Dvě dekády plné nelehkých životních osudů

Na počátku byl nápad a snaha pomáhat. Zájem o děti, které si prošly týráním, zneužíváním nebo se narodily s handicapem, vedl k založení Nadace Naše dítě. A po 21 letech práce v ochraně dětí přichází ocenění od samotného Evropského parlamentu.

Když v roce 1993 zakládala Zuzana Baudyšová Nadaci Naše dítě, jejím cílem bylo dát dětem možnost, jak se mohou někomu svěřit se svými problémy. Ať jsou odkudkoliv. Nápad se změnil v realizaci a na světě byla o rok později Linka bezpečí. V pondělí nejenom za linku převzala Zuzana Baudyšová Cenu evropského občana.

Ocenění i závazek

Přestože primárním cílem nadace je pomáhat dětem v ohrožení v České republice, ocenění získala nadace i za svou dlouhodobou spolupráci s mezinárodními organizacemi. Cena je udělována od roku 2008 Evropským parlamentem na základě nominace europoslanců. Nadaci za její počiny navrhla europoslankyně Dita Charanzová.

Na počátku byl nápad a snaha pomáhat. Bez vidiny na ocenění. A proto je „Cena evropského občana pro tým nadace profesním závazkem další pomoci dětem týraným, zneužívaným a handicapovaným,“ ohodnotila ocenění zakladatelka nadace Zuzana Baudyšová. Důležitější zůstávají životní osudy dětí, jimž v jejich nelehké situace chce nadace i nadále pomáhat. To je jejím cílem i profesním závazkem.

A na co budeme dále navazovat?

Na 260 milionů korun přerozdělených ve prospěch ohrožených dětí, schválení stovek individuálních žádostí o pomoc od rodin a organizací i podpora nemocnic na jejich vybavení. Vedle přímé finanční pomoci také založení Linky právní pomoci poskytující poradenství v problematice dětí, spuštění první Internet Hotline na zamezení šíření dětské pornografie po internetu i řada osvětových kampaní.

Ohrožených dětí bohužel neubývá a pro ně tady nadace chce i nadále být. Nejdůležitější stále zůstává, aby rodina byla nejlepším místem ochrany dětí.

Autor: Nadace Naše dítě | úterý 3.2.2015 10:13 | karma článku: 6,97 | přečteno: 186x