Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R

rojack

18. 5. 2009 15:33
No to jsou bláboly

Jak může autor vědět, co má konkrétní bufáč započítáno v režii?

Tak trochu se účastním podnikání v oboru, takže příteli, tady vůbec nejde o to, co je a co není v režii. Majitel bufáče tvoří nějaký zisk (tedy měl by). Pokud střídá každý měsíc nový meďák a neuklízí ze stolu použité nádobí, je to vyděrač a nechoďte k němu.

Pokud má stejné ceny jako restaurace, kde máte v ceně i obsluhu, opět je to zloděj.

Pokud vám ceny u něj vyhovují - jsou dostatečně nízké, je to v pořádku i bez obsluhy.

Je to věc vaší volby.

0 0
možnosti
PK

dolch

18. 5. 2009 13:52
Skvělý článek

Autor zvolil ožehavé téma, ale vypořádal se s tím skvěle. A diskuse je taky výživná ;-D;-D;-D

0 0
možnosti
VH

Stará kára

18. 5. 2009 13:11
Jak jste přišel na to,

že se náklady na úklid nádobí v samoobslužných zařízeních započítávají do režie?  Nechcete tvrdit, že je tam započítána i obsluha? Nechcete zítra kritizovat i to, že si jídlo musíte sám přinést?

Když se vám to nelíbí, do samoobslužných jídelen nechoďte (jenže ono je to tam tak krásně laciné, že?).

Už jen k dokreslení nesmyslnosti vašich úvah: Co je vám do toho, co je či není "započítáno" v ceně. Vy jste v samoobslužné restauraci dostal ve smyslu občanského zákoníku nabídku: jídlo s vlastním odnesením a úklidem nádobí za tuto cenu. Jako všude: berte, nebo nechte. To je obchod, víme?

Ale chápu: Chybí vám Dikobraz.

0 0
možnosti
C

chodovar

18. 5. 2009 13:21
Re: Jak jste přišel na to,

Nevím, jajk na to přišel autor, ale já s ním souhlasím.

Kalkulace je asi jednoduchá - materiál, tady nákupní cena potravin pro jídla a režijní přirážka (nejméně 100%), ve které jsou i platy všech zaměstnanců.

Do přirážky za materiál pro jídla a nápoje se započítávají i platy všech zaměstnanců.

     A v bufetu jsem dostal nabídku na jídlo s vlasním odnosem, ale o úklidu už tam nic není. To si majitelé udělali sami.

0 0
možnosti
RK

Radek0075

18. 5. 2009 12:56
"Už řadu let"?????

Já bych řekl pěknou řádku let. Několik desetiletí, minimálně půl století. Pracovní síla která odnáší velkej tác, nebo odváží vozík s nádobím "do zadu" může být jen jedna, občas utře stůl, většinou když se na něj něco vyleje. Častěji není potřeba, každý zákazník má tác. Pokud by zaměstnanci měli odnášet nádobí ze stolu, museli by být minimálně dva. Bylo by to víc práce a do ceny by se to muselo promítnout. Jestli se vám to nelíbí, nechoďte do bufetu (i McDonald's, KFC, IKEA, cukráren), ale skočte si do restaurace kde budete mít na stole ubrus, dostanete několik příborů a pochopitelně po vás i uklidějí. Zkrátka jestli vyžaduje určitý servis, nechoďte do bufáče, ale skočte si do Alcronu:-)

0 0
možnosti
C

chodovar

18. 5. 2009 13:11
Re: "Už řadu let"?????

To "povinné" uklízení nádobí je otázka poslední doby 5-10 let. Pokud byl v Praze otevřený bufet KORUNA, vždy tam uklízel pouze personál, nikdy hosté. A v ostatních bufetech také. V KORUNĚ vzhledem k její velikosti muselo uklízet více zaměstnanců a přece se to do cen nepromítalo nenormálně. Ona ta režie má svůj strop, ale na tom stropě jsou i malé bufety, takže na počtu uklízečů nezáleží. Větší bufet má větší obrat, a tak má také více peněz na uklízeče.

0 0
možnosti
JM

Hucul

18. 5. 2009 12:53
Na druhou stranu...

... ja si radsi ten talir tech par kroku odnesu, nez abych platila za pokrm o pajdu vice jen proto, ze se mi tam bude pod nohy motat pucflek a sbirat talire, zatimco nekdo u vchodu zadrzuje hosty a rika jim, ze si budou moci sednout hned, jak se pro ne pripravi stul. To je rozdil mezi bufetem a restauraci, ne?

Bufet je zodpovedny za to, aby stul, na kterem jim, nebyl spinavy. Nadobi si snad nafasuji u pultu a odnesu tam, kde se zanechava. Pokud je Vam to proti mysli, chodte do restaurace, tam Vam v cene pokrmu i vypuliruji vidlicku. :o)

0 0
možnosti
MH

nelde

18. 5. 2009 12:50
Na první pohled to zní rozumně

Ale jen na ten první. Když platíte na veřených záchodcích, tak také "platíte za úklid". Přesto se budete chovat normálně a zanecháte je po sobě relativně čisté. Žádné stříkání na stěnu a rozmazávání exkrementů po stěnách předpokládám neprovádíte.

Pokud jste někde v občerstvení, kde je zvykem po sobě uklízet, tak to prosím udělejte nebo tam nechoďte. To uklízení je dohoda majitele s zákazníky, na kterou přistupujete tím, že tam jíte.

0 0
možnosti
P

pick

18. 5. 2009 12:49
Konečně něco použitelného!

R^R^R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1547x
Důchodce, ženatý, má dva dospělé syny.

Seznam rubrik

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.