Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Parabellum

15. 12. 2009 0:22
Pane Nejedly,

Nerad bych maloval certa na ced, ale obavam, se, ze Greenpeace s tim vyrokem o 80 procentech energie krytych OZE mohou mit  pravdu. Nemyslim, ze to bude 80 procent, ale 50 procent to byt muze, a nebude to dano jaksi planovanou cilenou politikou, ale sestupem, ktery nam vnuti realita Zkusme se prosim podivat realite do oci: Ves svete je 441 reaktoru, a z toho vice nez 80 procent je vice nez 17 let starych. Znacna cast je tedy za polovinou sve zivotnosti. S ropou se pohybujeme po zvlnenem plateau, a sestup z tohoto zacne pri nejoptimistictejsi prognoze tak v roce 2015. Bez dostatku ropy neni mozne na tehle planete spustit nejaky ambiciozni program vystavby JE. Vrchol tezby plynu bude nasledovat tak do 20 let po rope, uhli pravdepodobne tak 2025. Pokud se tedy nepodari ve velice rychle dobe spustit masivni vystavbu JE at uz na jakemkoli principu  (PWR, TWR), pak bude svet po roce 2035 velmi v uzkych, a to ta hranice je opatrne posunuta do budoucnosti, a v uzkych je velice opatrne receno.

0 0
možnosti

Nejedlý

15. 12. 2009 22:57
Re: Pane Nejedly,

Zmiňujete hned několik problémů/nevyřešených otázek:

1) Produkce JE nemůže principielně nahradit ropu. Ropa celosvětově pokrývá cca 40-50% spotřeby energie, JE pouze 6-8%. Nehledě na to, že JE není technologie dostupná pro rozvojový svět (technologická nevyspělost atd.). Avšak, pokud se rozvinutý svět přikloní k  JE, odsuneme o řádově desítky problém vyčerpání zásob ropy -> problematika tzv. "ropného zlomu". Pokud se prosadí JE čtvrté generace, problém ropného zlomu můžeme ještě více oddálit. V této souvislosti se uvádí rozdílné časové intervaly - všechno to jsou poměrně odvážné hypotézy neřku-li spekulace.

2) Ropný zlom. Podle mého názoru se bude jednat o dlouhodobější proces. Cena ropy se bude postupně zvyšovat => se zvyšující cenou se budou otvírat nová naleziště v obtížnějších geologických podmínkách, protože se začnou vyplácet.

3) Podíl OZE se bude zvyšovat. Ovšem 50% a více je nad možnosti dnešní elektroenergetiky, tak jak ji známe. Obvykle se hovoří o přechodu na Smart Grids.

0 0
možnosti