Rouška pod nosem je podle studií ideální ochrana. Jak to bude u čínského respirátoru?

Odkazovaná studie naznačuje že rouška přes nos má smysl pouze při kýchnutí.Trvalým nošením a přes nos rychleji vlhne a  tím snižuje účinnost.

idnes 12.10. 2020:: „Chtěl bych upozornit, že lidé, kteří nosí roušku pod nosem, ji nemusí nosit vůbec, uvedl Prymula ..."       
Zásadní škodlivost této dezinformace obratem potvrdila studie zmíněná na tom samém periodiku: https://www.idnes.cz/technet/veda/rousky-respiratory-ucinnost-covid-koronavirus-interaktivni-esej-grafy-kalkulacka.A200924_101645_veda_mla 
 
Podle této studie má rouška smysl hlavně přes ústa, přes nos pouze při kýchnutí. Pouhým vydechováním se totiž za minutu uvolní 10x méně virových částic než při mluvení. A při zakašlání se v jediné sekundě vyprodukuje ústy stokrát více částic než za minutu vydechovani. Prymulovo vyjádření je tedy opakem pravdy.
A pokud opatřovači trvali na roušce i přes nízké procento její účinnosti, měli by brát v potaz i procentuálně výrazné prodloužení funkčnosti roušky. Namísto permanentního zavlhčování v poloze přes nos, v pohotovostní poloze  pod nosem  zůstává při nemluvení a nekašlání suchá.  A každé procento na vyvážení se přece v jejich svatém boji počítá! (A samozřejmě v žádném případě se do těchto procent nepočítá výhoda v podobě dýchání svěžího vzduchu volným nosem. Pokud je nouzový stav, musíme to pořádně pocítit.) 
Mezitím jsme se od podzimu posunuli dál a nyní už je pod hrozbami trestu nařízená ohleduplnost nejen vůči okolí, ale vůči sama sobě. A proto respirátory. K používání respirátoru se přešlo též kvůli studiím, podle kterých prý britská mutace dokáže přeskočit za pár vteřin! Bezpochyby dokáže, ale na způsobení nákazy to rozhodně nestačí a kontakt musí být mnohem intenzivnější.
Ironicky řečeno: k významným venkovním nákazám v rámci malé skupiny dochází snad jen při přímém plivnutí z úst do úst. Kdo tedy navrch nařizuje postihy za jednoznačně nikomu neškodící dýchání čerstvého vzduchu na prázdné ulici i v parku, tomu jde o instalování beznákladových plynových komor pokrývajících celou zástavbu.   
?PS: Loni byla analogicky zneužitá jiná laboratorní studie k plýtvání jedovatými dezinfekcemi. Virus na površích sice může přežívat dlouho, ale jedině při velmi vysoké koncentraci viru, která je  na povrchu zcela nereálná. K takové koncentraci dochází jen v umělých laboratorních podmínkách.  Přenos kvůli kontaminaci povrchu je v praxi zanedbatelný.

Autor: Jiří Nebřenský | sobota 27.3.2021 20:47 | karma článku: 21,76 | přečteno: 694x