Nejen dluhy se neplatí... a už ani zákony se nemusí dodržovat...

Nebyli by to milí sociální demokraté, aby se v jejich řadách nenašel někdo, kdo opravdu zaperlí. Já chápu, že se sociálním demokratům nelíbí zákony přijímané středopravicovou vládu, nicméně nám se také nelíbily zákony přijímané levicovou stojedenáctkou. I my jsme se prostřednictvím svých poslanců a senátorů snažili přijetí zákona zabránit, i my jsme se obraceli na Ústavní soud s žádostí o zrušení zákona či jeho části. Nikdy jsme však neučinili to, co učinilo několik sociálnědemokratických poslanců a senátorů - nikdy jsme veřejně nevyzvali k nedodržování platného zákona. Tito lidé se ohánějí ústavou a sami na ústavní pořádek plivou tak vehementně, až se z plivanců stává potok, co potok, mohutná řeka... Vyzývat občany k tomu, aby nedodržovali zákon, totiž může jen člověk, který k právnímu řádu nemá naprosto žádnou úctu. A co více, toto chování může být krajně nebezpečné pro demokracii jako takovou.

Každý z nás jistě najde alespoň jeden (spíše však více, ještě spíše mnoho) zákon, který mu nevyhovuje, který se mu nelíbí a se kterým nesouhlasí. Co takhle v každém z tomto případů vytvořit text, který vyzývá k nedodržování zmíněné právní normy? Stačí si k tomu sehnat pár známých tváří, sesmolit srdceryvný text o tom, jak daná norma porušuje Ústavu (není snad Ústavní soud jediný, kdo smí posoudit soulad nižší právní normy s Ústavou?) a je to. Špatné zákony přeci nebudeme dodržovat, ne? Kdo však může posoudit, zda daný zákon je objektivně špatný? Někomu daný zákon vyhovuje, jinému nikoliv. Dle signatářů petice je naprosto normální, že když mi daný zákon nevyhovuje, tak jej prostě nebudu dodržovat. Dovedete si představit, jak by to vypadalo, kdyby každý občan ČR nedodržoval ty zákony, které mu nevyhovují? Ano, měli bychom zde anarchii a pochybuji, že bychom v této džungli přežili. Zákony se zkrátka dodržovat musí a to nikoliv selektivně. Ano, můžeme se je snažit změnit, můžeme kandidovat ve volbách s programem změny, to vše můžeme, to vše je demokratické. Není však přípustné to, že někdo chce relativizovat a zpochybňovat platné právní normy. Zeptám se vás, milí sociální demokraté - opravdu si myslíte, že se nenašel nikdo, komu by vaše zákony způsobily potíže, komu by nevyhovovaly?

Sociální demokraté mají vůbec podivné manýry - napřed předseda Paroubek prohlásí, že dluhy se vlastně neplatí. Ano, pro některé vyvolené to skutečně platí. Tak například pan doktor Altner se dosud musí soudit o honorář, který mu dluží právě slovutná ČSSD. A co takhle Paroubkův přítel hoteliér, který nemusel zaplatit dlužnou částku na daních? Takhle jste to, pane Paroubku, myslel, když jste onu osudovou větu sdělil národu? No a dnes jsou vaše podržtašky ještě dále. Nejen dluhy se neplatí, ani zákony nemusíte dodržovat. Nemusíte čekat na rozhodnutí soudu, stačí, že sami usoudíte, že zákon je v rozporu s Ústavou či čímkoliv jiným nebo že vám prostě nevyhovuje - tohle je právo dle některých členů (a nikoliv nevýznamných) ČSSD. Není bez zajímavosti, že jedním z vyzyvatelů k nedodržení zákona je senátor a předseda odborů, Milan Štěch. Jak by se vám, pane Štěchu, líbilo, kdyby si zaměstnavatlelé udělali výzvu k nedodržení zákoníku práce, protože oni jej považují za protiústavní? Dalším z rebelů je pan doktor Rath, známý to bojovník proti zlé ODS. Pane doktore, co takhle výzva pojišťoven, že vašemu zdravotnickému zařízení nebudou platit za odvedené výkony, protože se jim zdá, že jim zákon nařizuje platit moc a to jim nevyhovuje? Tyto výzvy k nedodržení zákona  by se vám jistě nelíbily, že?  To byste okamžitě stáli na náměstí, svolávali stávky, ve sněmovně hovořili o modré totalitě a mafiánském kapitalismu a kdo ví, co byste udělal ještě...

Musíme se rozhodnout, zda chceme právní stát či džungli. Právní stát však vyžaduje všeobecnou úctu k zákonům. A kdo jiný by úctu měl projevit více než ten, kdo zákony tvoří, tedy poslanci a senátoři. Není na světě zákon ten, aby se zavděčil zcela všem. Jedno ze základních právnických úsloví říká - "dura lex, sed lex", což v překladu znamená "tvrdý zákon, ale zákon". Zkusme se podle toho zařídit a nesnažme se náš mladý právní stát (který ještě trpí mnoha dětskými chorobami) destabilizovat výzvami k anarchii a nedodržování zákonů. Zároveň s tím se však musíme čelem postavit proti těm, kdo tyto výzvy tvoří a šíří. Nebo snad chcete, aby zákony, které řídí naše životy, vytvářeli ti, kdož k nim nakonec nemají žádnou úctu?

Autor: Josef Myslín | pátek 14.12.2007 12:21 | karma článku: 26,09 | přečteno: 2135x