Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kicirici

3. 7. 2008 10:23
Vice takovych clanku

Dobry den,

dekuji za prehledne shrnuti a odkazy, vetsinou neni uplne trivialni vse dohledat. Kdyz me jednou zajimala statni energeticka koncepce a prehledy za posledni roky, nasel jsem vse nakonec na strankach ministerstva prumyslu, byt jsem ocekaval nejake fundovanejsi "zelene" zdroje informaci..

Je vcelku jednoduche rict, ze plyn nas zachrani, ale jak bylo naznaceno, vsechno ma sva podstatna ale. Zavislost na zdrojich z "vychodu" je myslim velky problem. Navic i pri transportu a vyrobe plynu dochazi k slusnym ztratam, coz ma vliv na zivotni prostredi. Jsou tyto veci nekde kvantifikovany? Neni asi z globalniho hlediska idealni prenaset ekologicka rizika jen o par(set/tisic) kilometru nekam jinam. Nejvice mi vadi kratkozrakost vetsiny tzv. ekologickych reseni. Napr. zakazeme topit uhlim, byt jiz existuji automaticke kotle, ktere maji srovnatelne  emisi CO2 s plynovymi kotli.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

3. 7. 2008 16:28
Re: Vice takovych clanku

Údaje tohoto typu jsou skutečně k nalezení na stránkách MPO, protože má tuto problematiku v gesci. Že se aktivně angažují i jiné resorty je věc jiná :-). Nejsem "plynař", takže jak je to s evidencí ztrát při transportu plynu nevím. U el. sítí je tato informace dostupná z db UCTE. U plynu mi vadí jednak ta závislost na jednom dodavateli, zemi a technologii, ale i to, že takto cennou chemickou surovinu proháníme komínem.

0 0
možnosti
BB

baggerfuhrer

26. 6. 2008 1:31
Zajimava vize,

je muj zaver spatny, pokud se domnivam, ze vyvoj pujde bud cestou zavislosti na dodavatelich plynu (v pripade politicke objednavky ze strany zelenych khmeru) a tim k snadne vydiratelnosti ze strany Ruska (a to uz se tusim stalo na Ukrajine), ci snahou o sobestacnost z dosazitelnych zdroju, tzn kombinace uhli a atomu. Dale me take zaujala vize o zvysovani energeticke narocnosti vyroby. Domnivam se, ze lidsky potencial je v teto zemi temer vycerpan a v prubehu casu se bude pouze snizovat (viz demograficka krivka) a dovoz pracovnich sil nebude stacit. Robotizace je u nas v plenkach, proto nechapu, kdo by mel petkrat zvysovat energetickou narocnost v budoucnu. Navic je velky tlak na snizovani energeticke narocnosti domacnostmi pocinaje a vyrobci konce. Ten petinasobny narust bych pochopil v pripade, ze budeme potrebovat nahradit benzin vodikem, a nebude ucinnejsi technologie jeho vyroby, nez je znama dnes. Jinak tomu nerozumim. O alchymii typu bionafty snad jiz netreba se zminovati.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

3. 7. 2008 16:35
Re: Zajimava vize,

Trochu se zastanu Rusů. Ta situace s Ukrajinou je trochu složitější. Rusové pouze chtějí, aby nyní Ukrajina platila stejně jako ostatní, tedy světové ceny plynu. Už několikrát se stalo, že si Ukrajina "krátkodobě zapůjčila" plyn, který nezaplatila a měla jej dle podepsaných smluv transportovat do Evropy. Problém u plynu je, že musíme sledovat "cvrkot" mezi Ruskem, Ukrajinou, Kazachstánem a dalšími státy, protože z tohoto složitého klubka politických a ekonomických vztahů mohou vzniknout potíže s dodávkami, na kterých bychom mohli být opravdu velmi silně závislí.

0 0
možnosti
K

K-D

23. 6. 2008 22:44
Jen tak na okraj

Dobře zpracovaných článků není nikdy dost, těm Vašim dávám vždy karmu. Jenom poznámka - nepatří spíše do rubriky věda nebo ekonomika?

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

24. 6. 2008 7:37
Re: Jen tak na okraj

Nevím, není to úplně přesně ani jedno ani druhé. Kdyby byla např. rubrika "Technika". Já to mám zatím v nezařazených. Jak jsem pochopil, tak do určité rubriky mohou text rovněž zařazovat administrátoři blogů. Zatím to nechám na nich.:-)

0 0
možnosti
MVK

aadler

23. 6. 2008 20:47
neuveritelne,

ale autoritami je nam stale predkladano, ze emise sklenikovych plynu (je jen jeden, CO2) se musi omezit. Emise jsou presentovany jako neco, co nemusi byt, staci jen trochu dobre vule. Jako treba neslusne vyrazy v reci. Jen trochu chtit, a jde to bez toho. Je to zrejma snaha odvest pozornost jinam, nez kde by byla na miste. Produkce CO2 je primo umerna spalenym uhlovodikum. Velkolitrazni limusina, ktera spali 20 l benzinu na 100 km, vyprodukuje 4x vice "sklenikovych plynu", nez nakupni taska na koleckach, ktera jezdi na 5 l/100 km. Presto nam armada ouradu z EU, ktera se necha vozit velkolitraznimi bouraky, bude kydat o nutnosti omezeni emisi. Je samozrejme, ze doutnajici hnedouhelne haldy produkuji sklenikove plyny naprosto zbytecne, ale - nemela by EU zacit nekde u sebe?

0 0
možnosti