Dětská práva oslavila 25 let

V minulém týdnu jsme si připomněli vznik Úmluvy o právech dítěte, kterému předcházel Světový den prevence týrání a zneužívání dětí. Spolu s ním si česká společnost připomenula i smutné statistiky týrání, zneužívání a zanedbávání dětí za rok 2013.

Stejně jako sametová revoluce oslavila své 25. narozeniny, obdobné stáří má i Úmluva o právech dítěte, která byla podepsána 20. listopadu 1989. Přitom preambule Úmluvy s textem „Dítě má vyrůstat v rodině, v atmosféře štěstí, lásky a porozumění“ v mnohých rodinách dodržována není.

Počet ohlášených případů roste

Ke Světovému dni prevence týrání a zneužívání dětí připomenulo Ministerstvo práce a sociálních věcí statistiky ohlášených případů za minulý rok. Největší meziroční nárůst zaznamenalo psychické týrání, které vzrostlo o více než 100 případů.

Naopak poklesl stále se zvyšující trend zanedbávání dětí o dvě stě případů, nicméně i nadále zůstává na hrozivém čísle 4663 ohlášení za rok. Nutno podotknout, že statistiky MPSV jsou pouze špičkou ledovce, přestože bylo nahlášeno na 7527 případů porušení práv dítěte, z nichž 9 dětí bylo bohužel usmrceno.

Všímavosti není nikdy dost

Nadace Naše dítě dlouhodobě apeluje veřejnost k vyšší všímavosti násilí páchanému na dětech. Největším oznamovatelem případů týrání zůstává i nadále škola. V poslední době jsme se na Lince právní pomoci setkali s dotazem o radu učitelky MŠ ohledně podezření na sexuální zneužívání a týrání u dvou chlapců ve věku pěti let, což vnímavost pedagogů potvrzuje.

Nezastupitelnou roli v ohlašování hrají i sousedé, blízcí rodinní příslušníci, pediatři i samotné děti ve školách či školkách.  Čím více budeme všímaví ke svému okolí, tím méně dětí může trpět týráním nebo zneužíváním.

Nelehká interpretace statistik

Dlouhodobě upozorňujeme, že důsledkem zákona o sociálně právní ochraně dětí není možné statistiky MPSV jednoznačně interpretovat, neboť není možné získat bližší informace o případech. Tím je ztížena i prevence týrání či zacílení osvětové činnosti.

Jsme svědky i hrubého porušování práv dětí ze strany soudů, orgánů sociálně-právní ochrany dětí a dalších institucí. Dlouhodobě se snažíme aktivně zasazovat za práva dětí v České republice. Ing. Zuzana Baudyšová, zakladatelka a ředitelka nadace, bude nově od tohoto roku hájit zájmy a práva dětí také v Senátu České republiky.

Světový den prevence týrání a zneužívání dětí vyhlásila Nadace ženského světového summitu a mezinárodní koalice 150 nevládních organizací z 60 zemí světa na 19. listopadu. Členské státy OSN podepsaly Úmluvu o právech dítěte 20. listopadu 1989, Česká republika se k ní připojila v roce 1993.

Autor: Nadace Naše dítě | pondělí 24.11.2014 10:17 | karma článku: 7,77 | přečteno: 198x