Diskuse

Školné ?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PD

dolep9am

3. 3. 2012 18:15
Dobrý článek

Autore, naprosto s vámi souhlasím a to i "přesto", že mám z ekonomie státní doktorskou zkoušku. To, co je nám vnucováno některými neoliberály, je nesmysl. Vzdělání není statek z jednoho prostého důvodu-nelze si jej koupit. Stejně jako láska není statek, jaro není statek a život není statek. Jistě přinášejí nějaký užitek svým nositelům, ale nelze si je koupit. Představa, že si zajdu do Tesca a tam si koupím deset deka vzdělání v ekonomii, padesát v medicíně a třicet v matematice, projdu kasou, zacvakám a jsem vzdělaný, je nesmyslná a hloupá a horují pro ní hlavně ti, kteří v systému výběru podle intelektových schopností nemají šanci. Bohužel, takových je hodně.

0 0
možnosti
ZK

SID09

3. 3. 2012 20:07
Re: Dobrý článek

Je příšerné, že člověk jako vy, má doktorskou zkoušku z ekonomie a přitom neumí počítat. Naše vysoké školy musí zahraničním studentům poskytovat vzdělání za stejných podmínek jako domácím. Není pak divu, že např. ze slovenska jezdí studovat k nám, aby ušetřili - náš stát toto studium rád zaplatí. Zahraniční studenti odjedou po studiu zpět, nebo zakotví u nás a obsadí pracovní místa ........ Pokud by se jednalo o nepatrný počet - čert to vem, ale na některých školách to dělá i 20 % z celkového stavu - a věřte, že to není malý peníz.

;-)!!!!

0 0
možnosti
PD

dolep9am

3. 3. 2012 18:05
Poznámka k NERVu 2.

Nicméně problémem reformy je snaha naroubovat našemu školství systém, který "funguje" jinde a slovo bohužel často mají jen ti, kteří v životě nebyli v praxi a některé věci je tudíž vůbec nenapadnou. Osobně se domnívám, že NERV připravuje návrhy kvalitní tak v polovině případů. Určitě má dobré návrhy v oblasti zvyšování konkurence a potírání korupce. Reforma terciálního vzdělávání, ani reforma důchodova se moc nepovedly. Důchodová reforma půjde svojí řeckou cestou (většina obyvatel se nepřipojistí, protože už nemá z čeho) a za 20 let bude systém v reálném deficitu stovky miliard korun. Tam už končí ekonomie a začíná vláda ulice.

0 0
možnosti
PD

dolep9am

3. 3. 2012 18:00
Poznámka k NERVu 1.

Jsem absolventem a doktorandem IES FSV UK. Té školy, která odmítla dizertaci Tomáše Sedláčka a na níž působil dlouhá léta Prof. Mejstřík jako ředitel a která se umístila na prvním místě ve srovnání ekonomických fakult v ČR v nedávno zveřejněném žebříčku HN (čímž netvrdím, že opravdu je dle všech kritérií nejlepší). Návrhy NERVu pochopitelně nepřipravují ty mediální tváře, které vidíte v TV. Návrhy ve většině případů propočítávají studenti magisterského, snad i doktorského studia na IES, či na VŠE. Snad podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, nicméně často blbě. Reformu terciálního vzdělávání z ekonomického pohledu měl na starosti člověk, kterého si narozdíl od mnohých jiných členů NERVu bytostně vážím, byť jsem se s ním setkal pouze jedinkrát-Doc. Münich. Jeden z našich největších odborníků na ekonomii veřejného sektoru a zejména pak ekonomii vzdělávacích systémů.

0 0
možnosti
RS

morre

3. 3. 2012 12:50
hm

Školné se platí v drtivé většině států-je to normální...napsal jste:

.// Protože vzdělání a inteligence je to jediné, čím se dá proti politickému organizovanému zločinu bojovat.//

nejsem si jist-poctivost ,slušnost,morálka není odvislá od vzdělání či inteligence...s 1 odstavcem souhlasím-

prostě není možné ,aby všichni studovali Vš...Proč by si právník,ekonom,poradce,nemohl postupně zplácet školné-investuje především do sebe..nemluvě o předimenzování vys.školáku na ukor řemesla...

0 0
možnosti
JN

janecz

3. 3. 2012 14:39
Re: hm

No máte nepochybně pravdu v tom, že - jak zase píšete Vy - //poctivost, slušnost a morálka není odvislá od vzdělání či inteligence//. Ale tak to nebylo míněno, ba právě naopak. Nevzdělaný člověk, byť sebepoctivější, toho moc nezmění. Ale se vzděláním a přístupem k informacím je šance jeho uplatnění a užitečnost pro společnost mnohem vyšší. Tudíž nemyslel jsem to tak, že by se vzděláním rostla poctivost nebo slušnost, ale tak, že vzdělání zvyšuje hodnotu takového člověka pro společnost. To druhé, nač reagujete, je v tomto případě zřejmě věc názoru, a v tom se prostě lišíme. A děkuji, že jste přidal svůj názor.

0 0
možnosti
ZZ

Sidonie_11

3. 3. 2012 12:35
Školné...

Když jsem studovala VOŠ, tak i na "státní" škole jsme ze zákona (!!!) platili zápisné - 1500 Kč za semestr. Myslím si, že tato částka by se dala snést i na VŠ. Ale na 100% by ty peníze musely zůstat škole a rozhodně by se o tuto částku nesměla snížit dotace od státu, protože to by se ve výsledku nic vůbec nezměnilo! Rozhodně jsem ale pro zavedení poplatků pro ty, co mají 2 nebo více studií. Studium, které si zapsali jako první, by měli zdarma, ale každé další by si platili sami, a to v té výši, co obvykle dává za studenta stát. Protože právě ti, co mají 2 nebo víc studií, pak jedno z nich ani nedokončí, nebo musejí přerušovat či prodlužovat, protože zkrátka nestíhají.

2 0
možnosti
JN

janecz

3. 3. 2012 12:42
Re: Školné...

S tím nelze než souhlasit. Pokud má někdo více studií současně, pak ať každé další studium si zaplatí.

0 0
možnosti
OS

Starochoff

3. 3. 2012 12:19
Takové České

Takový "náš" typický přístup. Co na tom, že školné jinde funguje a žádný zásadní problém to není. U nás to prostě fungovat nebude a nebude a ne a ne a ne a NE!!!

Naše vysoké školství se kvalitou vzdělání pohybuje někde za 300. místem v hodnocení univerzit světa

A to je naše nejlepší univerzita, Univerzita Karlova. Někde mezi asijskými školami. Potřebujeme zvýšit kvalitu a hlavně uplatnění toho, co se studenti naučí, využití jejich potenciálu. Nikoliv nabírat kohokoliv a zadarmo.

1 0
možnosti
VN

Amoniak II

3. 3. 2012 12:36
Re: Takové České

Zdá se, že byste klidně upřel imbecilům jejich základní lidské právo na vzdělání. Já vím, nedělal byste to přímo - ale nějakým záludným trikem. Třeba byste diskriminoval negramotné uchazeče o studium na VŠ.

0 0
možnosti
P

praveverka

3. 3. 2012 11:44
Pochybuji že VŠ budou nové zdroje pumpovat

do výuky, ale naopak do oprav budov a propagace školy.

0 0
možnosti
VF

HenryVIII

3. 3. 2012 11:44
školné

pro cizince (zejména pro Slováky) určitě ano, pro naše studenty to je tak, že by určitě měli nějak na svá studia přispívat. To, že studium platí dělníci a horníci ze svých daní není vůbec nesmysl. Určitě by se daně nesnížili, ale peníze by se daly použít i jinak.

0 0
možnosti
P

praveverka

3. 3. 2012 11:47
Re: školné

EU by nás zničila, to mi věřte. Slováci by na nás podali u Evropského soudu žalobu ještě ten den co schválíme účtování slovenským občanům..

0 0
možnosti
  • Počet článků 92
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1277x
Zaměstnáním programátor a jinak občan, kterému není lhostejné, v jakém žije státě.

Seznam rubrik