Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

skeptický

12. 8. 2011 23:29
Ratingové společnosti

RA jsou dnešním fackovacím oanákem, na kterého se svaluje všechno. Předlužená EU či USA se na ně vymlouvají jako nepřipravený žáček ze základní školy.

Tyto společnosti rozhodně nejsou příčinoudluhů, které jsou už vlastně nesplatitelné. Jediné, co jim lze vytknout je opožděná reakce na rizikové státní dluhopisy.

Navíc jsem přesvědčen, že vzít si úvěr, abych zaplatil splatný úvěr je cesta do nikam. Jak se ukazuje, bankroty předlužených států se jeví jako nezbytnost a pak zase nějakou dobu budou vlády ukázněné až do nástupu další populistické party, která začne opět pořádat mejdany na dluh.

0 0
možnosti
L

lomihnát.

12. 8. 2011 7:55
No, vy se v tom asi vyznáte líp.

Takže asi přesně víte, kdy kdo a proč si MUSÍ vyžádat služeb RA.

Já se mohu jen domnívat, že je to tam, kde jde o veřejné nebo svěřené peníze.

Protože pokud se já nebo třeba někdo daleko prachatější rozhodne, že nakoupí cenné papíry, banku nebo tak něco ZA SVÉ PRACHY, tak podle mého názoru do toho řádnou ratingovou agenturu povinen tahat nejsem - pokud nechci.

Takže ta moc RA se asi vzala tam, že si našly samy své místo v díře na trhu.

To, že nějaký socialistický b.b pak jejich služby uzákonil, aby se jiní takoví kryli před nařčením z diletantismu nebo rozkrádání a podvodů, to je až věc následná.

0 0
možnosti
JN

Požitkář

12. 8. 2011 7:32
A není problém jinde?

Třeba v tom, že si USA svoje ratingové agentury platí? Jak je možné, že 3 dny před ohlášeným krachem (navýšením stropu) byl rating pořád na stejné úrovni a až když do toho média začaly moc šít, tak klesnul o jeden malilinkatý stupínek z Extra-extra-extra-borec na Extra-extra-borec? On je v tom nějaký rozdíl, když mají dluhů víc než Řecko a vůbec žádnou snahu je splatit?

0 0
možnosti
SP

kiv

11. 8. 2011 21:50
Celý ten cirkus

je především o dnešní totální neschopnosti politiků/managerů/ majitelů velkých firem přijmout a nést osobní  odpovědnost za své konání. Proto si ratingové agentury berou jako obezličku a štít. Dokud vše funguje jak má, jsou všichni spokojený, politici/manageri mají "krytá  záda" (přece to doporučili i S+P, ne?) . malér nastane, když "systém" se zadrne jako teď a to všichni kvičí jak podsvinčata před porážkou. A je nejjednodušší svá chybná rozhodnutí  hodit na špatné rádce ;-D Ostatně tuto strategii měli monarchové zvkládnutou už ve  středověku ...:-/ Tenkrát falešné proroky poslali na šibenici, dnes jim komanda v kuklách  vybílí kanceláře ... Princip však zůstává stejný.

0 0
možnosti
K

Kurri22-II.

11. 8. 2011 18:16
Mě hlavně fascinuje, s jakým zpožděním ty raitingovky....

.... reagují. S raitingem se hýbe v podstatě až v době, kdy o problémech dané země (firmy) všichni vědí. Proto raiting jaksi, podle mě, postrádá smysl.

Doteď jsem si z toho spíš dělal srandu, ale teď díky autorovi zjišťuji, že jsou subjekty  v některých případech legislativně nuceny řídit se raitingem. To už sranda skutečně není.

0 0
možnosti
ON

ondra.novacisko.cz

11. 8. 2011 17:55
Jsou v tom nevinne

Cele me to pripomina dluznika proti registrum dluzniku, kdy vinu za sve problemy svaluje na registr. To uz je kus dal, nez nadavat na banky. Je to legracni, tedy bylo by to legracni, kdyby to nebyla realita. Ten kdo je v pruseru jsou predluzene vlady a s kazdym dluhopisem odevzavaji svou moc investorum, kteri pak mohou rozhodovat, zda koupi nebo nekoupu. A jestli investori pouslouchaji namisto dluzniku ratingove agentury je bohuzel problem dluzniku, ne investoru. A prave ted se ukazuje, ze narozil od dani, ktere jsou povinne, nakup dluhopisu nejde naridit, ackoliv se o to evropska unie vehementne snazi.

2 0
možnosti
L

lomihnát.

12. 8. 2011 7:48
Re: Jsou v tom nevinne

R^

0 0
možnosti
PH

petrph

11. 8. 2011 16:26
víte ono je to těžké

Je totiž nutné si uvědomit, že rating není hloubková revize.Neboli zodpovídá pouze za zhodnocení fakt, která dostane.Pokud jsou ta fakta falešná, tak to je věc pro prokurátora..Čili, pokud banka vydá bonitní dluhopisy, je to z pohledu ratingové agentury plus..Jestli do nich ta banka zamíchala toxické instrumenty., do toho už rating nevidí ale měl by si to odnést generální té banky když to praskne..

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

11. 8. 2011 16:40
Re: víte ono je to těžké

Ono je podstatné si uvědomit že se platí za NÁZOR té agentury... (a jejich zaměstnanců) banka se zeptá agentury AAA jaký má třeba názor na schopnost, řekněme Řecka, splácet případnou půjčku.

Agentura řekne buď: je slušná šance že to splatí nebo je velká šance že to nesplatí. Banka si tak v podstatě platí externí analýzu dat (protože je to levnější než dělat zajistit si to vlastními prostředky)

Řecká vláda může všechny ujišťovat že to zaplatí... ale její názor věřitele nezajímá a v podstatě nemá jediný důvod proč důvěřovat jejím proklamacím.

Pokud má agentura názor že USA nebudou schopné splatit dluhy je zcela v pořádku že sníží rating (pokud se na to někdo zeptá a zaplatí za analýzu) ať si Obama a celá americká vláda žvatlá co chce. Pak je na bankách kolik a za kolik USA půjčí (ale to by bylo i před tím hodnocením)

0 0
možnosti
  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1863x
V roce 2006 jsem absolvoval vysokou školu Bankovní institut. Dříve jsem se pohyboval v zázemí naší politiky - báječná zkušenost. Od roku 2005 se angažuji pro Národní radu osob se zdravotním postižením. Vlastním první kamenný obchod pro levoruké v ČR a provozuje několik webových stránek, z nichž nejznámější se zabývá bankovními poplatky v ČR - www.bankovnipoplatky.com.