Duchovní charakteristika příznivců a odpůrců tvrdých restrikcí

Materialisté i duchovně založení lidé se nacházejí v táborech příznivců i odpůrců restrikcí. Lze tedy vytvořit 4 základní kategorie.

 Nejprve se podívejme na materialisty. 

1) Část z nich klade důraz na zábavu, konzum =  carpe diem. (Jde tedy o skupinu MO =  materialisté odpůrci) 

2) U druhé části z nich převládl strach o holé přežití, neboť po smrti přece nic není. (MP)  Vůbec nemusí jít jen o sobecký strach o ztrátu sebe sama svých přátel a blízkých ( tedy ztrátu sobě užitečných kontaktů),  ale i celkově o altruistický obavu o kohokoliv, neboť se domnívají,  že uvnitř sebe se smrti přece musí  hrozně bát každý.

Tedy tyto dvě skupiny  materialistů MO a MP vystupují v názoru na uzávěry poměrně striktně proti sobě.

 Duchovně založení lidé jsou rovněž rozdělení na dva tábory. 

3) Někteří se domnívají že zachraňování životů i skrz striktní opatření je Boží dílo a utrpení spojené s tímto omezováním je vykupitelské (DP). Mezi mými křesťanskými souvěrci toto smýšlení nejspíš i převažuje, i když bezpochyby budou značné rozdíly mezi denominacemi.

 4) Jiní vnímají, že epidemie a opatření s ní spojená jsou cíleně zneužitá dlouhodobému potlačování svobody a navíc tento druh opatření páchá více škod než užitku a dokonce ani žádné životy nezachraňuje. (DO)

 Motivaci  skupiny DP vnímám jako  jejich omyl v duchovním rozlišení - nerozpoznání leckdy až zločinné manipulace  ze strany  zainteresovaných autorit.
Motivace  materialistů by byla filosofické téma na několik článků. 

Patříte do některé z těchto skupin, nebo na Vaše zařazení by bylo potřeba vytvořit další speciální kategorii?

-Leckdo by mohl namítnout,  že do kategorie vůbec nezapadá. Typicky pokud se považuje za materialistu mající na vládní boj s virem v podstatě totožný názor jako skupina DO. Jenže takový člověk je v jisté míře uvnitř veden Duchem Svatým, jen si toho není  vědom.
Poznámka: Existuje rovněž záporná duchovní motivace.  Jinými slovy: zdaleka ne každý duchovní odpůrce opatřeních je k tomu motivován Duchem Svatým - tedy touhou po pravé svobodě a z dobrých pohnutek. Takoví jedinci mají  nekalé postranní úmysly  a jejich upřímnosti nelze věřit. V podstatě jde jen o specifický typ deprivanta a jde v podstatě o speciální podkategorii DO, případně i DP. Charakteristiku této varianty deprivantství jsem popsal zde:
https://nebrensky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=768968

 

Autor: Jiří Nebřenský | úterý 13.4.2021 10:18 | karma článku: 6,04 | přečteno: 357x