Bez lidské solidarity by to nešlo

Vánoce již pomalu klepají na dveře. A jelikož se jedná o svátky klidu a pohody v kruhu rodinném, není se co divit, že na prosinec připadá několik mezinárodních dnů věnovaných lidské solidaritě, dobrovolnictví nebo lidským právům.

Na nich všech je postaven neziskový sektor, který se snaží pomáhat druhým a rozvíjet smysluplné a udržitelné projekty. Pojďme si společně jednotlivé dny připomenout.

Devítiroční solidarita

Na 20. prosince připadá jeden z nejmladších mezinárodních dní, který byl vyhlášen OSN, tedy Mezinárodní den lidské solidarity. Solidarita je sjednocujícím prvkem Miléniových cílů OSN a je považována za jednu ze základních hodnot společnosti v 21. století.

Na Mezinárodní den lidské solidarity nabádám lidi všech národů, náboženství, kultur a tradic, aby společně pracovali na uskutečnění Miléniových cílů a zanechali mír, prosperitu a udržitelný rozvoj jako dědictví pro generace, které přijdou po nás,“ vzkázal v roce 2013 generální tajemník OSN Pan Ki-Mun.

Práce pro dobrý pocit

S lidskou solidaritou úzce souvisí i dobrovolnictví. V roce 1985 prohlásila OSN 5. prosinec Mezinárodním dnem dobrovolníků. Bez pomoci dobrovolníků po celém světě by se řada projektů a pomoci nemohla uskutečnit, dopad jejich pomoci je často nevyčíslitelný.

Práce dobrovolníků je neustálá, byť je nejvíce vidět při humanitárních či přírodních katastrofách. Samotné dobrovolnictví má dlouho tradici a stává se součástí vyspělých společností, dnes se zapojují do dobrovolnictví i firmy, které pořádají například Den pro neziskovou organizaci, kde mohou pomoci s malováním i sekáním zahrady.

Lidská práva pro všechny

Tři roky po druhé světové války přijalo 10. prosince Valné shromáždění OSN Všeobecnou deklaraci lidských práv, která definuje základní občanská, politická, kulturní, ekonomická a sociální lidská práva pro všechny národy světa.

Bez lidské solidarity a mnohdy dobrovolnictví by neziskový sektor těžko fungoval. I proto děkujeme všem dárcům a dobrovolníkům, kteří pomáhají plnit přání dětí, které neměly takové štěstí a vyrůstají v ústavní péči nebo s handicapem, zlepšovat stáří seniorů nebo uskutečňovat dlouhodobě udržitelné projekty.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Nadace Naše dítě | pondělí 15.12.2014 12:07 | karma článku: 10,45 | přečteno: 359x