Německá jaderná energetika po volbách

Kostky určující budoucnost německých jaderných elektráren byly vrženy a volební hlasy sečteny. Jaký další vývoj můžeme očekávat?

Pravicová koalice CDU/CSU a FDP bude ve spolkovém parlamentu disponovat solidní většinou 21 hlasů. Pro německou jadernou energetiku je to pozitivní zpráva. Tyto strany se ve volebních programech jednoznačně vyslovily pro přehodnocení programu odstoupení od jaderné energetiky, který prosadila levicová koalice SPD a Zelených za první vlády kancléře Gerharda Schrödera (SPD) v roce 2000. 
 

V dohledné době lze očekávat vznesení legislativního návrhu na prodloužení zákonem stanovené hodnoty průměrné životnosti jaderných elektráren z 32 let na 40 let, což fakticky znamená podstatné navýšení „úředně přidělené“ velikosti výroby (technické podrobnosti programu odstoupení). 

Výstavba nových jaderných elektráren zřejmě není na pořadu dne. FDP nové elektrárny sice nevadí, ovšem hlavní koaliční subjekt CDU/CSU ve volebním programu výstavbu nových jaderných zdrojů nepodpořil, hovoří pouze o prodloužení provozu stávajících elektráren. A to ještě těch, jejichž provoz bude uznán za dostatečně bezpečný. Damoklův meč visí nad elektrárnami Neckarwestheim 1, Biblis A a Biblis B, které by měly být odstaveny už v roce 2010.

Dalším důvodem proti výstavbě nových jaderných elektráren bude pragmatičnost potenciálních investorů. Vzhledem k časové náročnosti investiční přípravy, výstavby a spouštění nové jaderné elektrárny (12 – 15 let) nebude v Německu žádný investor riskovat umrtvení investovaných prostředků z důvodu možné změny politické reprezentace v následujícím volebním období. Politická realita je taková, že při případném budoucím přechodu moci zpět do rukou SPD lze bezpochyby očekávat snahy o návrat k původnímu scénáři programu odstoupení popř. dokonce pokusy o jeho další urychlení.

Na volební výsledky bezprostředně reagoval i německý finanční trh. Na burze včera posílily akcie energetických firem E.ON a RWE o 4,4% resp. 3,6%. Zajímavou skutečností je poměrně výrazné oslabení ceny akcií firem vázaných na solární energetiku. Důvodem je obecně známé stanovisko FDP, která se chce zasadit o brzkou redukci dotací do tohoto energetického sektoru. 

Dle názoru autora zareagovali finančníci v případě „environmentálních firem“ poněkud zbrkle. Na „politickém trhu“ se totiž rýsuje určitý výměnný obchod: prodloužení provozu jaderných elektráren politicky podmínit transferem části „jaderných zisků“ energetických firem do státní politiky obnovitelných zdrojů. Naposledy se v tomto smyslu vyjádřila kandidátka na úřad spolkové ministryně životního prostředí Tanja Gönner (CDU)

Takže mimo státních subvencí můžeme v Německu očekávat otevření paralelního velmi vydatného euro-miliardového penězovodu směřovaného do výzkumu a realizace projektů z oblasti energetiky obnovitelných zdrojů. Ačkoliv to finančníci (doposud) takto nevidí, tak vítězství „atomové lobby“ může energetice obnovitelných zdrojů napomoci k mohutnějšímu a rychlejšímu rozvoji za povinně transferované peníze z jaderného sektoru. 

Na závěr nezbývá než doufat, že environmentální kruhy tento vydatný finanční příspěvek náležitě ocení a využijí ku prospěchu energetiky jako celku.

(Psáno pro blog.iDNES)

Petr Nejedlý

 

Autor: Petr Nejedlý | úterý 29.9.2009 18:55 | karma článku: 17,72 | přečteno: 1274x