Studenti píší noviny, aneb…

„Zpátky v socialismu“. Takový byl titulek článku jedné mladé studenty gymnázia. „ Všichni se přihlásili do SSM. Bez dotazů. Peklo mohlo začít“.  

 

Takto hodnotí tato mladá gymnazistka akci, kde museli studenti na třídenní prožitkový kurz, jak se žilo v socialismu.

Jako zkušenost by to bylo sice dobré, kdyby to ale neodhalovalo skutečnost, jakou ideologickou masáží na školách procházejí a jak černobílým pohledem se na minulost dívají, a jak ji vnímají.

Hráli si na to, jak všichni hromadně vstupovali do SSM, jak se ve škole museli doslova biflovat Lenina, a jak si chudáci museli shánět dobové oblečení. No prostě peklo!

Myslím, že asi největší peklo pro ně bylo zůstat ve škole tři dny bez mobilních telefonů.

¨Naši generaci takovéto problémy netrápily . Nebyly mobilní telefony, nebyly počítače, v televizi běžel jeden program, a přesto si troufám tvrdit, že jsme byli jako děti daleko volnější a svobodnější, než tato generace.

Život, ať je to v kterékoliv době není jen černobílý, je pestrý a barevný, a tak je nutno se na něj dívat!  Tenkrát se žilo jenom  „jinak"! Vývoj se zastavit nedá, a tak s odstupem let se žije dnes také „ jinak".  Někomu lépe, jinému hůř, ale srovnávat může jenom ten kdo celé toto období zažil, a má co porovnávat.

Jak vidět, v jednom se doba vůbec nezměnila. Vždy se najdou vykladači nedávné historie, kteří v zájmu režimu mají tak nějak černobílé vidění! Vždy nejsnáze manipulovatelná je mladá generace, která již nemá přímé vazby na nedávnou minulost.

Bylo to za nás, je to i dnes!

Nikterak neobhajuji dobu s KSČ v čele, ale taky nemohu obhajovat posledních dvacet let vlády demokracietvůrců, pod hlavičkou jiných stran.

Nevidím do hlav učitelů, kteří vykládají minulost tak jednostranným pohledem, co se jim při tom honí v hlavě. Asi jako ti minulí kantoři se musejí přizpůsobit režimu, a tím i svůj pohled na dobu nedávno minulou.

Výsledek jejich „ pedagogické činnosti", jsem si přečetl v článku té mladé autorky.

Celé by to bylo na delší článek, a tak to shrnu do jedné věty!

Je mi jich líto všech, bohužel ti mladí za to nemohu!

Autor: Václav Nejedlo | sobota 31.10.2009 9:57 | karma článku: 10,70 | přečteno: 2130x
  • Další články autora

Václav Nejedlo

Hledáme poklad národa.

2.12.2011 v 12:56 | Karma: 16,30

Václav Nejedlo

Hlava mi to nebere.

22.8.2011 v 22:26 | Karma: 23,76

Václav Nejedlo

Globální oteplování.

12.8.2011 v 22:07 | Karma: 11,93

Václav Nejedlo

Chleba.

16.7.2011 v 13:49 | Karma: 15,88