Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Štěpán Binko

4. 2. 2008 0:36
Díky za rozumný článek..

Je příjemné v tom marastu agresivních blogů a diskutérů nalézt normální článek. Je jasné, že chyb se udělalo hodně a že prostě byly, ale kdo to tehdy uměl udělat líp? Kdo? Kde se na to dalo podívat? Nikde.... Kdo tehdy cestoval po ostatních postkomunistických státech a viděl ony "jiné cesty", ten nemůže říct ani slovo... A také neříká.. Kdo ví jaké byly a dodnes jsou náklady na trasformaci býválé NDR mlčí už tuplem...

Nějaké zcestné expost napsané analýzy a studie... Kde byli dotyční tehdy? Jaká byla jiná varianta?

Jedna jediná byla a tu blokovala tehdejší opozice. Jediná alternativní metoda byla prodej tomu, kdo má peníze. A kdo je tehdy měl? Živě si pamatuju kecy Miloše Zemana na prodej Škodovky Němcům.... Rodinné stříbro. atd. atd. atd.

Díky a karma R^.

0 0
možnosti

Lenka

4. 2. 2008 8:52
Re: Díky za rozumný článek..

Ano,nedalo se to dělat lépe,protože to dělali podobní "ekonomové" jako Musil. Ale ani Vy,Štěpáne, byste snad nedal Stehlíkovi Poldi Kladno za 1Kč, na podnikatelský záměr, že v Poldi budou místo oceli vyráběny plachetnice. A mohla bych Vám uvést stovky stejně komických příkladů. To snad mohl tehdy udělat jen V.Dlouhý.Dnes už by to mohl udělat snad jen P.Musil autor tohoto "rozumného" článku.

Štěpáne,pokud si myslíte, že se to nedalo dělat lépe,zkuste si vzít opravdu renomované analýzy hospodářského vývoje postkomunistických zemí a pochopíte, že se to lépe dělat dalo. Tyto anylýzy Vám ale samozřejmě neposkytne hloupý "ekonom" Musil. Pokud se nechcete trápit ekonomickými analyzami, stačilo by i kdybyste si lépe vybíral země pro své pozorovací cesty. Zkuste se někdy podívat do Slovinska  a případně si něco o jeho ekonomickém vývoji přečíst. Štěpáne, dobrá rada na závěr. Nenechte se ovlivňovat hlupáky a demagogy,jako je Musil. Jednou byste se i Vy mohl probudit a zjistit, že jste hloupý.  

0 0
možnosti

Pepa

4. 2. 2008 0:28
Přestat krást, podvádět, lhát, žít střídmě

Těšit se z normálních věcí, mít radost ze zdraví, skončit s idioty kolem sebe a hlavně dát všem idiotům najevo jak nás ohrožují.

Využít demokracii a idioty poslat do basy. Na VK již bylo podáno tr. oznámení pro podvod. Co chceme od presidenta VK, když zřejmě naplnil skutkovou podstatu podvodu? To je děsná představa, že náš VK bude vyslýchán u Policie ČR. To je silá káva co p.Musile

0 0
možnosti

karel

4. 2. 2008 0:22
Pepo nešokuj nás, ale něco pravdy máš

Zejména v co změnit státní dluhopisy, abychom nemuseli 50 mld ročně platit: To nám PEPO poraď a dostaneš Nobelovku. Nebo houpat kurzem jako USA se svými papírky? Oni si to mohou dovolit! Tak co nám poradíš?

0 0
možnosti

Pepa

4. 2. 2008 0:16
diskuse nemá úroveň, blogg také ne

Sporů jsou denně milióny, záleží kolik lidí a jak ovlivní.  Naše zransformace zmrzačila kapitalismus v ČR totálně, že si emitent (ČEZ)kupuje vlastní akcie do 20násobku nominálu. To je vrchol przdnění kapitalismu, naopak je to signál k podvodům korupci zločinosti atd všem negativním jevů dnešní doby.  Na zločinou bandu u moci je navázáno několik Kellnerů, komárků a Romanů, kteří za dohledu MF dokradou po VK zbytek aktiv. Pak dodluží stát až na doraz, již nám nechce nikdo půjčovat, Tak se musí dluhopisy ČR odepsat jako válečné ztráty! Proto ten RADAR jako ohnisko napětí a zárodek boje o mír!!! Židozednáři to mají takto nalinkované a za svými cíli jdou bezohledně. 50 mld Kč jen splátka úroků natož jistiny ročně není v silách ČR utahnout. Tak krutá budoucnost nás čeká jedno pěkné jaderné spáleniště=ČR. Díky našim politikům a své (naší) tlachavé lenosti. 

0 0
možnosti

Honza

2. 2. 2008 22:18
jenom ČEZ přes Švýcarsko přelil 10 mld.Kč

To jsou ty prachy pro ODS: Z 56 mld.Kč  4 bloky a1000MWe, bylo prostavěno za dva bloky 100 mld.Kč.  Klaus dostal první profesůru v Pitsburgu v r.1996 sídlo Westinghouse Ltd. co dodával SKŘ a Palivo od Rusů.

 Jsou známa jednání Svobody Černého aj. v bazénu s Židozednářskými rádci, loni něco prasklo v SRN (GIS a.g.)ale to se ututlalo .

Ano transformaci dělali zločinci, proto ten výsledek!!! Zločinci se houževnatě brání mají oporu v HSP, ty jsou zřejmě židovské po celém světě! Kolik peněz bylo na privátní účty, kolik na ODS Konto. To je zajímavá hádánka co NBÚ a BIS

0 0
možnosti
ZO

zo

3. 2. 2008 8:00
Re: jenom ČEZ přes Švýcarsko přelil 10 mld.Kč

Hm hezkej blábol.A něco konkrétního by nebylo?

0 0
možnosti

Pepa

2. 2. 2008 22:04
V roce 1995 jsme kupoval 20% podíl v a.s.

 a při rozptýlení ostatních Diků a IF  stačilo 35%  ze ZK na MVH. Samozřejmě, že do IF nedorazilo XX mil.  Kč ale např. Drubežárny PŘÍŠOVICE a.s. V tom se StB lidé velice dobře vyznali. Slupek bylo připraveno za miliardy, k tomu pašované Marlboro,100 mld v LTO Kameny do zástav bank a ojedinělý zločin pod vedením KLAUSE a několika nevýkonných ale zaplacených troubů jako Kočárník Rak Skalický, Češka, Dlouhý,....!

Cashe byly tašky!Opuštění trhů, obtížné financování projektů, inflace a úroky až 40% to byla likvidace České ekonomiky. Ta byla připravena ne nahodile spuštěna, ale se všemi korupčními metodami připravené LOUPEŽ.

Spor není věčný, jenom president ČR Václav  Klaus lže a lže, co jiného zbabělci zbývá???LHÁT! A to je  ta nejhorší národní ostuda lháře!

0 0
možnosti
ZO

zo

3. 2. 2008 8:02
Re: V roce 1995 jsme kupoval 20% podíl v a.s.

Proč to píšete až teď?V roce 1995 nebyla odvaha?Nebo chyběly důkazy?Výkřik do tmy pane, nezdá se vám?

0 0
možnosti
GF

Georgis Fasulis

2. 2. 2008 20:54
Nevím odkud berete své teze,...

Vyvracíte ve svém článku jakési 4 údajně všeobecnhě deklarované teze. OK. Ale, kde jste je vzal? Že by někdo tvrdil, že Klaus může za všechno? Možná v hospodě nebo tady v diskusích idnes.

Ale, dobrá, připustím -li, že tyto teze se opravdu obejvují ve větší míře, pak se částečně s Vašim článkem dá souhlasit, ale chybí mi tam jedna zásadní věc:

Největší tunely při velké privatizaci byly provedeny fondy. Na tyto tyto fondy měl ze zákona stát dohlížet a regulovat je. To však nečinil, ač mohl. A když stát dovolil proměnu fondů v holdingové společnosti, umožnil tak stát fondům tunely dovést do "úspěšného" konce. Nechovali se tak všechny fondy (rozuměj netunelovali), ale některé ano - to byl přesně případ Koženého  Harwardských fondů, Trendu apod. Kdyby stát nedovolil proměnu v holdingové společnosti, nestalo by se to.

Ať si říkáte co chcete, odpovědná za to byla vláda, jejím předsedou byl Václav Klaus a tak za to nese minimálně politickou odpovědnost, kterou zarputile odmítá. Hezký večer.

0 0
možnosti

Petr Musil

3. 2. 2008 1:36
Re: Nevím odkud berete své teze,...

Ano ty teze jsou obecne a vzal jsem je z prave tech diskusi. Mam skutecne dojem, ze pomer negativnich/pozitivnich hodnoceni transformace je tak 90:10.

U fondu vidim hlavni problem v tom, ze jim lide dali sve body. S obycejnymi kupeckymi pocty se dalo zjistit, ze nominalni hodnota privatizovaneho majetku na 1 DIKa byla daleko vyssi nez povestny Kozeneho desetinasobek. Napriklad mi rodice ziskali v prumeru 45 000,- na 1 knizku.

S temi holdingy to je otazka, kdyby to stat zakazal, zrejme by se nasla jina cesta, kudy razit tunel....

Politicka odpovednost VK - tu samozrejme nesl a take ji donesl az do konce, tj. do padu vlady v 97. Jestli ji odmita, to bych netvrdil

0 0
možnosti

Pepa

2. 2. 2008 10:51
Povrchní naivita - ne řízená likvidace

za potlesku 10 miliónů, dnes výsledeknapř. vodárenství francouzské, plynárenství německé, pohonné hmoty polské, teplárenství fr.i jiné, odpadky dánské a německé atd...!!! Ve strategických odvětvích stát zcela ztratil kontrolu. Např cukerní kvótu získal zpracovatel ne pěstitel!!! ten zavřel cukrovar a odchází z ČR i s kompenzací několik mld.Kč. Zvrhlý ekonom řekne:"co se nám nevyplatí vyrábět, to si dovezem"!!! Co smění chudá zem na suroviny a s omezeným mezinárodním vlivem! Přírodní  krásy také nic moc(Alpy moře chybí)čím je zajištěna směnitelnost Kč v kurzu k EU např 26:1?Proč ne např 10:1? Protože při výprodeji nár. majetku a hlavně nemovitostí májí kupci zájem platit méně než více!

Poté i hloupý odkaz na nákup věcí a zboží ze zahraničí dělá Čechy závislými  nezaměstnanými na dárcích, upadající společnost nemá naději!!! To je ubohý Klausův výsledek (a jeho party) Pane Musil jediné řešení, sundat brýle mámení a hledat východisko ze zapeklitého stavu způsobeném špatným vůdcem Klausem

0 0
možnosti
ZO

zo

3. 2. 2008 8:05
Re: Povrchní naivita - ne řízená likvidace

Hele Pepane a jaké řešení by na počátku 90 let bylo vhodné?Sice je to už s křížkem po funuse ale dej vědět svou představu.Vážně by mě zajímala.To co jsi napsal napíše trochu sečtělý žák 9.třídy.Nezdá se ti?

0 0
možnosti

Martin B.

2. 2. 2008 10:06
Jára Cimrman o české transformaci

Existuje řada analýz postkomunistických transformací z akademické sféry i z institucí, jako je Světová banka nebo OECD. Je mi líto, pane Musile, ale ve všech, které jsem našel nebo jsem měl alespoň zpostředkovaně přístup k jejich výsledkům, nevychází ta česká dobře. Proti tomu může pan Klaus postavit jen svou vlastní studii, která nedávno vyšla. Je pozoruhodné, že se u nás má za bernou minci, co o sobě hlavní aktér prohlásí sám.... Inu, žijeme v zemi Járy Cimrmana. Samozřejmě nelze všechno házet Klausovi na hlavu, odpovědnost nesou i ti, kteří jeho koncepci (protože v základní a podstatných rysech byla transformace do roku 1996 dílem VK) umožnili bez korekcí realizovat. A kteří se dnes tváří jako oponenti - např. Tomáš Ježek.

0 0
možnosti

Petr Musil

3. 2. 2008 0:47
Re: Jára Cimrman o české transformaci

Existovaly ty analyzy tenkrat (respektive predpovedi)? Kdo je autorem tech "pobitevnich"? Stiglitz? Svejnar? Nebo jini  zaprisahli odpurci Klause? Netvrdim, ze se chyby neudelaly, jen tvrdim, ze to hodnoceni, ktere byva casto negativni, je tvoreno dnesnima ocima, pri dnesnich zkusenostech, tedy po bitve, jak tady jiz nekdo poznamenal. Dale tvrdim, ze nejvetsi problem byl a je v neformalnich institucich. S Jezkem mate pravdu, tehdy jako oponent moc slyset nebyl

0 0
možnosti

Martin

1. 2. 2008 22:25
Chyby ?

Takže chyby v transformačním procesu nepřipouštíte žádné ? No vidíte a přesto se evidentně staly.Tak co s tím pane teoretiku ? Že by platilo "šedivá je teorie, zelený strom života" ?

0 0
možnosti
ZO

zo

2. 2. 2008 8:35
Re: Chyby ?

Chyby pane praktiku samozřejmě byly.Měl jste jinej nápad?Po bitvě každej generál.Rád bych aspoň teoreticky věděl jak by asi dopadla kupříkladu privatizace NHKG kdyby se čekalo až bude nastaven ten správný právní rámec jak všichni kritici s oblibou píší.Celou tu dobu by se do NHKG nalejvaly miliardy a pak by s odhadem tak na 99% NHKG zkrachovala.Nebyla by schopna konkurence.A možná by těch miliard bylo tolik že bychom se dneska asi nestačili divit a pak byste váženej psal že se to mělo udělat rychle.A tak bychom mohli pokračovat.

0 0
možnosti