Vydírání, loupežné a trestné činy dospívajících

Několik špatných rozhodnutí, osamění nebo bludný kruh závislosti. Často stačí málo, aby se mladiství uchýlili ke kriminalitě. U trestného činu vydírání a loupeže mají mladiství stále vysoký podíl na celkovém počtu případů. Výrazné jsou rozdíly i mezi jednotlivými kraji.

Policie ČR každoročně vydává Kriminalistickou statistiku, v níž se zaměřuje i na trestné činy mladistvých a eviduje případy spáchané osobami mladších 15 let. Na násilných činech mají mladiství 4,8% podíl z celkového počtu případů, u mravnostních činů dokonce 14,3 %.

Stále vévodí vydírání

Největší počet případů, kde mají mladiství vysoký podíl na celkovém počtu, je vydírání. V roce 2014 se jednalo o 121 případů, což je celkem 9% podíl na všech vyšetřovaných případech. O rok dříve se jednalo o 9,3% podíl, jde tedy o mírné zlepšení. Nárůst u mladistvých naopak zaznamenal trestný čin loupeže, kde se jednalo o 9,5% podíl s 238 případy.

Zvýšil se i počet trestného činu sprejerství, konkrétně o 2,6 %, a úmyslné ublížení na zdraví bylo vyšetřováno podle statistik policie u 300 mladistvých, z nichž 80 bylo mladších 15 let. U vydírání dokonce převažuje počet těch, kteří jsou právě mladší 15 let.

Mravnostní činy atakují 15 % hranici

Vyšší podíl trestných činů mladistvých na celkovém počtu případů mají mravnostní činy, do nichž spadá znásilnění, pohlavní zneužití, obchod s lidmi nebo sexuální nátlak. V minulém roce bylo vyšetřováno 45 mladistvých pro znásilnění, 20 z nich bylo mladších 15 let.

Nejvyšší podíl mladistvých vůbec vykazuje trestný čin pohlavního zneužití, kde jde o 34,4 % a konkrétně o 223 případů (77 z nich je mladších 15 let). Do trestného činu pohlavního zneužití nicméně spadají i případy sexu s osobou mladších 15 let, což statistiky výrazně navyšuje.

Největší počet hlásí Moravskoslezský kraj

Trestné činy mladistvých se výrazně liší dle krajů v České republice. Smutné prvenství si za minulý rok odnáší Moravskoslezský kraj, kde policie vyšetřovala celkem 767 případů trestných činů mladistvých, následovaný Jihomoravským krajem s 518 případy a Ústeckým krajem s 470 případy. Na opačném místě je Karlovarský kraj, kde policie řešila 156 trestných činů mladistvých a Plzeňský kraj se 167 případy.

Nadace Naše dítě při poslední kampani upozorňovala na to, že i osamění dítěte může vést k trestným činům jako jednoho ze způsobu získání si pozornosti. Samota dětí může být také jednou z příčin závislostí, k nimž se dospívající uchýlí a na něž právě může získávat finanční prostředky kriminální činností.

Zdroj: Kriminalistická statistika Policie ČR

Autor: Nadace Naše dítě | úterý 3.3.2015 14:00 | karma článku: 9,47 | přečteno: 613x