Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zpravodajské hry a odvracení pozornosti od skutečných problémů

Za uplynulých 28 let jsme se nedokázali vypořádat se vzpomínkami na dobu před Listopadem 89. V politice, v podnikání i v mezilidských vztazích máme mnoho nových a vážnějších problémů

 Předvolební kampaň jde do finále. Politici, novináři i další lidé opět řeší kdo byl nebo nebyl spolupracovníkem StB. Letos se to týká lídra hnutí ANO, Andreje Babiše. Tato diskuse již neříká nic nového o Andreji Babišovi, ale ukazuje kdo jsou jeho kritici.

  Už jsem psal v blogu, že je absurdní se zajímat o to kdo a co dělal před více jak čtvrt stoletím a přehlížet co konkrétní člověk dělal po roce 1990, co dělal loni nebo letos na jaře a v létě.

Neustálé návraty před rok 1989

  V soukromém nebo profesním životě lidí i v životě celé společnosti platí, že problém, který se včas, jasně a rázně nevyřeší, tak se po čase vrátí a bude komplikovat další rozvoj, názory a další život člověka, firmy nebo společnosti. V případě Československa a následně České republiky se jedná například o vztah k lidem, kteří byly evidováni ve spisech StB.

  Mnoho rádoby humanistů a demokratů se stále vrací před rok 1989 a vytahují na své protivníky informace o tom, že ti měli spolupracovat s StB. Těmto lidem, kteří se stále vrací před rok 1989, stále nedošlo, že skuteční odborníci StB a další důležité osoby měly své spisy skartované už ráno 18. listopadu 1989 a žijí mezi námi. Někdy si užívají důchodu, někdy vychovávají své nástupce nebo dokonce v pozadí tahají za nitky. Jenže tento fakt si mnoho lidí bez ohledu na věk a vzdělání nechce připustit. Je pro nějednodušší se stále šťourat v minulosti, i když už jí nikdo nezmění.

  Lepší by bylo z minulosti se poučit, pořádně pracovat v součastnosti a zamysleli se nad budoucností. Když se minulostí zabývá archivář, tak je to jeho práce. Když se v minulostí přebírá zklamaný soused u svého půlitru piva, tak je to jeho osobní věc. Pokud takový způsob stále opakují novináři a politici, tak to ukazuje na fakt, že se tito lidé s minulostí ještě nevypořádali.

Logické uvažování

Obrovské vášně vyvolávala a stále vyvolává povinná maturita z matematiky. Jenže právě schopnost logického uvažování je obrovský hendikep, který z části nebo úplně chybí mnoha lidem, kteří se matematice, logice a slovním úlohám vyhýbali ve škole a v praxi to už nevylepšili.

Mizerná schopnost logického uvažování je vidět na snahách stále se vracet do minulosti a přitom neřešit nebo naopak účelově řešit součastnost. V nedávné minulosti byl takový pokřivený přístup vidět na změnách ve formě a rozsahu vzdělání zdravotních sester, odborných učitelů, městských strážníků, ale například i státních úředníků. Ve výčtu absurdit bych mohl ještě dlouho pokračovat.

Chybějící logické uvažování a strach z lidí, kteří dokáží logicky uvažovat, analyzovat problém a navrhovat řešení ve výsledku znamená, že naše země se nerozvíjí takovým tempem jakým by mohla. Problémy, které vyžadují jasnou vizi a rázné rozhodnutí se 15 i více let odkládají nebo řeší je velmi pozvolna.

Litium a práce státních úředníků

  Chybějící vize a chybějící úvahy o budoucím rozvoji jsou vidět i na průzkumu ložisek pro těžbu litia. Ono se to týká i zdravotnictví, školství, armády a dalších oblastí, ale lithium je teď mediálně zajímavé.

Narůstající důležitost lithia pro baterie je známá už minimálně 15 let. V odborných kruzích ještě déle. Vzhledem k jeho důležitosti měla být ložiska na území ČR pod dohledem úředníků a zpravodajců BIS.

Výsledek znáte. V zemi kde fungují státní úřady a zpravodajské agentury by se nemohlo stát, že by firma, která provádí průzkum strategicky důležitého ložiska, byla bez vědomí a souhlasu státu prodána zahraniční firmě. Společnost Geomet, která na Cínovci průzkum provádí v první fázi nehledala geologické know-how. Oni hledali peníze, finančního partnera, který by platil náročný průzkum.

Takže i na příkladu průzkumu ložisek na Cínovci je vidět chybějící dlouhodobá vize a logické uvažování.

Existuje ovšem ještě druhé vysvětlení vzniklé situace. Úředníci a zpravodajci již před mnoha lety dobře věděli o finanční atraktivitě těžby lithia. Proto postupovali, tak jak postupovali a v minulých měsících se snažili odvracet pozornost upozorňováním na věci 30 let staré a spuštěním vyšetřování ve věci kde žádný trestný čin není.

Již na počátku článku jsem zmínil, že lidé ze skutečné „StB extraligy“ dnes stojí v pozadí a mají své snaživé žáky. Miliardy, které leží pod Cínovcem jsou pro takový typ lidí i pro jejich spojence velkou motivací.

 

   Neustálé návraty k tomu kdo a co udělal před rokem 1989 může být výsledek bláhové snahy změnit historii nebo záměr odvracet pozornost od dnešních problémů. Na příkladu lithia a dalších velkých státních zakázek je vidět, že pro skutečné StB šíbry a jejich nástupce je výhodnější podporovat různě nesourodé vládní koalice, které musí dělat dohody, ústupky a kompromisy.

Politici a vláda s jasnou vizí a rázným jednáním by byli pro jejich zájmy nebezpeční.

Autor: Jiří Nápravník | úterý 17.10.2017 10:30 | karma článku: 16,07 | přečteno: 498x
  • Další články autora

Jiří Nápravník

České Švýcarsko rok po požáru

Už je to rok, co začalo hořet v Malinovém dole mezi Hřenskem a Mezní loukou. Požár je dávno uhašen, ale všichni si musíme ten požár připomínat podobně jako povodně na Moravě nebo v Praze v roce 2002.

25.7.2023 v 11:28 | Karma: 15,47 | Přečteno: 251x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Vláda půjčila 72 miliard a deficit rozpočtu roste

Tato vláda bez jakékoliv reakce Poslanecké sněmovny a médií půjčila ze státního rozpočtu 3 miliardy Euro (72 miliard korun). Navíc svým přístupem k řešení vysokých cen energií pomohla roztočit vlnu zdražovaní a následně i inflace.

14.6.2023 v 10:38 | Karma: 44,00 | Přečteno: 5463x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Kdo zaplatí požár v Českém a Saském Švýcarsku

Při výslechu pachatele, který založil požár posedu v Českém Švýcarsku, se přiznal i k založení požáru, který přerostl v největší požár v novodobých dějinách ČR i sousedního Saska. Je tedy čas bavit se i o náhradě škody.

28.5.2023 v 20:07 | Karma: 20,57 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Kde byla skutečná příčina požáru II.

Ve čtvrtek 18. května zase v Č Švýcarsku hořelo, ale na rozdíl od loňska, tak tentokrát bylo za 3 hodiny po nebezpečí. Skutečný ochránce přírody si všiml začínajícího požáru, hasiči to vyřešili a ekologičtí fanatici byli v kavárně

21.5.2023 v 21:08 | Karma: 24,32 | Přečteno: 510x | Diskuse| Politika

Jiří Nápravník

Kde byla skutečná příčina šíření požáru

Hledáme řešení pro školství, důchody, státní rozpočet a přitom se nedokážeme shodnout ani na tak jednoduché věci, jako jsou příčiny rozšíření požáru v Č. Švýcarsku. Tak si teď shrňme fakta spojená s prvními hodinami požáru.

10.5.2023 v 19:47 | Karma: 38,13 | Přečteno: 2683x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno 

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56

Ve čtvrtek odpoledne najel osobní vlak u Skalné na Chebsku do spadlého stromu a částečně vykolejil....

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Omyl i zneužití. Poznat predátorské časopisy není vždy lehké, říká akademik

2. května 2024  18:48

Publikování v časopisech, které se tváří jako vědecké, může být jen omyl nebo i dlouhodobá snaha...

  • Počet článků 68
  • Celková karma 33,02
  • Průměrná čtenost 1784x
Jsem praktik, který poznal práci v montérkách, ve státní správě i na místě ředitele dvou výrobních závodů. Mým velkým koníčkem jsou jíž 25 let počítače, programy a sítě. Dokáži o počítačích hovořit kriticky a snad i jazykem, který je srozumitelný běžným uživatelům.

Prvního hackera jsem vypátral v roce 1999, prvního vykradače bankovních účtů přes internetová bankovnictví v roce 2002.

Seznam rubrik