Rakouský energetický kostlivec Zwentendorf po třiceti letech

U našich jižních sousedů bude letošní léto bezesporu horké, a to zcela nezávisle na počasí. V Rakousku se nedávno rozpadla velká černo-červená vládní koalice ÖVP a SPÖ. A v politických kruzích se už horečně brojí na podzimní předčasné volby.

Předvolební období je pro řadové občany tím nejzajímavějším. Politici otvírají pomyslné politické skříně a veřejně se přehrabují ve svém šatníku. Občas ve skříni objeví i „politické kostlivce“ z dob minulých. A rakouská energetická politika má svého kostlivce par excellence – jadernou elektrárnu Zwentendorf.

O elektrárně Zwentendorf se například nedávno zmínil ve svém rozhovoru pro deník Kurier bývalý vicekancléř ve vládě kancléře Bruna Kreiskyho a ministr financí za SPÖ, dnes významný podnikatel Hannes Androsch. Tehdejší člen rakouské spolkové vlády na toto, podotýkám v Rakousku velmi kontroverzní, téma prohlásil:

„Byla chyba, že nebyla zprovozněna jaderná elektrárna Zwentendorf a vybudována dunajská elektrárna v Hainburgu a rovněž vodní elektrárnu Dorfertal v Tyrolsku. Musíme přehodnotit svůj postoj k atomové energii. Představuje přínos k ochraně klimatu. A bez ochrany klimatu rovněž nelze zajistit ochranu životního prostředí ani ochranu přírody“.

Podnikatel Hannes Androsch vidí cestu v dalším rozvoji vodní energetiky, k čemuž má Rakousko vzhledem ke svojí geografické poloze ještě poměrně výrazný technicky využitelný potenciál. Samozřejmě toto s sebou nese značné problémy v oblasti ochrany životního prostředí, protože ochránci přírody v Rakousku brojí proti výstavbě prakticky všech energetických zdrojů a infrastruktury, včetně „ekologicky přijatelných“ vodních elektráren.

Hannes Androsch označil za pokrytectví skutečnost, že Rakousko dováží elektřinu z jaderných elektráren a současně se pasuje do role čelního protiatomového bojovníka v Evropě. Toto konstatování bych si dovolil doplnit o pár zajímavých čísel. Podle statistiky rakouského regulačního úřadu E-control činil v roce 2007 celkový rakouský dovoz elektřiny 22 013 GWh a celkový vývoz 15 417 GWh. Nebo-li Rakousko má za rok 2007 „mínusovou bilanci“ ve výrobě elektřiny ve výši celkem 6 596 GWh. Dovoz z České Republiky do Rakouska v roce 2007 činil celkem 6 989 GWh, což je více než roční výroba jednoho bloku Temelína.

Zde bych se zmínil o jedné velké nevýhodě elektroenergetiky. Je to opravdu „běh na dlouhou trať“. Důsledky rozhodnutí o výstavbě či nevýstavbě velkých energetických zdrojů mají dlouhodobý dopad na energetickou bilanci státu, a to i po několika desetiletích. Opravdu velmi příznačné pro současnou situaci v České Republice a nové bloky v Temelíně!

A úplně nakonec. Svůj úsudek o rakouském postoji ať si udělá každý čtenář sám, Já si na základě prezentovaných čísel myslím, že pan bývalý vícekancléř má s tím pokrytectvím prostě a jednoduše pravdu.

Psáno pro blog.iDNES

Petr Nejedlý

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Nejedlý | pondělí 28.7.2008 16:10 | karma článku: 33,01 | přečteno: 2454x