K(s)indl na akademické půdě

Není dne, abychom nebyli konfrontováni se skutečností, že plzeňský právnický skandál je ještě větší ostuda, než jsme si mysleli předcházejícího dne. Nejprve "malichernost" v podobě opsané Tomažičovy disertace. Pak nějaké ty nesrovnalosti v několika rigorózních řízení. A dnes? Dnes víme, že v Plzni řádila skutečná mafie, která prostřednictvím akademických titulů a členství v různých orgánech roztahovala svá chapadla jako chobotnice. Dnes můžeme říci, že se této mafii v podstatě povedlo, co zamýšlela. K(s)indl zaplevelil justici, státní aparát i politiku. Pro případné politické fanatiky - napříč stranami. Ještě jedna věc se těmto výtečníkům povedla. Již tak nízkou víru v morálku a čestnost zašlapali sto sáhů pod zem. A bohužel, s následky tohoto marasmu se v akademickém světě budeme potýkat ještě hodně dlouho.

Až se postavím před studenty a budu jim vykládat o tom, že seminární práce či případně bakalářka musí být vypracována osobně, budu nejspíše za úplného idiota. Opisovat, to je dneska in, ne poctivá práce. Dělají to tak děkani, proděkani, docenti, profesoři. Tak proč by nemohli studenti bakalářského studijního programu? Nebo že by platilo staré, ale osvědčené "Co je dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi"? Nejspíše to tak bude. Studenti budou nuceni tvrdě makat a dohled nad nimi budou mít darebáčci, jejichž tituly ne zapáchají, ale smrdí na sto honů. Může pan doktor Tomažič předstoupit před studenty a chtít zakazovat taháky, aniž by výsledkem byl hurónský smích auditoria? Ono ale nejde o pana doktora Tomažiče, jde o všechny, kteří působí ve školství. Přestože většina z nich jsou lidé čestní, na všech ulpěl stín nemravných praktik fakulty právnické. Každý z nás může být v podezření, že ten či onen titul vlastně získali cestami jinými než řádnými. I takto to může dopadnout, když na vysokých školách působí k(s)indl.

V celém kontextu však aféra pana doktora Tomažiče je jen slabý odvar. Postarší pán, snad nevykonávající ani advokátní praxi, prostě zatoužil po titulu Ph.D. Nu což, ten bych také rád získal, ovšem panu doktorovi se na rozdíl ode mne do řádného studia prostě nechtělo. Tak mu to na stará kolena dali, ať je teda klid. Fakulta fungovala jako fabrika na "absolventy práv". Zcela oprávněně v uvozovkách. Tito rychloprávníci totiž se skutečnými absolventy mají společné jen právo užívat akademický titul. Jinak je to sebranka, kde naleznete pitomce a podvodníky. Žel bohu, díky rychlokvašenému titulu (který nejde poznat) nalezli do státní sféry, kde již stačili této zemi notně uškodit. Rozsah mafiánské struktury, kterou k(s)indl vytvořil, je impozantní. Mají vše. Soudce, státní zástupce, advokáty, vysoké úředníky, politiky. Jen věřím, že k rozehnání tohoto zločinného spolčení nebude nutné místo oslav výročí revoluce tuto revoluci zopakovat. Jen bych si přál, aby k(s)indl jednou poznal, co to znamená přijít do spárů rychlokvašeného právníka v praxi. Oj, jak bych uvítal Herkula. Ten jediný dokázal vyčistit Augiášovy chlévy a jistě by si poradil i s produktem, které ve státě českém zanechal k(s)indl z plzeňské právní manufaktury.

O čem je ještě nutné se zmínit, je pošramocená pověst poctivých plzeňských absolventů. Dřeli jste? Učili jste se poctivě na každou zkoušku? Bylo období studia obdobím tvrdé dříny? Nezájem. Teď budete házeni do stejného pytle jako prázdninový student Harangozzo či třínávštěvoví policejní bakaláři. Takové poměry snad nepanovaly ani na pověstné Vokovické Sorbonně. Navíc soudruzi měli tolika cti, že si udělali vlastní školu a nediskreditovali řádné studenty řádných oborů. K(s)indl se naopak snažil své špinavé praktiky pěkně začlenit mezi řádné studenty. A pokud dnes máme zachovat vážnost plzeňského titulu, pak musíme jednat rychle a rázně. Podvodníky navždy odříznout od možnosti škodit akademické sféře i státu. Nejlépe po řádném soudu na Borech (ať pánové nemusí daleko) - a pokud říkám řádný soud, pak myslím očištěný od případných víkendových právníků.  A pochopitelně je nutné udělat vše pro to, aby nezákonné tituly byly odebrány. Cesta obtížná, leč bohužel jediná možná.

Pak docent Kindl se chvástá tím, že je schopný a úspěšný právník. O schopnostech tohoto člověka není pochybnost, byl respektován jako právní autorita, dokonce byl poradcem prezidenta. Problémem tohoto pána (a společně s ním i doktora Tomažiče, docenta Zachariáše, a celé řady dalších) není ten, že by byli málo schopní, nýbrž to, že jsou schopni všeho. Povolání vědce a vysokoškolského učitele je v anketách pravidlně hodnoceno jako vysoce prestižní. Pokud to tak má zůstat, a pokud vysokoškolské vzdělání nemá být k smíchu, je naprostou nutností, abychom docílili stavu, kdy k(s)indl bude z českých vysokých škol odstraněn. A bohužel, netýká se to jen Plzně. Nicméně věřím, že vzdělání a vědecký pokrok jsou pro nás tak významné hodnoty, že budeme ochotni tvrdé a nepopulární kroky učinit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Myslín | sobota 17.10.2009 8:02 | karma článku: 33,96 | přečteno: 2442x