Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Protože to nebylo normální JZD. Byl to státem preferovaný a dotovaný podnik. Sloužil jako výkladní skříň a zároveň jako "nestátní" firma pro získávání technologií ze Západu v době Reaganova embarga - počítače, vazba na Stb. Jak to popisujete a pokud víte něco o zemědělství, musíte vědět, že normálně to nebylo možné (vlastní letadla, cesty a obchodování se zahraničím...) Já v zemědělství pracoval, tehdy se plánovaly i gumové rukavice, herbicidy nebyly volně k dispozici, Roundup rozdělovala Okresní zemědělská správa.

1 0
možnosti
Foto

Dobrý den, tak samozřejmě že turbulentně expandující zemědělské družstvo v osmdesátých letech minulého století u kterého až 95% výkonů tvořily nezemědělské obory byla obranomálie která s tehdejší normalitou ba ani normalizací neměla nic společného.

O těch preferencích a dotacích si raději zjistěte jak tomu doopravdy bylo. V letech 1976 - 1989 činila průměrná roční dotace pro JZD Slušovice 2 405 714 Kčs. Na odvodech a zemědělské dani ovšem družstvo odvádělo státu mnohonásobně vyšší částku (v roce 1987 to bylo již 54,3 % ze zisku který se v osmdesátých letech pohyboval v řádech stamilionů). No a jak to bylo s těmi devizami a zahraničním obchodem už si můžete snadno dohledat třeba ve zdejší bohaté diskusi...

0 0
možnosti
MK

V oblasti o ktorej niečo viem : Vyrábali počítače. Tak ten ich TNS XT systém bola strašná tragédia, ale pretože tu nič porovnateľného nebolo dostupné, tak to všetci kupovali. Teda tí čo na to mali. Samozrejme, že sa nebavíme o súkromných osobách, ale podnikoch. Mali sme sieť tých TNS XT, príšerná poruchovosť. K tomu jeden server PC AT(i286 12MHz). Server stál asi 250 tisíc Kčs. Čo je skoro 100 násobok vtedajšieho platu. Takže povedzme 2.5 mil dnešných Kč. Počítač NEBOLO MOŽNÉ zakúpiť bez ďalšieho software, ktoré tvorilo cca 1/2 ceny dodávky. Takže sme získali so serverom a systémom zároveň bohovský systém na sledovanie dojivosti dojníc. A podobný ďalší soft.

Viete si predstaviť, načo asi bol vo výskumnom ústave jadrových elektrární...

Proste ohromne zarábali na tom, že mohli zo "západu" voziť veci, na ktoré si ostatné podniky nesiahli. Pretože sa nedostali k devízam. Ale Slušovice sa dostali. A týmto chudákom to Slušovice proste predali za draho. Ťažko im to vyčítať - proste boli šikovní a podnikaví. A mali svoje konexie doma i v zahraničí a niekto nad nimi musel držať ruku. Výhoda bola že sa dostali dôsledkom exportu (povedzme tých pesticídov) k devízam. Dostali sa k nim i iné podniky, ale predpokladám, že v tom Slušovice museli mať privilegované postavenie. Napríklad som presvedčený, že ostatné podniky mohli devízy využiť pre svoju spotrebu a to navyše po schválení na ÚV. Pochybujem že za tie devízy mohli kšeftovať s iným tovarom.

Ale tak to vtedy chodilo. No a po zmene systému stratili podporu a privilégia. A o istý náskok prišli vplyvom ostatných šťúk, ktoré si to s nimi vybavili svojimi prostriedkami.

2 0
možnosti
Foto

Tak 300 tisíc stála i po r. 1989 IBM 250.

1 0
možnosti
KT

Proč muselo skončit JZD Slušovice?

Protože ho rozkradli bývalí komunisté.

Toť vše.

A proč prosperovalo za socialismu?

Protože to vůbec nebylo zemědělské družstvo, ale podnik protěžovaný šedými komunistickými eminencemi, viz Čubova schůzka s Trumpem.

Kdyby muselo JZD Slušovice svoji produkci vyvážet do CCCP, tak dobře by na tom bylo.

Toť vše.

4 1
možnosti
Foto

Dobrý den pane toť vše Trčálku. Doc. Čuba by řekněme taky mohl něco o JZD Slušovicích vědět ale odpověď na tuto otázku která ho jistě velmi trápila nenalezl. A to si dal svého času na dané téma vypracovat odbornou studii na ČZU (dříve VŠZ) v Praze. Byla to škoda peněz, stačilo se zeptat pana Trčálka.

Ale trochu vážněji. Pan Čuba byl předvědčen, že družstvo jehož byl předsedou bylo rozvráceno na politickou objednávku. Nedá se dnes už popřít, že bylo ze strany tehdejších státních orgánů s vervou šikanováno, protože prostředky jako zablokování bankovních účtů, nekonečné nesmyslné kontroly a otevřená veřejná dehonestace tehdejším prezidentem žádnému podnikání asi neprospěje. Sám Petr Pithart se na kameru vyjádřil že nechápal tu posedlost a démonizaci JZD Slušovic lidmi ze svého okolí. Odkaz zde (1:35) https://www.youtube.com/watch?v=G2fbZ5KDDdI

2 1
možnosti
FS

Proč muselo skončit JZD Slušovice? Dobrá otázka. Ze zásadních důvodů. Nebylo pece možné připustit, že před rokem 1989 něco fungovalo. Důvody se vždy našli a najdou. Vždy je snazší něco zbourat, než vybudovat. Tím nechci říci, že vše bylo OK. Stálo by za to zjistit, kolik podniků a podničků bylo privatizováno hluboko pod cenou a nový zahraniční majitel, až na výjimky. firmu zavřel. I tak se likviduje konkurence. Dnes se najednou všichni diví, že nejsme soběstační v základních věcech. Ukázalo se, trh není všemocný a často bývá nemocný. Všechno je jinak. Měl jsem možnost být v pracovním kontaktu s jednou divizí JZD Slušovice. Moje zkušenost. Drželi slovo, nemuseli jsme je o nic upomínat. Na jednání v Brně přijeli včas. když jsem se dostal do Slušovic, zarazil mne "do očí bijící" pořádek. Samozřejmě jsem pod pokličku neviděl. co jsem viděl, to jsem viděl a je jedno zda tomu velel Čuba nebo Buba. Pan Čuba něco dokázal. Čest jeho památce.

4 0
možnosti
Foto

Copak JZD Slušovice skončilo? Já myslel, že se jen přejmenovalo na Agrofert.

0 3
možnosti
MN

A zaplatila Čuba těch půl miliardy Kč dluhů ? Slušovice byly terčem opovržení a posměchu už za socialismu a jejich "počítače" jsem v normálním provozu nikdy neviděl. Za socialismu si ani vesnický holič nesměl otevřít soukromou oficínu, a Čuba mohla podnikat jak chtěla ?

5 1
možnosti
Foto

Je sice možné, že si holiči nesměli otevřít oficinu, nicméně chodili po bytech zákazníků.

1 1
možnosti
SN

:-)....... Pane autore! Vrátil jsem se shlédnout ještě další diskusní příspěvky, velká gratulace pro Vás! Jsem moc rád, že jste tento článek napsal a také dokazuje to, že ne všichni lidé v naší republice věří tomu, co se jim k věření předkládá!

Možná, že Moravec udělá zas v TV celovečerní pořad se studenty a "kejvaly" o tom jak jsou lidé ovlivňováni hoaxy a dalšími fake zprávami. Nejsou! Mladí, kteří nenají o životě tušení to polykají i s navijákem, lidé kteří už něco prožili si to přeberou. Ale....jak vidno z diskuse, jsou i výjimky! JEště jednou.....velká GRATULACE! R^

3 3
možnosti
JF

O polykání navijáku mluví dědeček zvaný konspirátor, který je schopen uvěřit každé volovině?;-D;-D;-D;-D;-D

3 1
možnosti
VV

Komunistický režim si se Slušovicemi nevěděl moc rady. Občas je zkoušel vydávat za příklad úspěchu socialistického hospodářství, ale každý viděl, že fungovaly právě proto, že se principy socialistického hospodářství neřídily. Z dnešního pohledu jsou Slušovice historickou zajímavostí. Jejich úspěch byl hlavně v tom, že nalezly cestu, jak obcházet zcela nefunkční bolševický systém. Ten byl ale současně i nezbytným předpokladem jejich "úspěchu". Ve chvíli, kdy se systém zhroutil a nastaly normální časy, zhroutil se i ten "slušovický zázrak".

6 0
možnosti
RV

1. Bez spřízněných vlivných postů v Ksč a STB by pan Čuba nedal ani ránu a dlouho by nebyl ani předseda JZD.

2. JZD Slušovice měly výjimečné postavení a privilegia, na která ostatní JZD mohla zapomenout.

3. Jedno ze zásadních privilegií bylo, že vytvořený hosp. zisk neodváděli do státní kasy na socialistické hospodaření. V 99,9% byl zisk odváděn do státní kasy a potom přerozdělován do ztrátových podniků a část vrácen i ziskovým podnikům. Slušovice měly výjimku, výhodu. Stát ve státě. Proč? Protože KSČ+STB.

Na co chce autor článku od JZD Slušovic navazovat? na Ksč, Stb, kolektivizaci, procesy, znárodnění= zlodějna, kolektivní krádeže? nedovedu si představit, že mu chybí tyto základní informace.

Nebo autorovi nedochází, že kdyby zde nebylo 40 let socialistického zřízení, že by zde bylo schopných zemědělců, továrníků, živnostníků jako máku? Komu jinému to komunisté ukradli? Ukradli továrny, pole, domy a nakonec i všechny peníze měnovou reformou. Ukradli veškeré tehdejší výdobytky kapitalismu a demokracie a totálně vyžili a když už bylo hospodářsky zdevastované, podkapitalizované socialistické hospodářství a nemohlo držet krok se západem, tak systém padl, ale ne jen z tohoto důvodu...

Prostě Ksč+Stb ukradli lidem vše i morálku a čest a chtěli i svědomí.

18 1
možnosti
RM

Začátek kolektivizace 1953, 1989 konec AG Slušovice - 36 let a totálně zničená krajina, soukromé vlastníctví budované po celé generace nenávratně zničeno, stačilo k tomu pouhých 40 let, vážení obhájci JZD běžte do pr....

8 2
možnosti
PS

Nikdo JZD sveřepě neobhajuje, ale proč se nenavázalo na dobré zkušenosti? Doporučuji shlédnout "Archiv ČT 24" vysílaný 5.7.2019 od 10.30 hod. Kolem 10.40 hod. uvedeno motorové vozidlo s motorem na bioplyn, kterého do ovzduší tehdy unikal milion m3. Proč se nezavedla výroba? Nebyly čerpací stanice a chyběly dopravní předpisy. Absurdistán to byl, šikovní lidé nejen v JZD vymýšleli a realizace vynikajících nápadů vázla a tak jsme chudli všichni. "Tak moc jsme se starali o to, aby někdo nezbohatl, až jsme zchudli všichni" - Ing. Jiří Hanzelka v roce 1968. Tehdy bylo zvažováno s jeho kandidaturou na úřad prezidenta. To by byla výhra...R^

Nakonec konec, přijeli tanky, což vyhovovalo našim tzv. "spojencům". Všem, směrem na Západ i Východ.

2 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6928x
Svět není černý ani bílý, jen někteří lidé si to myslí. Svět je barevný a pestrý...a proto je krásný.