Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dnešní společnost je postavena na dělbě práce milionu lidí. Denně naše potřeby uspokojují davy lidí, které nás neznají, nikdy nás nepotkaly a velmi pravděpodobně o naší existenci ani neví. Je to naprosto jiná společnost, než do které se vyvinuly naše těla a instinkty. Jak je tedy možné, že existuje? Odpovědí je směna.

-

„Tam, kde zboží nemůže překračovat hranice, překračují je armády.“

Frédéric Bastiat

Před asi 120 000 lety  náš druh překonal své primitivní pudy a limity své kmenové kultury. V této době naši předci opustili hranice svých skupin. Jejich kultura prošla vývojem. Překonali své nepřátelství vůči cizím lidem a začali s nimi obchodovat.  Známý evoluční biolog Matt Ridley uvádí, že obchod je asi desetkrát starší než zemědělství. Ve své knize The Rational Optimist   prosazuje názor, že za současnou civilizaci vděčíme právě obchodu. Bez obchodu by nemohla existovat složitá dělba práce. Lidstvo by přišlo o jeden z nejdůležitějších vynálezů – snad stejně důležitý, jakým byl vynález ohně.  Nebýt obchodu mezi různými kmeny, zůstali bychom technologicky v době kamenné.

Svět není dobrý i přesto, že se lidé snaží vydělávat a maximalizovat své zisky. Je dobrý právě díky tomu. Jediným způsobem získání peněz na volném trhu je dlouhodobě poskytovat druhým lidem to, co chtějí. Bohatství pak není měřítkem vykořisťování, ale přínosu pro společnost. Bohužel dnešní byrokratický systém pokřivuje tržní signály. Zanáší do nich chybu. Podnikatelé v něm mohou tvořit zisk, aniž by museli uspokojovat potřeby zákazníků. O jejich konkurenceschopnosti rozhoduje spíše talent na vyplňování dotačních formulářů, schopnost plnit obálky úplatky či prolobovat zákony šité na míru. Čím více se trh pokřivuje, tím více společnost degeneruje. Stává se hloupější, protože zničila systém k přenosu informací. Zároveň je takové společenské uspořádání výhodné jen pro určitou skupinu lidí. Dobrovolná směna zvýhodňovala všechny strany, stát aplikací násilí zvýhod

0 0
možnosti

"Členové (LEV 21) neprahnou po lukrativních funkcích a nehádají se proto mezi sebou o místa na kandidátce, jako některé jiné politické strany."

 

Bodejť by se někdo pral o místo na kandidátce strany, která v parlamentních volbách získala závratných 0,07 %.   :-P

6 0
možnosti
Foto

jeden by netušil, jak se někdo, dle jeho vlastních slov moudrý a vzdělaný, dovede textem na A4 a cca dvaceti odpověďmi, tak znemožnit.

10 0
možnosti
Foto

Kdyby mi záleželo na Vás a vám podobným extrémistickým provokatérům, pane Matuško, a ne na slušných lidech, zcela jistě bych sem už nikdy nic nenapsal, protože Vy to stejně nejste schopni pochopit - a já tady pro Vás nepíši. Jasné?

0 1
možnosti

Pane docente od Kolina, dnes jen strucne: 1. "... že o ní stále ještě takřka nikdo neví, ... v nedávném průzkumu ... se ukázalo, že je značným počtem respondentů hodnocena jako nejsympatičtější neparlamentní politická strana vůbec." Vase logika je odzbrojujici! Takze volebni fiasko svedete na neznalost strany mezi lidmi, ale v zapeti je strana v internetovem (amaterskem) pruzkumu tou nejsympatictejsi z neparlamentnich ;-) 2. Volicum levice je uplne jedno, kdo a z jake strany jim ten levny rohlik a pivo slibi, takze zda a kde zrovna predseduje zkrachovalej Paroubek nebo jinej pokrytec je jim uplne jedno. Tito lide o tom totiz vubec nepremysli, jako nepremysli o mnoha jinych vecech. Degenerace naroda bohuzel opet pokrocila :-(

5 0
možnosti

stejně by mě zajímalo v jakém okruhu lidí se pohybujete, odhaduji že patrně devadesát procent lidí které znám ví že Paroubek poté co projel volby z ČSSD odešel a již v ní nefiguruje těch zbylých deset procent nějaký Paroubek vůbec nezajímá, takže když denně potkáváte spoustu lidí z nichž mnozí se vás na to ptají pohybujete se patrně ve společnosti lidí co vůbec nesledují svět kolem sebe a jsou zcela mimo dění

osobně si myslím že se vás vůbec nikdo neptá a vy si to vymyslel jako oslí můstek k ódě na Paroubka

8 0
možnosti
Foto

Pane Těšínský, pohybuji se mezi normálními pracovitými lidmi, kteří žijí úplně normální život, sportují a mají řadu koníčků - fotbal, hokej, motorismus, myslivost, chovatelství, kynologie a další, většinou však v prostředí vesnickém, kde jsou i dnes ještě lidé slušní a upřímní a o  politiku se zajímají pouze minimálně, když se volí ten jejich starosta. Vrcholová politika je nezajímá takřka vůbec a k volbám většinou ani nechodí.

0 0
možnosti

J13a12n 38V86l43č70e16k

7. 2. 2014 8:09

Pane emeritní dokážete pobavit, to ano, ale ví Paroubek o tom, co tady publikujete? Teda, být já šéfem moderní levicové strany a mít stínového ministra co mi dělá takovou reklamu, že se strana stává skoro nevolitelnou, tak ho kopnu do pozadí, že poletí až do Kolína.

7 0
možnosti

ale pane Němec LEV 21 není nástupcem ČSNS i když se snaží svým názvem na tom parazitovat

stejně tak jako J.Paroubek není mimořádně schopný politik , jeho výsledky spíše svědčí o opaku

zase v hrdlo lžete ;-D

6 0
možnosti

Pane Němče, jako voliče mne zajímají spolupracovníci mého případného zástupce v EP. V diskuzi pod Vaším minulým článkem jste se ohradil proti proti pojmenování "soudruh". Na mou otázku, zda jste "soudruhem" (členem KSČ) byl, jste neodpověděl. Dovolím si Vás tedy znovu požádat o odpověď - byl jste členem KSČ?

6 0
možnosti
Foto

Víte pane Studený, že takové otázky dnes nesmí klást ani personalisté? Vy jste bývalý komunistický kádrovák, nebo co, že jste tak drzý? Vy sám nemáte na profilu ani fotografii a o sobě jste tam nenapsal ani řádku a máte tu drzost se mne ptát, kde jsem kdy byl či nebyl? Že Vám není hanba, člověče.

0 5
možnosti

;-Dneuvěřitelný,ve vašm věku bych takhle špičkově vyvinutý smysl pro humor nečekal;-D

5 0
možnosti
Foto

Ono to tak moc humorné není pane Korando, neboť to ukazuje zejména na to, že řada lidí v této "svobodě a demokracii po česku" již kašle úplně na všechno, nejen na politiku a novodobé politiky, ať jsou z jakékoliv strany, nesledují ani zprávy, nekupují si noviny, nečtou volební programy, ani kandidátky jednotlivých stran, nechodí volit a za chvíli nebudou ani vycházet z bytů, aby jim ho někdo v jejich nepřítomnosti podvodně neprodal či nezašmelil.

0 0
možnosti

Jako obvykle  to máte popletený. Jednou píšete Česksolovenskíá strana národně socialistická, jinde Československá strana národně sociální, poté Národní strana sociální. Vy vlastně nevíte nic. Ale především vaše NS-Lev 21 s jmenovanými nemáte  lautr nic společného. Pokud jste to co o sobě tvrdíte, tak by jste měl vědět, že ČSNS, které vznikla v roce 1897 stále existuje. Pravda v konkurzu, kam ji dostal taky jeden JUDr., bývalý ředitel ekonomické rozvědky - Jan Šula. A Národní strana sociální, vznikla v roce 1990 a v roce 1994 se sloučila s tedejší LSNS. Něco o tom vím, byl jsem jejím členem a nyní jsem nadále členem ČSNS. A pokud vím tak Peroutka nebyl členem strany, pouze byl za ní poslancem prozatímního shromáždění. Vy pouze parazitujete na historii a jméně jiné strany. A pokud jde o Paroubka, doporučuji vám přečíst si o něm jednu kapitolu z knihy Estébáci, tuneláři, miliardáři...Takže být vámi, tak bych s jeho jménem moc nešermoval.;-O

9 0
možnosti
Foto

Správný název současné strany vedené Jiřím Paroubkem není NS-Lev 21 jak uvádíte Vy, pane Svobodo, ale LEV 21 - NÁRODNÍ SOCIALISTÉ.

0 0
možnosti
  • Počet článků 100
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1165x
Emeritní vrchní policejní rada a plukovník Policie České republiky ve výslužbě, akademický pracovník Policejní akademie České republiky v Praze - vysokoškolský učitel Katedry kriminalistiky a docent ve vědním oboru "Teorie obrany státu" se specializací na trestní právo, kriminalistiku, kriminologii a další bezpečnostní obory, autor několika odborných monografií (např. Mafie a zločinecké gangy), mnoha vysokoškolských skript a učebnic a dalších více než 150 prací, stínový ministr vnitra za LEV 21.

Seznam rubrik