Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
E

echo.3

11. 2. 2009 20:25
Mladí a zase ti mladí

Měli by se dozvědět pravdu. Ale ne od těch, co umí hlavně lhát a mlžit. Ti mladí ale také musí chtít se tu pravdu dozvědět. Jen chtít !

Autorovi karma za pěknou úvahu.R^

0 0
možnosti
N

nejedlo

10. 2. 2009 10:19
Abeceda, má...

jen 32 znaků, a rok ná 52 týdnů.

Stačilo by vždy téma k jednomu písmenu abecedy týdně, a myslím, že by to mohlo být zajímavé počtení. Př. A- 1.automobilový průmysl( typy, ceny , pořadníky atd.)

B- 1) Benešovy dekrety 2) byrokracie 3) bezpečnost atd., atd. Ke každému písmenu 2 až 5 podtémat. Ono na vážná témata bývají vedeny zajímavé a věcné diskuze.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

9. 2. 2009 20:19
inak je pravdou, že se dnešní "mladí" nedozví celou pravdu

ta je ve skutečnosti mnohem zrůdnější, než pár víceméně ekonomických příkladů. Ovšem zase se to obtížně vysvětluje a pro toho, kdo nezažil, představuje.

Těžko si dnešní mladý student představí, že díky vynikajícím výsledkům, jež proniknou do zahraničí, dostane nabídku zahraniční stáže, a nějaký závistivý svazák, jehož souhlas je potřebný (jinak se stáž nemůže konat), mu to "zasekne" se slovy "když se tam nedostanu já, tak on taky ne" a s oficielním zdůvodněním, že se nezúčastnil jakési brigády a prvomájového průvodu (cca roky 83-84 - tedy ne padesátá léta).

Už jenom vysvětlit princip "kádrových materiálů" - tedy jakýchsi materiálů, které ovlivňovaly život dotyčného (třeba i jeho dětí), do kterých však dotyčný nemohl nahlédnout a do kterých mohli "přispívat" pouze komunističtí "nadlidé" - například z "uliční organizace KSČ" (domovní důvěrnice.....).

Skutečně vysvětlit celý komplex těchto zrůdných vazeb by bylo velmi vhodné.

0 0
možnosti
N

nejedlo

9. 2. 2009 22:10
Re: inak je pravdou, že se dnešní "mladí" nedozví celou pravdu

Děkuji, nepopsal bych to lépe. To je, co jsem chtěl vyjádřit. Že mladým se předkládají účelově upravené a zkreslené informace. Neobviňuji mladé, nemohou tu dobu znát z vlastní zkušenosti, a proto ji popisují bez souvislostí, a zjednodušeně. Objevily se na blogu nějaké pokusy mladých tu dobu popsat, a o tom píši. Oni to prostě nemohou dokázat, scházejí osobní prožitky a zkušenosti. Ono ani pro historiky nebude snadné tu dobu jednou celou nezkresleně popsat.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

9. 2. 2009 19:57
No s tou "lidumilností"

tehdejšího socialismu to nebylo až tak silné. Kupříkladu střelba na hranicích a "lovení lidí", kteří chtěli opoustit tento "ráj dělníků a rolníků" pokračovalo až do osmdesátých let. Psy, cvičené k samostatnému "ulovení" lidí nám chlubivý lampasák ukazoval (při cvičném "zásahu") v roce 1987. Znáte z historie příklady režimů, které vlastní občany (nikoli trestance) lovily cvičenými zvířaty?

0 0
možnosti
C

chodovar

9. 2. 2009 15:26
!!

Pokud někdo teskní po komunistických zlatých časech, nemá smysl mu oponovat a jeho názor mu vymlouvat.

      Na vše vám odpoví - no jo, ale  DNES nemám peníze na cestování, co je mi platná svoboda, když DNES  nemám JISTOTY.

      Nemám rád slovo "dnes". V podtextu to vypadá, že dříve, za komunistů, bylo všechno dobře, ale "dneska" je všechno špatně.

Jestliže někdo něco dělá špatně, je to realita a že je to "dneska", je podružné. Dříve bylo víc věcí špatně, málo dobře a dneska je to naopak, tak slovo "dneska" bychom měli užívat opatrně.

     Já jsem dneska mnohem spokojenější než dříve, i když mnoho věcí není ideální nebo podle mých představ.

0 0
možnosti
N

nejedlo

9. 2. 2009 16:10
Re: !!

To není o stesku po zašlých časech. To je jenom o tom, že mladí dostávají zkreslené informace, a tím je zkreslený celý jejich pohled na tuto dobu. Dodnes, a je to přesně jako za starého režimu, se prezentuje jenom účelová pravda. V tom si oba režimy vůbec nezadají. Vždy když vidím reportáž, kde se redaktor ptá patnáctiletého školáka co ví o sametové revoluci, a reportér kroutí hlavou, že mu to nic neříká, To je jako kdyby se mě někdo ptal co si myslím o protektorátu. Bez osobního prožitku, jsou to jenom účelově upravené dějiny.

0 0
možnosti
MB

buxus

9. 2. 2009 12:51
Problém je s tím, že

... mezi lidmi panuje tendence zapomenout na to špatné a pamatovat si jen příjemné zážitky. Máte pravdu v tom, že v osmdesátých letech se tehdejší režim zmírnil, avšak věci, na které jsme dnes už zapoměli, bychom bychom si měli připomínat stále. Nehovořím o hmotnýchg rozdílech - ty byly neporovnatelné. Ale stačí se podívat na dnes "běžné" věci. Sebrat pas, vyměnit si koruny za dolary bez omezení a courat se jen tak po světě byl tehdejší mladé nedostižný sen. Jít pracovat do zahraničí - rovněž. Naopak mladí muží museli na vojnu a po vojně je hned tak do zahraničí nepustili. Všude s vámi chodil posudek, který vám neukázali a do kterého mohl nějaký zasloužřilý soudruh nablít co chtěl a připravit vás o vyhlídku na dobré zaměstnání. Při přijímání na vysokou školu zohledňovali "zapojení" vašich rodičů. Brácha si koupil auto od chlapíka, který za dva měsíce na to emigroval. Auto mu zabavili jako majetek emigranta a z milosti směl zaplatit soudní odhad a auto si "koupit" ještě jednou.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

9. 2. 2009 12:40
Mlžíte nebo jste zmatený

pokud se chcete zorientovat, začněte od faktu, že dnes se sice diskutuje, ale to jen díky tomu, že máme svobodu slova. Zkuste si trošku zavzpomínat, jak to bylo se svobodou projevu a svobodou po projevu, jak se udavači StB předháneli v donášení na lidi, co řekli a co si myslí, jak se kvůli tomu lidi autocenzurovali....:-P

Pro ovce je jeden režim jako druhý. :-/Rv

0 0
možnosti
  • Počet článků 138
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1313x
Člověk s vlastním názorem který občas prezentuji, ale nikomu nevnucuji. Heslo: Nikdy nevysvětluj!
Přátelé to nepotřebují, a nepřátelé vám stejně nevěří.

Seznam rubrik