Spořivost lidí je důsledkem strachu z budoucnosti!

Strach bude zdražováním ještě umocněn. U zaměstnaných lidí i živnostníků postupně vyprchává nadšení z práce a vytváření dlouhodobých optimistických cílů. Spořiví jedinci potřebují pro svůj vnitřní klid vytvářet finanční rezervu. Bez optimismu tento pocit ještě zhoustne.

Názor ČNB, že lidé doposud neutráceli své úspory, protože vyčkávají na nižší ceny zboží, mi přijde neuvěřitelně povrchní. Dovolím si tedy selským rozumem tipnout, že jejich intervence budou mít jen mělký a nárazový efekt. Myslím, že do obchodů splašeně vyrazí ti, kteří žijí od výplaty k výplatě, nikoli lidé s úsporami. Skromní lidé s odvážnými cíli jakoby někam mizeli. Jsou apatyčtí, zalézají do ulit a nemají chuť utrácet. Na povrch vylézají nafoukaní ostrostřelci bez skutečných vizí. Za podlézání, protekcionismus a hrubé chování k lidem se nikdo nestydí. Naopak se takoví lidé cítí stále více důležití. Lidmi, kteří takoví nejsou, se téměř opovrhuje. A to jsou právě ti s těmi úsporami. A nejistota a chaos jejich úzkost a zalézání do ulit ještě prohloubí. Ekonomický vývoj nelze zvrátit násilnými povrchními opatřeními. Ekonomický vývoj je pevně stanoven náladou lidí. Spokojený a optimistický národ bude vždy prosperovat a naopak. Náhlé rozvlnění hladiny vodu nevyčistí, spíše naopak.

Dovolím si tipnout, že lidé budou tento krok chápat jako bezohledný a nepřátelský. Nálada obyvatel opět o něco poklesne a to ekonomickému růstu ublíží mnohem víc než jakýkoli případný hurá efekt.

Autor: Josef Nekovář | čtvrtek 14.11.2013 21:30 | karma článku: 27,94 | přečteno: 1086x