Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

8. 2. 2012 7:22
no jasně

ONo totiž opravdu není nutné aby každá vláda musela při nástupu vyhlašovat reformy a měnit kvanta zákonů a změn ve fungování státu. Čili nepotřebuje  poslušnou většinu poslanců v parlamentu aby jí automaticky prohlasovali jejich znění.Prostě zákon se navrhne a odhlasuje jen pokud si skutečně vláda dojedná pro rozumný a potřebný zákon skutečně dostatečnou podporu. poslanců v parlamentu nezávisle na jejich politické příslušnosti.. Od toho tam přece sedí a zastupují voliče.

0 0
možnosti
NŠP

Neznám špinavé peníze

7. 2. 2012 23:51
Mě jako extremistické

přijdou strany ODS, TOP09 a VV, protože dokážou naškodit téhle republice za měsíc víc, než KSČM za 22 let.

1 0
možnosti
SS

strycek-Joe s.r.o.

7. 2. 2012 22:14
Půlprocentní poslanec zachrání pana Návrata ?

Co si myslíte, pane Návrate, že takový půprocentní poslanec bude ve sněmovně dělat, pane Návrate ? To se jako bude Vás ptát, jak má hlasovat ? Ne, nebude, bude se starat o to, jak zvýšit své příjmy, komu se vetřít do přízně, aby měl více funkcí a také vyšší plat. Takto je nastaven současný typ severoatlantické demokracie, tak se s tím smiřte a nevymýšlejte hlouposti Rv

1 0
možnosti
PH

petrph

8. 2. 2012 7:24
Re: Půlprocentní poslanec zachrání pana Návrata ?

Vzhledem k tomu, že ten poslanec bude moci nabídnout pouze svůj -půlprocentní vliv, a nic jiného (tedy váhu své strany), tak asi to rozdávání trafik a bakšišů nebude tak  lukrativní...

0 0
možnosti
C

certik_bertik

7. 2. 2012 21:53
to

by se všichni jenom hádali, vždyť už se hádají teď

0 0
možnosti
KG

Kamil Gregor

7. 2. 2012 20:59
Pár poznámek

1. Není pravda, že při volbě většinovým systémem v jednomandátovém obvodu volič hlasuje pro osobnost a ne pro stranu. Výzkumy ukazují, že voliči se často rozhodují podle stranické příslušnosti kandidátů. 2. Při volbě většinovým systémem v jednomandátovém obvodu jsou výsledky voleb velmi "nespravedlivé" - podíl křesel pro strany neodpovídá podílům hlasů ani náhodou. Například v roce 2001 dostala Labour Party 41% hlasů, ale 63% křesel! Podíl hlasů, které "propadnou" je navíc velmi velký. Například v roce 2005 bylo "vyplýtváno" 52% hlasů!

0 0
možnosti
V

vsevedec

7. 2. 2012 19:39
Přesně naopak-pro vstup do parlamentu alespoň 1O%

Pro stabilitu a funkčnost politického systému je podle mého názoru naopak třeba zbavit se malých stran. Volím buď pravici nebo levici,které svěřím vládu a zodpovědnost na čtyři řoky. Nebyli by hoštapleři typu VV, zelení ekoteroristé, černí s kýmkoli kamkoli a jiné obskurní straničky. Buď ODS nebo ČSSD, společenský odpad KSČM. Jasné a přehledné.

0 0
možnosti
JRJ

Já rád játra

7. 2. 2012 21:15
Re: Přesně naopak-pro vstup do parlamentu alespoň 1O%

Zacementovani politickeho systemu mezi dve strany ktere se stridaji u koryta sice prinese stabiltu ale fungovat pak bude pouze zlodejina. Nebude ani teoreticka moznost ze se zeme tech lumpu nekdy zbavi.

0 0
možnosti
PM

KOLDAK

7. 2. 2012 19:38
Máte naprostou pravdu

I když očekávám hlasitý nesouhlasný pokřik fandů těch stran, kterým náš nedemokratický volební pasystém nahrává.

0 0
možnosti
HP

Matka Příroda

7. 2. 2012 19:20
Pochybný argument.

Uvádíte, že prý jeden z argumentů proti snížení hranice pro zisk mandátu v Poslanecké sněmovně je, že by prý vznikaly slabé či nestabilní vlády. Poukazujete na to, že za posledních 20 let příliš mnoho silných vlád nebylo. O tomto tvrzení by se dalo diskutovat (co např. Klausova vláda 1992-1996, Zemanova vláda 1998-2002, apod.?), nicméně by mě zajímalo, proč si myslíte, že s ještě větším počtem stran ve Sněmovně a méně hlasů pro velké strany by to nebylo ještě horší? Co způsobilo nestabilitu či slabost vlád v posledních 20 letech? Většinou to bylo vydírání některého z "malých" koaličních partnerů, který měl pocit, že musí prosadit větší část svého programu, než odpovídalo jeho volebnímu zisku, a "větší" partner na to odmítal přistoupit. To byly ovšem vlády složené ze 3 stran. Jak by to ovšem vypadalo ve vládách složených třeba ze šesti stran, kde by se tři chovaly takhle? Byly by opravdu stabilnější, nebo bychom byli svědky neustálých pádů vlád a vzniků jiných, s jinými stranami?

1 0
možnosti
H

hafusak2

7. 2. 2012 21:35
Re: Pochybný argument.

Stačí se podívat na současnou vládu: ODS a TOP se svou vzájemnou řevnivostí a k nim vydírající trpajzlík VV, kterého vzali do spolku jen proto, aby pravice měla za každou cenu nadpoloviční většinu. Teď po sobě všichni tři ňafají, dělají si schvály, jalově politikaří a vymýšlejí si jeden paskvil za druhým. Plácají si játra o reformách, ale nejsou je schopni udělat. Poučení z minulosti, kdy funkci trpajzlíka dělala SZ si žádné nevzali.

Stačilo by málo: Koalice uzavírat až po volbách - tím by se odrovnali trpajzlíci. Opět zavést tzv."vázané kandidátky" - tím by zmizeli přeběhlíci a  náhlé objevování se stran ve sněmovně, které nikdo nevolil. Strany by byly nuceny dodržovat svůj program i předvolební sliby, rovněž by se musely začít chovat odpovědně vůči voličům, aby v dalších volbách obstály.

0 0
možnosti
ZK

FankaaTonka

7. 2. 2012 19:00
Chlapče,

společenský systém je nastaven na volbě menšího zla. Na tom není nic negativního.

0 0
možnosti
MB

z-VV-na-bliti

7. 2. 2012 19:13
Re: Chlapče,

Az na ten defetizmus, co?

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

7. 2. 2012 18:54
To je na nic...

Tenhle systém by měl úžasný problém s tím kdo by se proboha na ty místa dostal... z kterého místa kandidátky...

Spíš by to chtělo britský systém kde každý okrsek si volí svého poslance. A z jaké strany je to nikoho nezajímá. Výhoda je že každý ví koho přesně volil a je koho vyhodit. Ta stranická pakárna je k ničemu.

1 0
možnosti
RH

Kruton

7. 2. 2012 19:03
Re: To je na nic...

přesně tak!

0 0
možnosti
  • Počet článků 213
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1357x
Umírněně středový liberální demokrat a doktorský student na Katedře politologie FSS MU v Brně.

Více info na: www.mireknavrat.com