Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kodlcan

26. 9. 2008 23:23
zruseni regulacnich poplatku

Nevím jak vy, ale já jsem se současným stavem spokojen. Po zavedení poplatků jsem zaznamenal značný úbyt pacientů v ordinacích, což pro mne, jakožto pracujícího, je značně důležité. Třeba u obvodního lékaře už nečekám 3 hodiny, ale obvykle přicházím na řadu do 30-ti minut. Nemám čas sedět celý den u lékaře. Určitě je v pořádku, že senioři si v současné době místo k lékaři jdou za "svých třicet" popovídat třeba do cukrárny. Co se týče poplatků za děti... to je věcí dalši diskuze. Sám mám dvě děti a vzhledem k tomu, že jsem výdělečně činný s nimi osobně problém nemám. Je určitě na zvážení zavedení vyjímek pro nízkopříjmové skupiny - třeba svobodné maminky - i když i mezi nimi je dnes spousta takových, které jsou svobodné jen kvůli "dotacím" od státu. A co se týče seniorů… většina z nich má podle statistik vyšší důchod než prodavačka v supermarketu na menším městě a té se současnou vládní opozicí navrhovaná novela zákona kupodivu netýká.

0 0
možnosti
BD

Béda47

10. 9. 2008 15:52
poplatky a zdravotnictví

 Nechápu, proč se u nás vymýšlejí pořád nové nesmysly.Proč se nepodívat k sousedům- třeba do Německa.Malinké úpravy a může se celý systém převzít.

0 0
možnosti
M

MatejkoJ

3. 6. 2008 11:29
30 Kč přece nestojí za řeč?

30 Kč nás jakoby nezabije  a je pak otázka, zda to reguluje. Z jiné stránky je však otázka, kolik to dává dohromady: Za 1. čtvrtelteí to prý bylo jen u lékařů asi 1 miliarda = za rok 4 miliardy. Nejméně stejně v lékárnách + daší v nemocnici. To je injekce přes 10  miliard ročně do zdravotnictví. Do jedné ordinace přijde denně až 30 pacientů = skoro 1000 Kč za den, za asi 22 prac.dnů = 20 000 Kč pro 1 ordinaci. Pak se ale nedivme, když třeba učitelům najdou na rok 1 miliardu a slibují, že třeba každý dostane měsíčně 2 stvoky, slubují, jak příští rok najdou víc a  průměrná mzda roste o závod. I jiní by brali po 30 Kč (co třeba ve škole za pětku z písemky - aspoň)?

0 0
možnosti
F

fogi.ov

31. 5. 2008 21:42
vím, proč bohatí mají platít více

"Co je však pro mě absolutně nepřijatelné, je výše limitu určena podle

příjmu pacienta. Jak vůbec o něčem takovém může někdo pravicově

myslící uvažovat?" Tím chtěl Pepo pan ministr asi říct, že velká část bohatých lidí má příjmy získané nepoctivě a proto by aspoň mohli u lékaře více platit ...  :-)

0 0
možnosti
RR

rezjir

29. 5. 2008 0:07
Odpuštění poplatků je ještě větším nesmysem

než poplatky samy. Např. pokud by  "oplatky by neměly platit děti a mladiství do 18 let", tak který lékař bude chtít dělat pediatra a připravovat se tak o část příjmů. Stejně tak to platí "o lidech, kteří mají ze zdravotních důvodů omezenou schopnost vydělat si na poplatky, tedy lidé pobírající invalidní důchod (jak odporný a nehumánní termín) či ZPS, rodičích, kteří v nemocnici doprovázejí vážně nemocné děti", protože těchto všech skupin obyvatelstva se doktoři budou snažit zbavit a nebo se jim nebudou chtít dostatečně věnovat."

Regulační poplatky budou regulovat rozsah poskytované lečby z obou stran.

 

0 0
možnosti
JM

Josef Myslín

29. 5. 2008 0:27
Re: Odpuštění poplatků je ještě větším nesmysem

Je chybou, že poplatky jsou příjmem, poplatky mají být jen a pouze regulační ve vztahu k pacientovi, ale nemají ovlivnit bilanci lékaře. Tzn. když pacient zaplatí poplatek, pojišťovna by lékaři dala o to méně. Když nezaplatí, lékař dostane plnou částku. Takto já si představuji regulační poplatky. Jednak regulují chování pacientů, jednak díky ušetřeným platbám pojišťoven zbude více na drahou léčbu. Nevím, proč mají poplatky zvyšovat příjem zdravotníků. Příjem zdravotníků má být pouze a jen jejich výkon. A lze diskutovat o platbě za tento výkon. U poplatků sám vidíte, k čemu tento systém skutečně může vést. Přesto trvám na tom, aby výše uvedené skupiny neplatily poplatky.

0 0
možnosti
Z

zlatozub

28. 5. 2008 23:00
souhlas

Mladý muži, jsem s tebou coby lékař v naprostém souhlase. Jenže v této naší komunismem prosáklé společnosti se nenajde žádná politická strana, která by si tohle dala do programu. A co se týče ODS, pak tato strana zcela selhala v této oblasti v době, kdy byla doba ke změnám nakloněna. Kdy byli komunisti zalezlí v děrách a lidi byli připraveni na utahování opasků. Myslím tím na dobu vlády ODS s předsedou Klausem. Měli tehdy jasnou většinu (už si pesně nepamatuju ale byli tam tuším ODA, Lidovci  a možná ještě někdo. Teď je na změny už pozdě. Těch,kteří vědí že bez práce nejsou koláče je málo. Nikomu se nechce hákovat . Jen natahuje ruce po penězích, které podle nich asi rostou někde na stromě. My se chceme mít jako prasata v žitě a ti bohatí ať nám to zaplatí. Stejně jsou podezřelí,jask k těm penězům přišli. Nejlpeší bude jim to všechno sebrat, dát je do lágrů, ať poznaj co je chudoba. Čas nových Marxů a Engelsů zase přijde.

dr. Hanuš L.

0 0
možnosti

Dr No

28. 5. 2008 22:57
Celkem výstižné

až na ty děti - je sice pravda, že děti samy k lékaři nechodí (ani nemohou), ale vodí je tam rodiče - a často jsou opakované návštěvy lékaře vyvolány třeba tím, že se dítě řádně nedoléčí z banální nemoci (protože maminka musí co nejdřív do práce), která pak přeroste (i díky nevalifikované léčbě praktického lékaře) v onemocnění chronické. Také jsou maminky, které běhají k lékaři s každou hloupostí a věřím tomu, že motivací jisté skupiny je i získání OČR (ošetřování člena rodiny). Takže ani tady není prvek regulace tak zcela bezůčelný.

Co se týká léků, mělo být samozřejmou součástí reformy zušení nutnosti lékařského předpisu u velké většiny léků. Předpokládám, že rozumný člověk nebude užívat lék bez porady s lékárníkem (který je v drtivé většině případů mnohem kompetentnější osobou než lékař) a blbce je zbytečné chránit, protože ti si můžou ublížit i jinak než požíváním nepatřičných léků.

0 0
možnosti
JM

Josef Myslín

28. 5. 2008 23:01
Re: Celkem výstižné

Přesto nesouhlasím s tím, že rodiče budou platit poplatek za děti, neboť poplatek je podle mého názoru za toho, kdo péči využívá. Péči dostává dítě, tudíž by teoreticky mělo platit dítě. Což možné není. Regulační poplatek se vztahuje osobně k tomu, kdo dostává péči.

0 0
možnosti
L

lempl007

28. 5. 2008 22:56
Klidně skončint může.

Ani ČSSD poplatky nezruší.Osobně jsem platil akorát v lékárně, ale od září budu mít rodinu i tam, tak poplatky pro mě a rodinu vlastně nejsou.

Zdravotnictví nikdy zadarmo nebylo a pokud nevíte, že odvádíte z platu + váš zaměstnavatel, tak je to velmi smutné.

0 0
možnosti
JM

Josef Myslín

28. 5. 2008 22:58
Re: Klidně skončint může.

Ano, vím, že se platí zdravotní pojištění, nicméně to prostě nestačí. Nové metody zdravotnictví prodražují a tudíž je nutné peníze dodat.

0 0
možnosti