Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svoboda vylučuje jistotu, jistota vylučuje svobodu

Před více než dvaceti lety se lidé sešli na ulicích a náměstích, protože toužili po svobodě. Dnes se mnohdy titíž lidé schází na stejných ulicích a náměstích, protože jsou přesvědčeni, že jim chybí jistoty. V tom, že jsou mnohem menší jistoty než dříve, se s protestujícími shodnu. Pouze jim připomenu, že omezení jistot je nedílným projevem toho, že máme více svobody. Svoboda a jistota jsou protiklady. Chceme-li jedno, pak se v podstatě ve stejné míře vzdáváme druhého. Musíme si vybrat. Bohužel, ve světle posledních událostí se zdá, že vítězí jistota. Zapomněli jsme už, co je nesvoboda? Nebo jsme jen nedokázali žít v opravdové svobodě? Nevím, ale bojím se... bojím se o svobodu v této zemi.

Hovořím o svobodě. Ale co vlastně je svoboda? V literatuře jistě nalezneme moře definic, ale my nepotřebujeme vědecké definice. Já osobně si svobodu představuji jako stav, kdy se mohu sám rozhodnout o tom, jak budu žít svůj život. A chci-li opravdu hovořit o svobodě, pak je přípustné jediné omezení mého rozhodnutí – mé svobodné rozhodnutí nesmí omezit možnost svobodného rozhodnutí jiného člověka. Svoboda nemá atributy, svoboda nemá přívlastky, svoboda nemá ale. Buď je nebo není, neexistují žádné mezistupně. Tolik tedy k těm politikům a občanům, kteří se dovolávají toho, že svoboda sice ano, ale regulujme tamto či tamto. Jestliže tohle učiníme, ukončili jsme svobodu.

Problémem ovšem není ta možnost rozhodnout se o směřování svého života. To by uvítali často i zarytí odpůrci čehokoliv pravicového. Problémem je, že pokud se sami rozhodneme, musíme za své rozhodnutí nést zodpovědnost. Někdy se rozhodneme dobře, a pak na rozhodnutí vyděláme (pozor, nemusí jít o peníze), jindy se rozhodneme špatně, a pak musíme za takové rozhodnutí platit. A to je problém, který typický levičák vyřeší tím, že nastaví systém sanace důsledků špatného rozhodnutí. Pochopitelně tím poškodí ty, kteří se rozhodli dobře. Brzy takový systém začne vykazovat nestabilitu a levičák za příčinu nestability označí možnost svobodného rozhodování a ve jménu těch nezodpovědných začne volat po další regulaci a po dalším etatistickém a kolektivistickém řešení. Ale problém není ve svobodě, ale v tom, že jsme nespojili svobodu a zodpovědnost za svobodné rozhodnutí.

Uveďme jednoduchý příklad – kampeličky. Tisíce lidí se nechaly zlákat bombastickými sliby zhodnocení vkladů v řádech desítek procent. Budiž, bylo jejich rozhodnutím riskovat při vidině mnohem vyššího zisku než v případě, že by peníze nechali v bance. Velká část kampeličkářů o peníze přišla – mimochodem, často ani nevěděli, že jsou spolumajiteli kampeličky a že by se měli zajímat. A nyní tito podvedení začali žádat, aby se z daní těch, kteří neriskovali, sanovalo jejich špatné rozhodnutí. A tohle nemá se svobodou nic společného. Ano, měli právo se svobodně rozhodnout, ale také povinnost nést důsledky – pozitivní i negativní.

A v takových situacích levičáci a etatisté začnou křičet o nejistotách a o tom, že svoboda je fajn, ale jistota je více. A začnou jistoty prosazovat. Ale každou jistotou si omezujete svobodu. Zkuste si představit základní komerční element jistoty – pojištění. Ano, získáváte určitou jistotu, ale omezujete svou finanční svobodu tím, že část peněz musíte obětovat na platbu pojistného. Čím vyšší garance od pojišťovny chcete, tím více jí musíte zaplatit. A může se stát, že sice budete mít velkou jistotu, ale budete přežívat jen tak tak.

Dalším případem je třeba důchodový systém. Každý chce důchod a velká část lidí chce, aby jim důchod zajistil stát. Ten tedy vymyslel důchodový systém. Ale všimněte si, že logicky je tento důchodový systém pro všechny stejný. Jistota nějakého státního důchodu je vykoupena ztrátou svobody vybrat si, jak se zajistím na své stáří. Musím platit státu, musím platit tolik, kolik je určeno, a nemám žádnou možnost ovlivnit výši důchodu. Nemohu si zvolit, že se zajistím investicí do umění, nemohu se rozhodnout, že nyní raději rychleji splatím hypotéku a na stáří budu ve vlastním. Nemohu. Jistota mi vzala svobodu. Podobný systém je ve zdravotnictví.

Ano, můžeme si říci, že dáme státu ještě vyšší daně a budeme chtít jistotu bydlení. Ale – stát nemá možnost dát každému svobodně vybrat. Někdo by rád malý domek na vesnici, někdo byt ve velkoměstě, někdo raději centrum s obchody, jiný raději periferii s klidem a přírodou. Ve svobodné společnosti si každý může vybrat dle svého přání (a musí vybrat dle svých schopností). A opět je zde zodpovědnost. Někteří lidé si vybrali dům v satelitu a později poznávají, že jsou otrokem svého auta. Jiní chtěli mít blízko všechny obchody a později poznávají, že kolem je hluk magistrály a že není kde zaparkovat. Ale jsou to důsledky jejich svobodné volby. Jestliže bydlení bude zajišťovat stát, pak nevolený ouřada určí, jaké je normativní bydlení, takové se bude stavět a nikdo nebude mít chuť, ale ani možnost zkoumat individuální preference. Tady máš přidělený byt – ber či neber. Jistota, ale za cenu ztráty svobody.

A co takhle chtít právo na práci, jako to bylo dříve? I to by jistě stát mohl zajistit, kdyby chtěl. Mohl, bezesporu. Ale opět musí vzít lidem svobodu. Někdo raději práci blízko za méně peněz, jiný je ochotný dojíždět. Někdo chce klid v pozici bez zodpovědnosti, jiný je ochoten riskovat. Někdo se smíří s horšími podmínkami, když bude mít více volna, jiný může preferovat workoholismus. A preference se v průběhu života mohou měnit. Svobodný trh práce tohle umožňuje. Ale stát, pokud by všem musel najít práci, by takto nepřemýšlel. Prostě tady máš přidělenou pracovní pozici, makej dle pokynů. A že tohle nechceš, že chceš žít jinak? Nezájem. Máš jistotu práce? Máš. Tak si nestěžuj. Jistota opět vzala svobodu.

Ale pozor – všimněte si zásadního rozdílu mezi komerčním pojištěním a státními jistotami. Pojištění je důsledkem svobody. Pojištěný se svobodně rozhodl sám za sebe, že pojištění chce a proto si omezí množství peněz, které může utratit. Sám sobě platí za svou vlastní jistotu. Levičácké jistoty jsou jiné. Osoba, která profituje z jistoty, nebývá často osobou, které byla omezena svoboda. A navíc – kolektivistické jistoty jsou ve skutečnosti velmi drahé a neefektivní. Všimněte si, jak vysoké platíme sociální pojištění a jak málo jistoty slušného důchodu za to dostaneme. Všimněte si, jak vysoké platíme zdravotní pojištění, a přesto nemocní pořádají sbírky na léčbu.

Když se řekne nesvobodný režim, tak si většina lidí představí nacistickou či komunistickou diktaturu se spoustou mrtvých. Ale to je klam. Nesvoboda není o krvi, násilí, mrtvých či perzekuovaných. Nesvobodný režim se bez toho všeho může obejít. Ba většina nesvobody se bez toho v klidu obejde. Důchodový systém je totálně nesvobodný, přesto kvůli němu nebyla prolita kapka krve. Nesvoboda se projevuje ničením lidí, jejich demotivací, a ve svém důsledku morální i věcnou devastací společnosti. Nesvoboda nemusí zanechávat šrámy na těle, ale zanechává šrámy na duši, na duši jednotlivců i celých skupin. Nesvoboda zbrzďuje pokrok, protože lidem je omezována možnost volit způsoby života odlišné od jedno

Je asi legitimní a legální žádat jistoty. Ale musí to být ruku v ruce s tím, že si otevřeně řekneme, že žádat jistoty je žádat méně svobody. Pokud je dotyčný ztotožněn s tím, že za svou jistotu obětuje část svobody, a souhlasí, je to v pořádku. Co ale legitimní už není (byť legální ano), je chtít ve jménu své jistoty omezovat svobodu jinému. Svoboda je totiž ta nejvyšší hodnota, kterou bychom měli ctít. Svoboda může strašně bolet, protože důsledky špatného rozhodnutí mohou být závažné. Je na místě zvážit (svobodně a individuálně), zda tyto důsledky něčího rozhodnutí budeme sanovat. A na prvním místě by se měli zamýšlet blízcí dotyčného, přátelé, příbuzní, pochopitelně s ohledem na osobu dotyčného. Ale není na místě sanovat špatná rozhodnutí kolektivně a není na místě omezit svobodu všem, aby jedinec nemohl udělat chybu. Svoboda může bolet, přesto nemá alternativu, pokud chceme zůstat druhem Homo sapiens a nikoliv ovcemi, které výměnou za slib pochybných jistot půjdou jako stádo vstříc ohradě.

Autor: Josef Myslín | pondělí 30.4.2012 9:02 | karma článku: 24,81 | přečteno: 1410x
  • Další články autora

Josef Myslín

O brblání a samozřejmostech, které samozřejmými nejsou...

Prezident České republiky, Václav Klaus, v jednom ze svých mnohých proslovů prohlásil, že Češi se nikdy neměli tak, jak se mají nyní. Měl pravdu. Měl pravdu, i když mnozí nesouhlasili, měl pravdu, i když mnozí hodně křičeli. Problém toho, proč si mnozí lidé myslí opak, je fakt, že atributy nesmírně vysoké životní úrovně vnímáme jako samoztřejmost, kterou přeci již ani není nutné zvýrazňovat, jak je samozřejmá. Realita je však jiná a samozřejmost je jen pouhou iluzí, která se, pokud ve vnímání čehokoliv jako samozřejmosti budeme pokračovat, může velmi rychle rozplynout...

26.12.2008 v 7:30 | Karma: 40,05 | Přečteno: 4591x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Kongres ODS: Komu není rady, tomu není pomoci...

Při pohledu na čerstvé výsledky volby předsedy Občanské demokratické strany nic jiného říci nemohu. Když jsem před několika týdny zjistil, jak drtivou porážku ODS utrpěla v krajských a senátních volbách, nebylo mi rozhodně nejlépe. Ale viděl jsem i pozitiva. Ano, říkal jsem si, je dobře, že voliči vystavili pravicové straně nepříznivé vysvědčení nyní, protože do sněmovních voleb lze leccos změnit. Jak v oblasti personální, tak v oblasti programové. V den voleb jsem prohlásil, že nevěřím tomu, že tak drtivá porážka nezlomí vaz vedení strany, že nevěřím, že kongres nebude kongresem změny. Nuž, musím uznat, že jsem se mýlil...

7.12.2008 v 11:40 | Karma: 26,24 | Přečteno: 2421x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Janov 2008: čitelné poselství parazitům i politikům - bude hůř!!

Měla to být sešlost, jakých se v této zemi koná ročně mnoho. Na litvínovském sídlišti Janov, obývaném mnoha nepřizpůsobivými jedince, se chystala exhibovat marginální politická strana, doprovázená nevelkou skupinkou hladce vyholených týpků. Jejich cílem bylo demonstrovat proti parazitismu části obyvatel Janova, parazitismu, který je nám, denně pracujícím, obecně znám. Výsledkem mnoha předchozích podobných akcí, končících většinou obyčejnou rvačkou, byla maximálně senzacechtivá reportáž bulvárních médií. V pondělí se však stalo něco, co asi nikdo nečekal. Zoufalí lidé, léta trpící spolužitím s parazity a frustrovaní naprostou ignorací svého práva na slušný život ze strany příslušných úřadů a institucí, vzali právo do svých rukou a přidali se k davu mířícímu k Janovu. Další, méně radikální, poskytovali demonstrantům slovní i materiální podporu. Poprvé v porevoluční historii došlo k tomu, se lidé postavili proti příživníkům. Dnes můžeme slyšet obavy z masových nepokojů. Dle mého jsou oprávněné. Lidem došla trpělivost a poslali jasné poselství příživníkům i politikům. Milí příživníci, milí politici, dokážete toto poselství pochopit včas, dříve, než dojde k nejhoršímu?

20.11.2008 v 7:10 | Karma: 41,70 | Přečteno: 3663x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Z těch rudejch keců se mi chce zvracet... nemáme snad paměť?

Jako přesvědčenému demokratovi mi skutečně nemůže být lhostejné, že komunisté vesele obsazují krajské úřady a pomalu, ale jistě, se připravují na převzetí moci v celé české republice. Logické tedy bylo, že jsem se se svými přáteli z Mladých konzervativců zúčastnil akcí, ve kterých jsem veřejně vyjádřil svůj nesouhlas s nástupem komunistů. Odpovědí nám, odpůrcům komunistů, byla odpověď softkomunisty Paroubka, karieristy Ratha a komunisty Dolejše. A tak, místo veselých oslav 19. výročí sametové revoluce a návratu demokracie do naší vlasti, jsem nucen reagovat na skandální prohlášení výše uvedené "svaté trojice".

18.11.2008 v 7:15 | Karma: 47,02 | Přečteno: 12696x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Plošné sociální poukázky? Nepřijatelné!

Mnohá města již k této praxi přistoupila, mnohá další se k tomuto kroku teprve chystají. Nyní se dokonce připravuje novela zákona, která z této dosud obecní praxe má udělat praxi celorepublikovou, posvěcenou zákonem. Hovořím o plošném vyplácení části sociálních dávek ve formě poukázek. Něco takového pro mě není přijatelné. Ne, nevadí mi poukázky jako takové, vadí mi, že tento systém nerozlišuje mezi žadateli o sociální pomoc. Oni skutečně nejsou stejní. Jsou mezi nimi zoufalí lidé, kteří po mnoha desetiletích tvrdé dřiny ztratili svou práci. A jsou mezi nimi naprosto spokojená netáhla, pro která slovo "práce" je slovem doslova vulgárním. A jen ignorant může souhlasit s tím, že k oběma žadatelům bude stát, respektive státní úřad, přistupovat naprosto totožně. Ne, tohle není přijatelné. Musíme hledat lepší způsob. Takový, který dokáže rozumným způsobem rozlišit a který potrestá notorické zneužívače dávek, aniž by snižoval důstojnost těch, kteří se skutečně octli v nouzi.

6.11.2008 v 7:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2894x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41

Na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let v úterý, poslední den měsíce dubna, kdy se tradičně...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...