Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kája KKot

8. 11. 2007 18:13
Vida...

V prvé řadě, nedanit NIC, co je pod životním minimem rodiny. Je velice trapné, když muž s nízkým příjmem a ženou na mateřské zaplatí 2000 na daních a proto se rodina dostane pod ŽM. A úřad mu pak vrací třeba 1800 po složitém prokazování a mnoha žádostech...

Takže KROK 1-  nulová rovná daň do ŽM (nebo odpočitatelný daňový základ právě ve výši ŽM)

Přídavky na děti ZRUŠIT, podpora rodin jen tím, že získám slevu na daních (třeba právě tím ŽM pro dané konkrétní dítě byde další uznaný daňový odpočet)

A teprve potom všem kteří nedosáhnou na ŽM vyplatit JEDNU dávku, která by se mohla (v prvním přiblížení jako důchod) odvíjet od toho, kolik ten člověk přispěl do sociálního systému (což je něco jako to Tvé sociální číslo).

0 0
možnosti

Milan

5. 11. 2007 15:43
Souhlasím s autorem!

0 0
možnosti

alena cechova

5. 11. 2007 12:52
daně a dávky

Osobně bych uvítala model: žádné dávky, pouze slevy na daních. Lidem, jejichž příjem by klesl pod jistou mez, bych vyplácela jedinou dávku. Do posuzování výše příjmu bych zahrnula i majetek, např. dům, byt, nemovitosti, vozidlo. Aby lidé žádali jen v případě krajní nouze, kdy už není co prodat, pronajmout. Takto jsme v situaci, kdy dávky pobírá většina rodin a jsou to trapné sumy, "tak na cigarety" slovy jednoho mého známého. Chápu ale, že se stát do zjednodušení nehrne, protože by musel buď propustit nebo jinak zaměstanat ten mohutný úřednický aparát, který se na tom přerozdělování živí. A voliči jsou u nás prostě na tento model zvyklí, byl by to šok, který asi žádná vláda neustojí.

0 0
možnosti

Josef Myslín

5. 11. 2007 12:55
Re: daně a dávky

Ano, jediná dávka a její výše a to, zda bude vyplacena, bude záviset na více kritériích. Příjem, sociální skóre...

Stejně tak souhlasím, že to nebude snadné. Ale na druhou stranu - když lidé vidí, jaký ten systém je, začínají být proti.

0 0
možnosti

Masox

5. 11. 2007 12:49
Když "A", pak ale taky "B"

A to, že po zdanění musí pracujícímu na život nad hranicí chudoby nějaké peníze zůstat. Tedy ruku v ruce s tím, že se dávky přestanou vyplácet se musí drasticky snížit daňová zátěž (což je logické - na co nemusím platit, na to nemusím vybírat), a nikoli že se ty státem nakradené rance peněz jen nahází do jiné žumpy.

0 0
možnosti

Josef Myslín

5. 11. 2007 12:54
Re: Když "A", pak ale taky "B"

Ano, daňová zátěž by se měla snížit, to snad jako jasný pravičák :-) nemusím říkat. Faktem je, že díky letitému žití na dluh se tento výrazně zvýšil (zejména ten skrytý) a nelze snížit daně úplně tak, jak bychom chtěli.

0 0
možnosti

sims

5. 11. 2007 12:20
kauza Čunek

Panu Čunkovi nevěřím ani slovo.Líbí se mi,jak zase všichni jej chápou, vždyť ten chudák bral jenom 50,- Kč na bydlení.Tady jde o něco daleko důležitějšího. Vždyž ten člověk neřekl snad ani jednou napoprvé pravdu,vykroucel se ze všeho, teď hledá spiknutí proti své osobě.

 Co těch půl mega! (je ta jeho bývalá sekretářka úplný sebevrah, když to řekla?) Ihned je uloží (on má pan Čunek ty peněžní ústavy stejně hodně rád). 2. Pro koho ukládal ty další miliony? Šlo o čisté peníze? Tak proč s ním nešli vlastníci (kromě tchyně), ale dispoziční práva na Čunka. Ráda bych viděla ty naivní lidi! 3.Co úroky z vkladů, to jsou příjmy pro dávky SSP. 4.Co ty zvláštní převody na záchranu peněz s firemní chatou?Je tam nějak moc těch zvláštních oklností, nemyslíte? A nejhorší snad je to nekřesťanské lhaní. Pan Čunek není žádný chudáček, je to normální kariérista, stačí mi jeho nabubřelé chování při cestách do Bruselu. A jestli lezl i za Jaklem, aby jej president nedovolával, tak to už nemá ani důstojnost!

0 0
možnosti

Josef Myslín

5. 11. 2007 12:22
Re: kauza Čunek

Nezastávám se pana Čunka, jen na jeho případu demonstruji,jak moc je systém sociálních dávek prohnilý.

0 0
možnosti

Jiří

5. 11. 2007 11:30
Mluvit o dávkách je dosti nefér

Protože to evokuje typy lidí, kteří z těch dávek žijou. Čunka jsem slyšel v TV. 4 děti, žena na mateřské. On sám pracoval, údajně nikdy nezaměstnaný. Podle médii zveřejněného platu měl běžný plat, neřekl bych podprůměrný. Dávky - to byla mateřká pro ženu, přídavky na děti a 50kč na bydlení, protože úřad to vyplácí celkově a vynechat to nešlo. Málokdo by šel žádat o 50Kč.

Mateřská by šla chápat jako odměna státu za určitou činnost, myslím že docela namáhavou. Jistě by bylo důstojnější, kdyby muž měl slušný plat, který by uživit rodinu i s 4 dětmi.

Já souhlasím, aby byly slušné platy a nižší daně, a pak třeba bez přídavků na děti - jen dát daňovou úlevu. A ženě doma neplatit nic (ale školky platí stát, ne?)

Je trošku paradox, že právě dost lidí z ODS je proti min. mzdě. Vypadá to hezky, pracovat za takový plat, že člověk pak stejně pobírá dávky. Nebo nemít děti? Dost lidí se tím řídí, ale to je špatné řešení.

0 0
možnosti

Josef Myslín

5. 11. 2007 11:46
Re: Mluvit o dávkách je dosti nefér

Mluvit o dávkách je fér. Jsou to peníze nepodložené produktivní činností, tudíž se musíme zajímat, komu a v jaké výši je dáme.

Pokud jde o minimální mzdu, jsem také pro její zrušení, já také nemám garantovanou cenu prodeje svého zboží. A dávky prostě nedat. Zdravý člověk musí v delším horizontu žít podle toho, jak si umím vydělat a tomu přizpůsobit bytovou situaci atd.

Pokud jde o rodinu, jedná se o rozhodnutí velmi vážné. Pokud rodinu nedokáži uživit, neměl bych si děti pořizovat. Ne kvůli státu, ale kvůli těm dětem, kterým nabízím jen velmi málo.

0 0
možnosti
Z

Zuuzana

5. 11. 2007 7:47
Říkáte inteligentně to, co já po svém:

http://hejna.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=9356

Takže všichni víme, že by se to mělo změnit ...a nic.

0 0
možnosti

Pepan A2

5. 11. 2007 7:07
Pro autora

Když ona i ta kontrola sociálně potřebných je problematická. Když vezmete sídliště, kde se plošně neplatí nájem a před baráky jsou zaparkována dost drahá auta, napadne Vás, že vlastně těmto lidem sponzorujeme i provoz těchto aut. A jak byste chtěl postihnout úředníky, kteří by měli prověřovat sociální situaci dotyčných a nedělají to? Zejména, když se obávají násilností ze strany prověřovaných? Tam mizí celá řada nenárokových dávek. Úřednice raději ty dávky přizná, než aby riskovala fyzickou újmu. Tohle by se mělo taky řešit a ne jenom mlčet. Protože tyto peníze mizí doslova v černé díře. Rv

0 0
možnosti

Josef Myslín

5. 11. 2007 11:48
Re: Pro autora

Samozřejmě by se to mělo řešit. Přeci si platíme bezpečnostní složky, tudíž bychom měli žádat, aby tyto za každou cenu zajistlily ochranu hodnot této společnosti a ochranu zdraví slušných proti neslušným.

0 0
možnosti

Milan1

5. 11. 2007 0:32
Velmi povrchné

"Přivést na svět kupu dětí není až takový problém"

Ale je - aj napriek tomu sociálnemu systému, ktorý kritizuješ je dnes v Čechách demografická kríza a úhrnný index plodnosti je na cca 1,3.Prakticky celá euroatlantická civilizácia / s výnimkou USA /  má tento problém.

Ak by bolo výhodnejšie rodiť deti a mať z nich príjem ako pracovať - logicky by žiadna demografická kríza nebola.

"Mít dítě nesmí být zdrojem příjmu"

Naopak - musí.Pokojne to môže byť daňový odpis, ale mať dieťa sa musí vyplatiť - inak nebudú.

0 0
možnosti

Mirek

5. 11. 2007 0:13
Spravedlive socialni davky

Existuje pouze jeden system spravedlivych socialnich davek a to stejne pro vsechny. At vydelas milion nebo nic proste dostanes svoje minimum. Neni treba uradu (uspora),  Privydelas si, nikdo nic neprosetruje nekontroluje (uspora). Dane mohou byt klidne vetsi, vyrovna se davkou. Ale ackoliv je dokazano ze to musi fungovat, tak neni sily ktera by to prosadila. Kaprik si rybnik nevypusti.

0 0
možnosti
  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...