ČR se stala na podzim nejhorší v Evropě kvůli jarnímu “nepromoření”

Přesněji kombinací jarního příliš úzkostného chránění a podzimního předvolebního promořování na imunitně takřka nedotknutém už v době začínající respiračně nevýhodné sezóny.

S efekty opatřeních to tedy může být složitější. Většinou Evropy se covid  vloni na jaře prohnal razantněji než u nás. Vlivem toho zanechal na populaci  výraznější imunitní stopu a teoreticky díky tomu mohla mít západní Evropa na podzim a přes zimu mírnější průběh. To by znamenalo, že jsme to tu vloni na jaře chránili až příliš razantně. Právě o to hůř se to na "imunitně naivní populaci" vyřádilo na podzim. Švédsko se poměrně intenzivně promořilo v létě, tedy v  období, kdy i v našich podmínkách lidé respirační choroby zvládají vcelku dobře. I proto se na zimu covid ve Švédsku zřejmě tolik nešířil vzdor mírným opatřením. Bylo tam už příliš  mnoho lidí s imunitní paměti.  

U nás mohlo být alternativním řešením pokračovat v razantní ochraně dlouhodobě. Jenže udržet  to tu tvrdými či chytrými lockdowny na velmi nízkých číslech vyžaduje
1/ nikdy nemít čísla vysoká (ale to u nás už nastalo a čas nelze vrátit)
2/ zcela utěsnit hranici. (bez ostnatého drátu se těžko přiblížíme parametrům oněch zemí s výhodnou geografií)
Proto to šlo aplikovat s úspěchem v Korei, Austrálii..apod. Už jsem o tom psal zde:  

https://nebrensky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=768690  (Proč se ukázala tvrdá uzávěra jako smysluplná jen v některých zemích)

Jedině snad, že by všechny státy nastavily obdobně tvrdá pravidla v době nízkých stavu a dokonale koordinovali potlačování ložisek. To je zatím naštěstí jen vlhký sen podporovatelů  jediného unitárního(sanitárního) evropského superstátu, takže i bez předvolebního rozvolnění by to tu nakonec na podzim stejně narotlo do vysokých čísel. 

Naopak v případě většího  jarně-letního-promoření, mohla následně vzniknout brzda proti příliš rychlému podzimně-zimnímu šíření.

Námitka skeptiků by mohla znít, že třeba v Brazílii mají velké problémy navzdory teplému klimatu. Jenže tam jde zároveň o zcela jinou populaci,  a onemocnění se tam chová jinak. V Evropě vedlo loňské léto k zlepšení a podobně i v Austrálii ( tamní uzávěra se začala úspěšně projevovat až při nástupu teplého počasí)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Nebřenský | pondělí 12.4.2021 15:27 | karma článku: 11,96 | přečteno: 333x