Mým odborům

Vážení a milí odboráři, do naší vlasti přišlo jaro a s ním přichází i vaše tradiční protestní akce. Váš velký den přijde již zítra. Již jediný den vás dělí od toužebně očekávaného výletu do hlavního města Prahy. Jdete oprávněně protestovat proti opravdu špatné vládě. Ale mnozí vás nemají rádi a povídají o vás takové nepěkné věci, že jsem se rozhodl, že se vás veřejně zastanu. Zasloužíte si to, bojujete za nás, za obyčejné lidi, za lidi práce.

Tak předně. Vůbec není pravdou, že si vlastně jdete udělat výlet do Prahy. Jdete bojovat za práva lidu, jdete to natřít prohnilé vládě. Ano, vzhledem k brutálním škrtům si mnozí z vás rekreaci už nemohou dovolit a tak logicky uvítají alespoň ten odborářský výlet. Ono je to mnohdy tak drastické, že se nejchudší z vás museli vzdát i oblíbené cigaretky, hospůdky či zájezdu s CK Beck Reisen, na kterém jste obohatili domácnost o pár levných doplňků. Vzali vám všechno, tak si alespoň užijte ten jeden den, který patří jenom vám. A buržousti ať si ponechají žvásty o nákupech. Ano, budete obíhat všechny pražské markety, ale to jen proto, abyste za poslední koruny, které vám zbyly v kapse z almužny zvané mzda, dovezli dětem něco k jídlu.

Rozhodně není pravda, že jste sobci, kteří myslí jenom na sebe. Naopak, neznám ukázkovější příklad altruismu. Jen uvažte – pokud by se vám povedlo „sestřelit“ vládu a vyvolat předčasné volby, na vaše vůdce čeká nejméně poslanecký mandát. A co vy? Vy dál budete chodit do své Kolbenky, vy dál budete počítat každou korunu. Vy vůbec nebojujete za sebe, ale za své milované vůdce, a jediné, co si za svou práci v jejich prospěch odnesete, bude levný párek a levné pivo, mnohdy ani to ne. Tedy to musím uznat, že ani Matka Tereza nečinila takovou oběť ve prospěch bližního svého.

Někdy je vám vyčítáno, že se snažíte hovořit za všechny pracující, ač mnozí s vámi nesouhlasí. To je tak. V každé společnosti se najde skupina třídně neuvědomělých dělníků, kteří jsou ochotni kolaborovat s buržoazií. Na jejich názory prostě nesmíte hledět. Oni sami vám jednou poděkují, že jste pro ně a pro jejich děti vybudovali spravedlivý řád. No a pak jsou zde otevření zastánci buržoazie. No a s těmi se, po letech zkušeností a vědeckého výzkumu, dokážeme vyrovnat tak nějak po soudružsku, nemyslíte?

Další výrazná námitka se často týká toho, že svou demonstrací blokujete město. No a? Nepatří tato země náhodou pracujícím? Patří, takže si klidně můžete zablokovat nejen centrum města, ale město celé. A stejně – kdo v sobotu musí někam courat? Slušný podnikatel dá zaměstnanci volno a neslušnému je třeba ukázat, zač je toho loket. Takový zaměstnanec neslušného kapitalisty se přece logicky rád připojí k vám a bude demonstrovat za svá práva. Takže z toho vyplývá, že jediný, kdo má zájem v sobotu trajdat po městě, je zhovadilý kapitalista, který potřebuje zvýšit svůj firemní profit, jak to před lety trefně popsal vůdce obyčejného lidu soudruh Jiří Paroubek.

Podtrženo a sečteno, vaše zítřejší demonstrace je více než nutná. A nenechte se zastrašit, plán soudruhů Zavadila, Popelky, Dufka a dalších je nutno do puntíku naplnit. Není jiná cesta k světlým zítřkům, k budoucnosti, kde dnes již znamená zítra. Plné krámy, práce pro každého, bydlení pro všechny a sociální jistoty, které vám nikdo nebude brát, to jistě stojí za trošku nepohodlí při postávání na Václaváku. Jen bych rád poprosil… prosím, snažně prosím, nebyla by opravdu nějaká možnost, jak mě z toho vašeho vysněného socialismu vyškrtnout a nechat mě dál trpět v zločinném kapitalismu?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Myslín | pátek 20.4.2012 14:20 | karma článku: 33,84 | přečteno: 1826x