Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Technika nemilovaná a nechtěná?

Snad každý den vídáme v televizi různé komentátory, kteří pro nás připravují exkluzivní komentáře, analýzy či rozhovory. Většinou tito komentátoři jsou sociology, politology, ekonomy, případně žurnalisty, tedy humanitně vzdělaní lidé. Ti, kdož mají vzdělání technické, jsou jaksi opomíjeni. Neprávem. Vždyť právě technika stojí za tím vším, co dnes máme k dispozici. Díky technice můžete číst tento článek, díky technice můžete vyřídit hovor na svém mobilním telefonu, který právě nyní možná vyzvání. Přesto jsou technické obory v pozadí zájmu veřejnosti - ať se ti technici utápějí ve svých výpočtech, tabulkách a grafech, to není nic pro nás, běžné smrtelníky. Proč vlastně je tento názor ve společnosti? A jak ho změnit?

U velké části populace vzniká nechuť k exaktním vědám, které jsou základem technických oborů, už na základní škole. Matematika, fyzika, chemie, toť jsou většinou předměty většinou třídy krajně neoblíbené, přičemž ona neoblíbenost často hraničí až s nenávistí. Problémem je totiž jednak neochota školského systému předávat informace v těchto vědách nikoliv jako suchou teorii, následovanou desítkami nic neříkajících příkladů, ale jako krásnou, nanejvýš logickou konstrukci, která má schopnost vysvětlit mnohé o podstatě fungování našeho světa. Často se k tomu přidává také neschopnost učitelů a škol zařadit do výuky moderní technologie, takže žáci a studenti jsou odkázáni na učebnici a výklad učitele. A to je pro pochopení tak rozmanitého světa, jaký je ten náš, zoufale málo. Bohužel je chyba i v "moderních" dětech - jsou povrchní, nejsou ochotné přemýšlet, nejsou ochotné ničemu věnovat více času než je to povinné, nadekretované množství. Připadá jim mnohem příjemnější učit se zpaměti básničku (kterou lze po zkoušení zapomenout) než přemýšlet nad dráhou letícího míče.

Na střední škole, pokud se na této ještě vyučují exaktní vědy, pokud dítě vhodným výběrem školy nedokázalo tyto ze svého života již vymýtit, se vše opakuje, často s ještě větší intenzitou. Opět tytéž metody výuky, opět tentýž přístup. Nebudeme si nic nalhávat, exaktní vědy skutečně nejsou snadným oříškem k rozlousknutí - k tomuto cíli vede jen ochota přemýšlet, ochota cíli něco věnovat. Běh života nelze zastavit, blíží se maturita a s ní i rozhodování, co v životě dál. A většinou dochází mladý člověk k rozhodnutí, že pro něj bude nejlepší, když bude ve studiích pokračovat. Co naplat, život vysokoškoláka je příjemný a vysokoškolský diplom taky není při hledání zaměstnání k zahození. A když jako studentský reprezentant sleduji, jak rok od roku narůstá nebo minimálně stagnuje zájem o humanitní obory, zatímco mnohé technické školy se potýkají s akutním nedostatkem studentů, pak je na místě vyjádřit znepokojení.

Ne, nebojte se, nejsem žádný fanatik, a rozhodně netoužím po tom, aby studenti, kteří se během studia zcela jednoznačně profilovali humanitně, se najednou převrátili a šli studovat techniku. Naopak bych každému takovému rozhodnutí vymlouval. Humanitně vzdělané lidi moderní a vzdělaný národ bezesporu potřebuje. Trápí mě však nerozhodnutí studenti a především jejich motivace rozhodování. Jedni říkají - chci vysokou školu, nevím kam jít, ale hlavně aby tam nebyla ta zpropadená matika a fyzika. Chci školu, která se dá snadno projít. Zcela záměrně je volena cesta nejmenšího odporu, nevedená motivací něco dokázat, ale naopak - projít s co nejnižším úsilím. Jejich jedinou motivací je právo psát si dvě, tři či více písmenek před své jméno. Tím ovšem nechci říci to, že studium humanitních oborů je snadné, nýbrž to, že mnoho uchazečů o titul si to myslí. Druhou motivací, kterou slyším je - no víš, díval jsem se na průzkumy a ekonomové, právníci a manažeři mají dost velké platy, podívej se na šéfa ČEZu nebo doktora Sokola. Jistě, společnost má ráda extrémy. Ovšem fakta znějí jasně. Příštím šéfem ČEZu může být člověk s technickým vzděláním a kolik je právníků s platem pana doktora Sokola? A kolik z nich jsou naopak podnikoví právníci s tabulkovým platem? Opět zdůrazňuji, že tímto neodsuzuji ekonomii či práva jako obor, ale studium těchto oborů motivované jakousi pravděpodobností extrémního platu bez skutečného zájmu o obor. Opravdu je někdo tak naivní, aby si myslel, že bez tohoto zájmu lze v jakémkoliv oboru vystoupat na vrchol pyramidy?

Jak je to tedy s technikou ve skutečnosti? Jistě, matematika a fyzika skutečně patří k základům, které je nutné na jisté úrovni zvládnout. Ovšem technicky vzdělaný člověk rozhodně nemusí být chodící encyklopedie matematiky či fyziky. Technika je především o myšlení a o aplikace poznaného v praxi. Vzorečky, grafy, diagramy, to vše naleznete v knihách a na internetu. Ovšem to vše můžete vnímat jako kostičky LEGA, které se teprve v rukou schopného stavitele promění v ony krásné, obrovské a úchvatné konstrukce, které vnímáme například ve známem Legolandu. Být technikem, toť znamená budovat, stavět, vymýšlet něco nového. A na rozdíl od mnohých humanitních věd existují objektivní soudy a hodnocení. Auto buď jede či nejede. Program buď funguje nebo nefunguje. A když jede, když funguje, je ten, kdo to zařídil, náležitě oceněn. A jsme tam, kde jsme byli - pokud jde o finanční stránku, která rozhodně nemůže být opominuta - kdo z nás by chtěl po vystudování žít v nedostatku - nemusíte mít obavy. Technicky vzdělaných začíná být nedostatek a navíc po nich roste poptávka. Z toho vyplývá jediné - mzdy rostou a dokonce začíná docházet k přetahování zaměstnanců. A co více - ona rostoucí poptávka také zvyšuje šanci na brzké nalezení slušného pracovního místa.

A jak tedy zvrátit současnou situaci? Bezesporu je nutné pracovat s oběma stranami. Školství je nutné přesvědčit, aby se přírodní vědy učily jinak než doposud, alespoň na základních a středních školách. Ne jako kvanta vzorců a mechanické počítání, ale jako prezentaci logické a mocné vědy, která vysvětluje svět. Vše samozřejmě s maximálním využitím interaktivních prostředků, nezajímavé nejsou ani různé exkurze - proč o tom číst, když je možné to vidět? Je také nutné pomalými, ale ráznými kroky měnit vztah společnosti k technice. Již v úvodu jsem zmínil, kdo v televizi vystupuje. Kdekoho zajímá, jaké máme kvůli Temelínu vztah k Rakousku, kdekoho zajímá, kolik to bude stát. Kolik lidí však zajímají technická fakta, jak na tom Temelín skutečně je? I toto vysvětlování, i tato propagace techniky, bylo motivem pro mou snahu o založení odborného klubu v rámci občanského sdružení Mladí konzervativci. Klub se podařilo založit a postupně se rozjíždí - více na www.technickyklub.com. Ovšem to samozřejmě nestačí. Musí chtít celá společnost. A chtít by měla - technicky vzdělaných je potřeba stále více. Bohužel jich je stále méně. A pro budoucnost naší země jsou důležití...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Myslín | středa 6.6.2007 17:06 | karma článku: 13,33 | přečteno: 1211x
  • Další články autora

Josef Myslín

Alexandrovci byli skvělí. A ty, pražská kavárno, mi můžeš (víš co)...

Jsme oba poměrně pracovně vytížení. Koncert Akademického sboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, známého spíše pod názvem Alexandrovci, jsme si ovšem ujít nenechali. A rozhodně nelitujeme. A pražská kavárna nám může...

19.10.2015 v 9:06 | Karma: 39,71 | Přečteno: 2222x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

Mirko Němcová, jděte už konečně k čertu!

Vysoce nevážená paní Němcová, dlouho jsem váhal, neboť času rozhodně nemám nazbyt, notabene pak k tomu, abych se věnoval někomu, jehož politická kariéra je fakticky u konce a kdo jen zoufale kope kolem sebe v zoufalé snaze vrátit se na výsluní. Nicméně vaše poslední výroky týkající se prezidenta republiky a jeho plánované cesty do Moskvy jaksi způsobilo, že pohár mé trpělivosti přetekl. A já si našel čas potřebný k napsání tohoto otevřeného dopisu.

18.3.2015 v 8:00 | Karma: 48,64 | Přečteno: 39849x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

O 17. listopadu, pravdě, lásce, svobodě, demokracii a pokrytectví

Pětadvacet let. Čtvrt století. Děti, které se narodily v ten památný den, jsou již dospělé, mají dostudováno, mnozí mají slibně nastartovanou kariéru, jiní třeba neuspěli a jejich život je spíše o paběrkování. Takhle to holt v kapitalismu chodí. Někteří mají krásné rodiny, jiní jsou potřetí rozvedení. I takový je život a na tohle aktuální společenské zřízení moc vliv nemá. Dnes tedy máme státní svátek, všude jsou vyvěšeny naše krásné státní vlajky a mnozí oslavují. Já oslavovat nehodlám. Není co. A než někdo spustí litanie o tom, že jsem komunista, bolševik a obdivovatel Klémy Gottwalda, tak rovnou říkám, že děkuji soukolí dějin, že ukončilo tehdejší režim. A kdybych byl věřící, budu za tohle denně děkovat Bohu. Ale odmítám pokrytecky opomíjet, jak dnes, pětadvacet let po změně režimu, neustále klademe vinu za vše špatné těm minulým a jak se tu plíživě, tu otevřeně vracíme k praktikám, u kterých jsem si bláhově myslel, že spadly do propadliště dějin společně s minulým režimem.

17.11.2014 v 9:00 | Karma: 35,95 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Pane prezidente, děkuji Vám...

Vážený pane prezidente Klausi, zbývají poslední hodiny, kdy Vám přináleží toto oslovení. Zítra poprvé po více než dvou desítkách let nebude před vaším jménem oslovení značící vysokou ústavní funkci, ale budeme Vás oslovovat pouze občanským jménem, případně Vaším akademickým titulem profesor, byť jsem přesvědčen, že Vám více bude vyhovovat forma první. Osobně se Vám přiznávám, že mne Váš odchod z politiky mrzí, byť je odchodem řádným, očekávaným a neodvratným. Byť pochopitelně netuším, zda se případně do politiky hodláte vrátit, a to v jakékoliv pozici či funkci, dovoluji si Vám poděkovat za těch více než dvacet let práce pro Českou republiku a její občany.

7.3.2013 v 22:20 | Karma: 33,40 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Malé silvestrovské zamyšlení...

Rok se s rokem sešel a je tu opět poslední den v roce. Končí rok 2012 a na jeho místo se pomalu, ale neúprosně dere rok 2013. Na rok 2012 budeme mít různé vzpomínky. Někdo dobré, někdo špatné. Někomu se povedl životní úspěch, někdo byl povýšen, někdo se oženil, někdo se stal otcem či matkou, někdo poznal skvělé přátele. Naopak jiní byli propuštěni, jiní přišli o své nejbližší, jiní poznali, že přátelé jsou přáteli jen v dobré, nikoliv však ve zlém. Takový už je život. Minulost nezměníme, z minulosti se můžeme jen poučit. Žádný rok totiž nemůže být tak dobrý, aby ten další nemohl být lepší. A žádný rok nemůže být tak špatný, aby ten další nemohl být ještě horší. Tak jaký ten nový rok vlastně bude?

31.12.2012 v 12:55 | Karma: 10,96 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Vláda má jednat o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

7. května 2024  5:34

Vláda má v úterý jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...