní.

Jen kvůli Babišovi a jeho STBácké minulosti, se tedy bude schvalovat za pár dnů mimořádně nekvalitní, právně vadní a neústavní zákon. Toto konstatovala i Rusnoko-Zemanova vláda.

2 1
možnosti

A hlavně vláda rozhoduje a hlasuje, jako celek. Takže podle Zemanovi logiky, by měl být každý jeden ministr odborník na úplně všechny ministerstva, co jsou ;-D

Je to prostě nesmysl, ministr je politická funkce a né odbornická. Odborník má být náměstek.

3 0
možnosti
Foto

Alel on to myslel spíš tak, aby to nebyl někdo, kdo "o tom nemá ani šajna". Proč tedy dáváme vždy jako ministry zdravotnictví lékaře? Právě v tomto případě to je nehorázná hloupost a přesto na tuto, daleko spíš ekonomickou funkci lékaře stále cpeme.

5 0
možnosti
  • Počet článků 92
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1277x
Zaměstnáním programátor a jinak občan, kterému není lhostejné, v jakém žije státě.

Seznam rubrik