Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZJ

Problém není jen v blackoutu. Silný EM puls prostě uškvaří všechny nechráněné a nestíněné polovodiče ať jsou zrovna zapnuté, či ne.

To zkomplikuje i obnovu průmyslu, který by měl vyrobit nové transformátory do rozvodné sítě protože dnes máme už jen NC stroje, auta nadívaná elektronikou.

Slabší EM puls "jen" přetíží rozvody, spálí rozvodny s transformátory a odpálí jen něco elektroniky. Ale proti tomu se lze chránit mnohem snadněji různými zařízeními na principu kondenzátorů, které špičku pohltí. Pár náhradních rozvoden a transformátorů máme, ale pokud by jich odešlo významné procento, nastane problém a je třeba je vyrobit, dopravit a osadit.

Jako perličku bych dodala, že třeba elektronkové přístroje by EMP přežily bez větších problémů (ale ty přežijí i radiaci co polovodiče usmaží).

0 0
možnosti
MB

Den první máte špatně v hodně ohledech. Nevěřím, že auta začnou bourat jenom proto, že přestanou lidem fungovat GPSky a přestanou fungovat semafory.

Letadla nebudou padat a pilotům to bude vadit jenom trochu, letecký provoz je připravený na situaci, že vypadne elektřina i záložní zdroje, všechny letiště mají světlice pro nouzovou optickou navigaci a další systémy jedou na baterie, takže všechna letadla se bezpečně dostanou na zem, i když dost možná ne na své původní destinaci. Samozřejmě tu pak můžeme řešit jak silný EMP záblesk to bude a kdyby to odnesly všechny zálohované kontrolní části v letadlech, tak pak to bude problém, ale to se bavíme o extrémně silném záblesku, který je přeci jen víc nepravděpodobný.

Signál mobilů se taky neztratí, taky se to rozběhne na zálohované systémy a podobně veškeré nouzové systémy taky nepřestanou totálně fungovat pokud se nespálí rovnou i všechny několikrát zálohované systémy.

Nejslabší současnou částí současného systému jsou satelity a pak hlavní rozvody elektřiny, které jsou hodně náchylné k tomu, kdyby se v dlouhých drátech naindukovalo rázové napětí EMP pulsem (nebo tak nějak jsou ty termíny, už je to dlouho, co jsem to studoval). Pak to odnesou trafa a spol.

Dokud to ale odnesou "jen" satelity a rozvodné elektrické sítě, tak to nebude tak tragické jak popisujete, protože na to jsme relativně připraveni. Pokud to odnese i drobnější elektronika (ekvivalent EMP jaderné bomby nad městem), tak pak hodně lidí umírá rovnou, protože přestane elektronika fungovat a JIPky se vypnou, protože shoří veškerá nestíněná elektronika, mobily jsou vypálené a lednička málem začne hořet. Problémem pak není, že nejde proud, ale že už stejně nefunguje nic, co by ho potřebovalo.

A jinak tenhle stav nemá řešení kromě toho mít zásoby a zbraně doma a zálohované informace na papíru, což je nepraktické udržovat všechno stále v plné pohotovosti a aktuální, hlavně s myšlenkou, že jeden člověk sám nepřežije i tak.

0 0
možnosti
PP

Blackout popisal Ondrej Neff v romane TMA. Cital som to na jeden sup a bolo mi z toho dost uzko. V podstate neexistuje nijaka obrana. Ani plny sklep potravin, zbrani a municie nedokaze vydrzat dlho, muselo by sa jednat o vacsiu komunitu, ale aj to by bola len otazka casu, kolko by odolala najazdom tych, ktori nemaju co stratit...

1 0
možnosti
MV

Mně je nějakoej blackout volnej.

Já se můžu na televizi koukat klidně i potmě!

;-D

1 0
možnosti
DT

A co teprve takový gama blesk? :-)

0 0
možnosti
JT

Si tim skupovanim potravin bych to videla jinak. Nefunguji bankomaty ani pokladny, takze lidi nic neskupuji, ale rabuji.

1 0
možnosti
VS

Doporučuji nesledovat katastrofické filmy, mohla by jste se ze spaní budit a mít výše uvedené sny. Nenalézám žádný jiný smysl ve Vašem blogu než vyděsit čtenáře. Ano, teoreticky by k tomu mohlo dojít, civilizace je však připravena i na tyto děsivé scénáře, všechny větší firmy a sklady mají záložní zdroje včetně vykrývacích stanic mobilní sítě, existují nouzové plány, věřím, že si člověk dokáže pomocí technologií poradit se vším. Pokud tomu nevěříte, zakopejte se do sklepa spolu s tisíci litry paliva do záložního zdroje  a tunami konzerv. To bude řešení! Já raději budu věřit v technická řešení a užívat si života dokud to jde.

Má úcta, milostivá.

1 1
možnosti

"člověk si dokáže pomocí technologií poradit se vším"

No právě - pomocí technologií. 

Jenže taková pěkná elektromagnetická bouře by zlikvidovala drtivou většinu elektroniky, takže by se nepohnulo žádné auto s elektronickou řídící jednotkou, ani záložní agregát by se nerozběhl, telefony by fungovaly jen ty s kličkou, co je spojuje slečna spojovatelka na ústředně...

3 0
možnosti
PK

zapomněla jste ještě, že bez elektriky dnes spousta lidí přijde také o své jmění.. nedostane se k penězům na účtu.. proto i to nakupování jídla by bylo již spíše rabováním.. jestli bude v budoucnu ještě nějaká válka, nebude tak malicherná, jak se jeví třeba občanská válka na Ukrajině.. bude to válka o zdroje (ropa, voda, nerostné bohatsví) a o jídlo. O jídlo a vodu to může být, při tomto tempu nadspotřeby a plýtvání, velice brzy. A voda je dnes, alespoň u nás, také brána jako samozřejmost..

0 0
možnosti
LN

..co by...???...vy ještě nemáte plynovou televizi....???

1 0
možnosti
LB

Určitě jste četla knihu od Ondřeje Neffa TMA. Pokud ne tak jste to vystihla přesně.R^R^R^

Ono to tak nějak určitě dopadne a proto tvrdím svým dětem a vnukům, že kdo je připraven, není ohrožen.;-D

1 0
možnosti
VJ

Tak to jistě máte vykopaný bunkr a v něm zásobu jídla a vody na rok dopředu...jinak prostě dostanete kulkou a přípravu vám sebere někdo jiný :-P

0 0
možnosti
  • Počet článků 0
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 0x
Jmenuji se Natálie a ihned předesílám, že nejsem politický analytik. Nejsem dokonalá. Často nemám ani správné názory. Chci pouze vyjádřit svůj pohled na svět, bojovat za lepší svět a ukázat čtenářům ,,lepší cestu'', ač je to jedna velká utopie.
Čas od času si pročítám diskuzi pod články a nebývá mi zrovna valno od srdce. Proto Vás prosím - neodraďte mě hned na začátku, prosím. Pokud Vás deprimuji, znechucuji a já nevím, co ještě - nečtěte mě. Ulehčíte tím sobě i mně. Děkuji Vám. :-)

Seznam rubrik