Minimální rozdíl mezi šířením nákazy v paneláku a zařízení hotelového typu

Toto srovnání platí za podmínky poměrně jednoduchého opatření- nevyužívání společných prostorů  hotelu krom přesunů  mezi pokojem a venkem. Ovšem i pro zachování provozu restaurací existuje snadné řešení.

Stejně jako vloni jsou jako viníci šíření koronaviru označeni i lyžaři. Poláci si prý kvůli otevření sjezdovek zhoršili epidemickou situaci 

Šíření této virové nákazy na čerstvém vzduchu považuji za významné jedině v případě festivalu, kde jsou účastníci hlava na hlavě. Nějaký odborník by mohl namítnout, že nové mutace dokážou velmi rychle přeskočit i venku. To bezpochyby dokážou nejen teoreticky ale i prakticky, avšak takovéto přeskočení viru má velmi daleko k možnosti přeskočení samotné nákazy. A venku většinou nastane jen při přímém plivnutí z úst do úst. Tím spíš je možnost šíření nákazy na sjezdovkách prakticky vyloučena - to platí i pro vleky, neboť nákaza dotekem má vysoký potenciál šíření nanejvýš v laboratorních podmínkách.

Takže tato horská turistika se mohla přispívat k šíření nákazy spíše jen v ubytovacích zařízeních. Co třeba kontaminace povrchů v pokojích při střídání turnusů?  Jenže ona je tak nízká že to nestojí za řeč. Společné stravování pak mohou hotely a penziony snadno eliminovat. V takový moment se z hotelu stává podobně rizikové prostředí jako v paneláku: na pokojích bývají ubytování lidé kteří by tak jako tak spoustu času trávili spolu. A zbytek hotelu jsou společné prostory, podobně jako je má panelák.

 

Takže za rozumně nastaveného režimu zůstává jediným rizikem využití prostředků hromadné dopravy v cestě na hory. Jenže i zde a všech podobných prostorách je problém dobře řešitelný, jak ukazují existující pokusy s léčivým plynem v základní škole za plného provozu:https://www.researchgate.net/publication/228351686_Effect_of_chlorine_dioxide_gas_of_extremely_low_concentration_on_absenteeism_of_schoolchildren?fbclidToto opatření by vracelo do hry i restaurace atd. Bohužel jednoduchá levná řešení nejsou v zájmu mocných. Na důkaz toho, že “zachraňujeme životy” potřebují každému co nejvíc zničit existenci, aby konečně uznali, že situace je vážná..

 

 

Autor: Jiří Nebřenský | úterý 23.3.2021 14:33 | karma článku: 10,80 | přečteno: 368x