Není to jen o prachách...

Podnikání není jen o prachách. Právě jsem dočetla rozhovory s Filipem a Žanetou. Tak mě to vzalo za srdce, že o tom musím napsat. Kdo jsou Filip a Žaneta a jak vše vzniklo? Na začátku letošního roku jsme se ve firmě rozhodli, že bychom rádi pomáhali. Kontaktovali jsme různá sdružení a neziskové organizace. Bohužel však většinou odpovědí na otázku, zda můžeme nějak pomoci, bylo nadiktování čísla účtu.

Přiznávám, že to je mi proti srsti. Pokud nechci pomáhat jen proto, abych si udělala pomyslnou čárku, ale abych měla skutečně pocit, že dělám něco smysluplného, potřebuji být aktivní součástí pomoci. Jen pár organizací mělo zájem právě o tuto pomoc. Po dlouhém zvažování jsme se rozhodli pro partnerství s SOS dětskou vesničkou Brno. Kdysi jsme byli dva roky partnerem FOD Klokánek, kde jsme vyučovali děti angličtinu, a proto nám to přišlo i jako pěkné navázání na původní myšlenku. I zde jsme tak nabídli výuku anglického jazyka. A ve vesničce měli upřímnou radost.

Když jsme se časem více poznali, zjistili jsme, že ve vesničce bojují se situací, která nastává u dětí po dokončení vzdělání. Šlo o nástup do práce. Paní ředitelka nám řekla: "Nemají žádnou pracovní praxi. Vůbec nechápou, co je to firma, pracovní doba a pracovní povinnosti. Kolik si mohou vydělat anebo jak mohou dostat výpověď." Ptala jsem se: "Proč to tak je?" "Ze dvou důvodů: Za prvé, jejich rodiče nikdy nepřišli z práce a nenadávali na šéfa, klienty nebo kolegy, protože jejich „maminka“ má jako hlavní pracovní poměr právě to být jejich maminkou. Takže je v práci vlastně 24 hodin denně. A za druhé, vesničkám se nikdy nepodařilo děti dostat na jakoukoli pracovní brigádu. Vždy, když firmy slyšely, že děti jsou z SOS vesničky, odmítly je."

Jsem žena činu :-) A proto jsem navrhla uspořádat "rychlou akci". Zorganizovali jsme zahradní slavnost, která se konala přímo v areálu SOS vesničky v Brně. Pozvali jsme tam všechny své významné klienty a další firmy a představili jim náš společný projekt "Pracovní brigády pro děti". Cílem bylo vysvětlit jim myšlenku projektu a možnost, jak se do něj mohou zapojit: "Všechny děti od patnácti let chtějí poznat, co je to práce. Velmi rádi vám pomohou třeba v archivu s kontrolou dat. Je jen na vás, jakou práci jim dáte. My sami jsme si vzali na letní pracovní brigádu dvě děti, Filipa a Žanetu." Ohlas byl neuvěřitelný. Všem se nápad líbil a celkem osm dětí absolvovalo svou první brigádu v životě.

Musím říct, že jsme v prvních dnech vnímali, jak moc je pro děti překvapující, jak to ve firmách chodí. Znají to jen z internetu a sociálních sítí. Tahle brigáda je ale něco jiného. Něco, co si ti kluci a holky prožili a viděli. Dostávali úkoly, jejich práce se kontrolovala, měli přiděleného svého "šéfa" a na dva letní týdny se stali skutečnou součástí firmy.

Když se ohlédnu zpět za první fází našeho projektu, jsem moc spokojená. Děti získaly zkušenosti k nezaplacení – a to doslova. Nám pomohly s administrativou a už nyní vím, že akci příští rok zopakujeme. Takže pokud se vám naše myšlenka líbí, budu moc ráda, když mi dáte vědět. Jak už jsem řekla, není to jen o prachách…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Taťána Nepustilová | pondělí 12.11.2012 10:00 | karma článku: 11,22 | přečteno: 673x
  • Další články autora

Taťána Nepustilová

Historický klenot Čechů

14.4.2016 v 14:34 | Karma: 15,05

Taťána Nepustilová

Maluji

29.2.2016 v 14:47 | Karma: 7,05

Taťána Nepustilová

Splněná přání

21.1.2016 v 9:10 | Karma: 8,91

Taťána Nepustilová

Pomoc ostatním...

12.10.2015 v 14:43 | Karma: 8,97

Taťána Nepustilová

To nevymyslíš…

21.9.2015 v 11:00 | Karma: 18,26