Jdi do klubu? Nelitoval jsem.

Zvuk školního zvonku ukončil výklad učitele a žáci začali rychle balit své věci do tašek. Líně jsem se s otráveným výrazem zvedl ze židle. Není, kam spěchat. Čeká mě jen další odpoledne potloukání se po ulicích a večer o samotě u televize, kdy jsou rodiče ještě v práci.

Pomalu jsem se loudal ze školy tolik známými ulicemi. Myšlenky mi bezděčně plynuly hlavou. Když jsem míjel městskou vývěsní tabuli, koutkem oka mě zaujal barevný plakát s názvem jdidoklubu.cz. „Další hudební klub,“ pomyslel jsem si a chtěl jsem se odvrátit, když v tom mě zaujal jeho další text.

Nechceš trávit volný čas poflakováním se po ulici? Nízkoprahový klub může navštívit každý. A co že tě to bude stát? Nic, vstup je bezplatný.“ Chvíli jsem na plakát koukal. Byl na něm vyobrazen pravděpodobně interiér klubu se stolním fotbalem, knihami a počítačem. „Prostě to zkusím,“ řekl jsem nevědomky nahlas.

Do mobilu jsem si opsal adresu a vyrazil. Později jsem nelitoval. V klubu mě uvítal Honza, jak se mi představil s tím, že je vedoucím klubu. Zavedl mě za dalšími v klubu a řekl, že je čistě na mě, co budu v klubu dělat, zdali se připojím ke společným hrám nebo si jenom udělám úkoly. A že kdybych si chtěl promluvit, tak se nemám bát přijít za ním. Sem se určitě vrátím.

Znáte i Vy nízkoprahové kluby?

Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež (NZDM) jsou otevřená po celé republice zdarma, některé pro mladé lidi až do 26 let. Navštívit je mohou všichni, kteří nechtějí trávit volný čas touláním se po ulici nebo ve špatné partě. Vstup je bezplatný a každý má možnost se v klubu pohybovat volně a sám si zvolit aktivity. Využít lze sportovní hry, umělecké dílny nebo jen poslouchat hudbu. Kluby mají současně poradenskou a preventivní činnost, umožňují dětem a dospívajícím popovídat si nebo se svěřit se svými problémy.

A málo jich opravdu není. Najdete jich na 180 po celé České republice, mnoho z nich navíc poskytuje i terénní služby přímo v ulicích. V září proběhl již osmý Týden nízkoprahových klubů ve 46 městech, kdy kluby pořádaly dny otevřených dveří a doprovodné akce s cílem představit veřejnosti činnost NZDM.

Nadace Naše dítě práci NZDM fandí a v rámci kampaně Dětská samota vytvořila seznam dostupných NZDM v republice s aktuálními kontakty, aby si každý mohl najít svůj nejbližší. Samota totiž k dětem nepatří.

Autor: Nadace Naše dítě | úterý 18.11.2014 10:33 | karma článku: 7,14 | přečteno: 320x