Chalupy a chalupáři - hosté zvaní i nezvaní

Je to jako všude- chodí k Vám na návštěvu-zvaní i nezvaní. Když kupujete chalupu-říkáte si-užiju si klid, všichni mi můžou být uloupení-budu se tady hrabat v hlíně / a v chalupě/ a bude ticho a krásně.

 

Jenže-nevydržíte se nepochlubit-napřed příbuzným,pak přátelům a pak jen prohodíte někde-jedeme na chalupu a je to.

Tak k vám přijedou napřed příbuzní-aby to okoukli,pak přátelé aby to okoukli a pak další známí a málem i neznámí-prostě jedou jen tak okolo.

A vy z počátku dostáváte záchvaty,jakmile přibrzdí nějaké auto-protože máte v ruce hrábě nebo šroubovák, nebo pilu nebo sedíte někde nahoře a musíte slézt dolů.

Ale nepochlubit se-to nejde.

No tak tohle je ta chalupa-to víte-je na ní moc práce-ono to bude vypadat jinak-až to doděláme.

A přátelé a příbuzní pokyvují hlavou a ti co mají chalupu poradí a pochválí-vědí ,že se to má, aby chalupář nepropadl depresím.

Už vědí, že takové řeči jako - stačí pár plechovek barvy a bude jako nová- že je to nesmysl a že to říká člověk, který po letech pochopí, že barva není na plechovky, ale na metráky a že se všechno co chceš natřít-musí napřed opravit.

 A souhlasí a souhlasí a chválí a chválí a radí a radí. To je setkání,které blaží  srdíčko chalupáře-spřízněné duše si popovídají a člověk ví, že v tom není sám.

Pak se stane,že přijede návštěva a v " nadšení" nad vaší chalupou se málem poperou  při vyčítání-kdo víc utrácí a kdyby tak neutrácel-tak by mohli mít chalupu taky.

No a pak se proud návštěv zastaví a jezdí jen opravdoví přátelé a máte klid a svatý pokoj.

 

No a pak začnete registrovat i návštěvy nezvané-ale nádherné a můžete na nich oči nechat.

Kousek od vás bydlí ondatra a to byste koukali,jak je šikovná-utrhne trs trávy,má ho v hubičce a šup pod vodu.Krásně potichu zajede pod vodu a vy víte,že si vystýlá pelíšek a bude tam mít měkoučko a příjemně.

A najednou se ozve rámus-jako by přijížděl kombajn-kdepak kombajn-hejno divokých kačen sedá na rybník.

Asi se cestou nemohly dohodnout,jestli je to správný rybník, nebo kdo má sednout na vodu první nebo co-ale jak sednou-je klid.Jen šplouchání vody a občas nějaký zvuk jejich řeči se ozve- a je ticho.Jen tak pozobávají,šplouchají a je všechno v pořádku.

A když jdete ráno-brzy ráno s pejskem-uvidíte-ale jen na chvíli-sedět u vrby volavku.Štíhlá,krásná - rychle se zvedne,zamává křídly a vznese se do vzduchu.Nádherně, klidně a vznosně odletí-co kdyby.Marně říkáte-holka,nelítej-zůstaň tady-my ti nic neuděláme- má svůj rozum.Asi ví svoje.

A pak labutě.Ty jsou na rybníku vidět hned.Byly tam i s malým labuťáčkem.Táta hlídá, máma s mrňouskem brousí po rybníku.A vy mažete pro krmení-to bude radost.Raději si ale necháte otevřenou branku-co kdyby se mamča namíchla-tak uteču.

A tak se stane,že jak se přiblížíte k brance,labutě-jakoby náhodou- zrovna jedou okolo.Vůbec nejedou za vámi-to ani náhodou- prostě to tak vyšlo.A trošku potřebují na břeh-jsou umáchané-tak zrovna u branky vylezou.A vy se můžete radostí-ale jen potichu- zbláznit-hele,ony mne poznaly a jedou si pro jídlo.

Ale jsou veliké a vzbuzují respekt a tak se na ně chodíte dívat a připadáte si jako král.

A pak je najedou rybník prázdný- odletěly.A vám je smutno- nějak jste si na ně zvykli-ale určitě se ten malej naučil lítat a je jim někde tam daleko dobře.

Jen aby zase přiletěly na návštěvu.

Autor: Jiřina Nedvědová | neděle 31.10.2010 19:45 | karma článku: 12,61 | přečteno: 889x
  • Další články autora

Jiřina Nedvědová

Co Čech,to...........

23.1.2015 v 16:30 | Karma: 11,54

Jiřina Nedvědová

Poštovné zdarma

12.1.2015 v 18:38 | Karma: 8,38

Jiřina Nedvědová

V čem je háček

3.1.2015 v 17:25 | Karma: 21,59

Jiřina Nedvědová

Sen účetní

12.12.2014 v 17:10 | Karma: 15,96

Jiřina Nedvědová

Pánové, mohli byste poradit?

7.12.2014 v 16:45 | Karma: 10,75