Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

kybernetik

25. 10. 2009 15:15
Energetická politika a bezpečnost státu

V některých bodech to splývá. Obava z ruského vlivu a návratu jistého podřízení Rusku je zcela legitimní, máme své zkušenosti. Ty jsou navíc silně posilovány proruským postojem Václava Klause (schvalování ruské agrese proti Gruzii, neochota podepsat Lisabonskou smlouvu aj.). Ne nadarmo dostal od Putina medaili za zásluhy o ruský jazyk, možná v očekávání, že se ruština opět v Čechách rozšíří jako kdysi.

Jaderná energetika je také problematická, protože je to vše jakoby na dluh. Zatím neumíme dobře zpracovat a zneškodnit jaderný odpad, který je ve své podstatě kriticky nebezpečný. Stále se říká: "Až někdy ... se to vyřeší." Ale to nemusí být nikdy. Proto je na místě maximální obezřetnost. Hledejme raději zdroje ve snížené spotřebě - to je nejlacinější řešení, i když se to ani stavebním ani energetickým firmám a jejich lobby nelíbí.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

25. 10. 2009 16:02
Re: Energetická politika a bezpečnost státu

Pokud skutečně chceme řešit otázku "energetické nezávislosti" na Rusku, tak není problém v jaderném palivu, nýbrž v plynu. Ovšem environmentální koncepce jsou založeny na snížení podílu výroby en. z uhlí, výrazném zvýšení podílu plynu (emise) a vytlačení JE z energetiky...

Zpracovat j.odpad principielně umíme v rychlých reaktorech - doposud se neprosadilo (důvody ekonomické/technické/pollitické). Bezpečně odpad oddělit od ŽP umíme - ve Finsku a Švédsku se staví trvalá úložiště (jedno z řešení).  

Je iluze, že úspory jsou levné. V elektroenergetice je to naprosto markantní. Jak snížíte en. náročnost průmyslového podniku? Změnou/obnovou technologie (=značné investice). Mimo energetické lobby existuje i průmyslová lobby, která se již desítky let urputně snaží snížit en. spotřebu (snížení en. nákladů = zvýšení jejího zisku). Nicméně globální spotřeba en. stále stoupá. Vazby v energetice jsou mhohem složitější, než se na první pohled jeví.

0 0
možnosti
MJ

Martin Jirousek

25. 10. 2009 13:14
Ruské

Palivové tyče jsou MNOHEM kvalitnější než ty americké. Existuje tedy jediný rozumný důvod při srovnatelné ceně využívat americké?

0 0
možnosti
PH

hekp

25. 10. 2009 13:55
Re: Ruské

 Žasnu, čemu všemu vy rozumíte, v tomto případě kupodivu máte pravdu.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

25. 10. 2009 12:55
Zelení přece závislost na Rusku nikdy nechtěli :-)))

A to si představme, že bychom Temelín předělali na plyn, jak nám radila "profimáma" Kuchtová a její rakouští chlebodárci.:-(

0 0
možnosti