Užívání nelegálních drog u mladistvých zůstává hrozivým problémem

Před dvěma týdny se vláda rozhodla změnit protidrogovou strategii a více se zaměřit na legální drogy, jako jsou alkohol, drogy a hazard. Užívání drog přitom zůstává problémem a v počtu uživatelů marihuany u mladistvých obsazuje Česká republika přední příčky v Evropě.

Podle poslední studie ESPAD z roku 2011, do níž se zapojila řada evropských zemí, počet mladistvých, kteří mají zkušenost s užitím nelegálních drog, se sice mírně snížil oproti roku 2007, nárůst byl ale zaznamenán u dětí do 13 let. Procento dětí, které užily pervitin a kterým bylo méně než 13 let, se zvýšilo na 20,5 %, což je 8% nárůst oproti roku 2007.

I u lehčích drog nejsou čísla příliš optimistická, zkušenost s marihuanou přiznalo na 42,3 % mladistvých mezi 15. a 16. rokem. Rozdíly mezi využíváním nelegálních drog mezi chlapci a dětmi nejsou vysoké, vyšší je pouze procento užití marihuany u chlapců. Výzkum probíhal na vzorku 10 000 dospívajících ve věku 16 let.

Cigarety vs. marihuana

Zatímco u kouření dochází v české společnosti k větší kritičnosti a dlouhodobě se debatuje o uzákonění zákazu kouření v restauracích, tolerance k marihuaně se snižuje. Přitom právě marihuana je považována za vstupní bránu do světa tvrdých drog.

Pokud se dospívající do svých 21 let vyhýbá drogám, je pravděpodobné, že se k nim již nikdy neuchýlí. Nicméně zkušenost s nějakým typem nelegálních drog přiznává až 43 % mladistvých, což je skoro polovina dospívajících.

Důsledky mohou být fatální

To, co z počátku může vypadat jako zábava, má ale svou odvrácenou tvář. Závislosti na návykových látkách není jednoduché se zbavit a následky si člověk sebou ponese celý život. Výjimkou není i opětovné sklouznutí do drog. Dětští narkomani poté mohou hledat pomoc například v detoxikačním centru v Nemocnici pod Petřínem.

Podle výsledků Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky z roku 2011 bylo na 60 000 uživatelů marihuany. Jde nicméně pouze o zjištěné případy, odhaduje se, že skutečný počet uživatelů marihuany je až 150 000.  Smutná čísla uvádí i Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti, podle něhož je v České republice na 40 000 až 45 000 uživatelů pervitinu a heroinu.

Primární zůstává prevence

Léčba závislostí není malou položkou ve státním rozpočtu, přitom se jedná pouze o vyrovnání se s důsledky drog. Primární proto musí zůstat prevence a osvěta veřejnosti. Drogy nesmí především děti vnímat jako možný únik před problémy či vyplnění volného času. I pouhé osamění dětí může vést k závislostem s fatálními důsledky. Nepodceňujme proto dětskou samotu.

Autor: Nadace Naše dítě | pondělí 3.11.2014 10:05 | karma článku: 9,73 | přečteno: 1046x